esmaspÀev, 6. aprill 2020

JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 Aprill SDG 3 - Tervis ja Heaolu



SDG-de Kalender



JĂ€tkame jaanuaris alguse saanud JCI SDG-de kalendriga, mis pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il. Aprillikuu pĂŒhendame hetkel kĂ”ige aktuaalsemale ja olulisemale globaalsele sÀÀstliku arengu eesmĂ€rgile nr 3 - TERVIS JA HEAOLU. SÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimestele heaolu loomise vahel.

7.aprill on ĂŒlemaailmne tervisepĂ€ev. Juba 1950.aastast on Maailma Tervise Organisatsioon igal aastal seda pĂ€eva tĂ€histanud, et tĂ”sta ĂŒhiskonna teadlikkust ja pöörata tĂ€helepanu ĂŒhele WHO kĂ€esoleva hetke kĂ”ige aktuaalsemale teemale. See aasta austatakse sel pĂ€eval medĂ”dede ja Ă€mmaemandate panust, tunnustades nende olulist rolli maailma tervena hoidmisel. MeditsiiniĂ”ed ja muud tervishoiutöötajad on COVID-19 reageerimise eesliinil, seades oma tervise ohtu laiema ĂŒldsuse kaitsmiseks.

2020.aasta on WHO nimetanud Rahvusvaheliseks Ă”dede ja Ă€mmaemandate aastaks. Ülemaailmne tervisepĂ€ev on vĂ”imalus tutvustada Ă”enduse ja Ă€mmaemandate tööd kogu maailmas, tĂ€histades samal ajal seda tööd, kui iga riigi kĂ”ige vÀÀrtuslikumat ressurssi.
Loe lĂ€hemalt https://www.who.int/news-room/campaigns/world-health-day/world-health-day-2020

Rohkem, kui kunagi varem, arvestades kĂ€esolevat situatsiooni maailmas, on oluline inimeste tervis ja heaaolu. Maailma vallutav koroonaviiruse pandeemia ei ole jĂ€tnud puudutamata ĂŒhtegi riiki, iga pĂ€evaga lisanub uusi nakatunuid ning neid, kes on oma elu kaotanud sellele haigusele.

Esmakordselt, ÜRO 75-aastase ajaloo jooksul, seisame me silmitsi ĂŒlemaailmse tervisekriisiga - ÜRO peasekretĂ€r AntĂłnio Guterres on öelnud: "
KĂ”ik, mida me selle kriisi ajal ja pĂ€rast teeme, peab olema keskendunud vĂ”rdsema, kaasavama ja jĂ€tkusuutlikuma majanduse ja ĂŒhiskonna ĂŒlesehitamisele, mis on vastupidavamad pandeemiate, kliimamuutuste ja paljude muude globaalsete vĂ€ljakutsete ees," lisatud.

ÜRO avaldas 31. mĂ€rtsil uue kava, COVID-19 pandeemia potentsiaalselt laastavate sotsiaalmajanduslike mĂ”jude leevendamiseks, milles kutsus peasekretĂ€r ĂŒles kĂ”ikide riikide kiiret ja kooskĂ”lastatud reageerimist, mis keskenduks nii tervisehĂ€dadele kui ka laastavate sotsiaalsete ja majanduslike mÔÔtmete kĂ€sitlemisele kriisist eesmĂ€rgiga ehitada vĂ”rdsem, kaasavam ja jĂ€tkusuutlikum majandus ja ĂŒhiskond.

Prognoosid nĂ€itavad, et kogu maailmas vĂ”ib
töökoha kaotada kuni 25 miljonit inimest ja tööjĂ”utulu kahaneb kuni 3,4 triljonit dollarit (ILO). Ülemaailmsed otseinvesteeringute vood (UNTACD) vĂ”ivad langeda 30–40 protsenti. Hinnanguliselt 1,5 miljardit Ă”pilast ei saa kĂ€ia koolis (UNESCO) ja paljud lapsed on kaotanud juurdepÀÀsu vajalikule koolitoidule.



Üleilmne eesmĂ€rk „Tervis ja heaolu“ keskendub tervise kvaliteedile, mis mĂ”jutab inimeste heaolu kĂ”ige otsesemalt. TĂ€htsad kĂŒsimused on, kuidas parandada seksuaaltervist, tagada emade ja imikute tervis, tĂ”kestada nakkushaiguste levik ning kindlustada turvalise, kvaliteetse ja taskukohase arstiabi kĂ€ttesaadavus. ÜRO tegevuskava 2030 seab eesmĂ€rgi viia emade suremus alla 70 surmajuhtumi iga 100 000 elussĂŒnni kohta ja kaotada 2030. aastaks vastsĂŒndinute ning alla viieaastaste laste vĂ€lditavad surmad.

Suurendada tuleb teadlikkust haigustest ja senisest rohkem pöörata tĂ€helepanu ennetustegevusele. Enam tuleb ennetada ja ravida kahjulikke sĂ”ltuvusi, sealhulgas narkootikumide kuritarvitamist ja suitsetamist. VĂ€ga olulisele kohale seatakse liiklussurmade arvu vĂ€hendamine: 2030. aastaks peab liiklusĂ”nnetustes hukkunute ja vigastatute arv 2015.aastaga vĂ”rreldes vĂ€henema poole vĂ”rra.


 


Eesti sÀÀstva arengu strateegia rĂ”hutab vajadust saavutada pikem eluiga, vĂ€hendada haigestumist, muuta kĂ€itumisharjumusi ja tagada turvalisus.

Üleilmne eesmĂ€rk „Tagada kĂ”ikidele vanuserĂŒhmadele hea tervis ja heaolu“ on Eestis seotud eluea pikkuse, tervise- ning tubaka ja alkoholi tarbimise jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:

• oodatav eluiga;
• tervena elada jÀÀnud aastad;
• ĂŒlemÀÀrane kehakaal;
• surmaga lĂ”ppenud Ă”nnetusjuhtumid, mĂŒrgistused ja traumad;
• vĂ€lditavad surmad;
• suremus kroonilistesse haigustesse;
• ohtlike viirustega nakatumine;
• enesetapud;
• psĂŒĂŒhika- ja kĂ€itumishĂ€ired;
• alkoholi tarbimine;
• tubaka tarbimine.
 
Eestis on inimeste oodatav eluiga jĂ€rjest pikenenud. Siiski eristub Eesti Euroopa Liidu teistest riikidest selle poolest, et meeste ja naiste oodatava eluea vahe on Euroopa Liidus keskmiselt 5,4 aastat, kuid Eestis on see erinevus ligi 9 aastat. Tervena elada jÀÀnud aastate nĂ€itaja vÀÀrtus suureneb. Ohu mĂ€rk on aga ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga inimeste arvu suurenemine, suurenenud on ka ĂŒlekaaluliste noorte arv. Surmaga lĂ”ppenud Ă”nnetusjuhtumite, mĂŒrgistuste ja traumade arv on jĂ€rjest vĂ€henenud, kuid endiselt on meeste suremuskordaja neli korda suurem kui naistel. VĂ€heneb ka suremus kroonilistesse haigustesse, vĂ€lditavate surmade, HIVnakkuse, tuberkuloosi, B- ja C-hepatiidi uute juhtude esinemise ning enesetappude arv.


1. OODATAV ELUIGA
Oodatav eluiga on keskmine vanus, milleni vastsĂŒndinu eeldatavalt elab, kui ajavahemikule iseloomulikud suremuse nĂ€itajad ei muutu. Eesti inimeste keskmine oodatav eluiga sĂŒnnimomendil oli 2016. aastal 77,8 eluaastat.
Meestel oli see 73,2 ja naistel 81,9. Meeste ja naiste keskmise oodatava eluea erinevus oli 8,7 aastat, mis on vÔrreldes teiste kÔrgelt arenenud riikidega suhteliselt suur vahe. Aja jooksul on see siiski vÀhenenud: 2000. aastal oli meeste ja naiste keskmise oodatava eluea erinevus 10,5 aastat.

Keskmine oodatav eluiga sĂ”ltub paljudest teguritest, millest olulisemad on looduskeskkond, tervishoiuteenuste kĂ€ttesaadavus, inimeste elatustase ja terviseteadlikkus. Meeste mĂ”nevĂ”rra lĂŒhem oodatav eluiga on ootuspĂ€rane, sest nad on riskialtimad. Ilmselt mĂ”jutab oodatava eluea pikkust ka fĂŒĂŒsiliselt raskete vĂ”i tervisele ohtlikumate töökohtade suurem osatĂ€htsus pigem meeste valikusse kuuluvate töökohtade hulgas. Eestis töötavad inimesed Euroopa Liidu keskmisest mĂ”nevĂ”rra enam oskustööliste ametikohtadel ning meeste hulgas on need ametikohad naistega vĂ”rreldes populaarsemad. Seegi vĂ”ib olla ĂŒks pĂ”hjus, miks meeste ja naiste oodatav eluiga erinevad.

2. TERVENA ELADA JÄÄNUD AASTAD
Tervena elada jÀÀnud aastate nÀitaja on keskmine aastate arv, mis inimene tÔenÀoliselt elab igapÀevategevuse piiranguteta, kui suremus ja rahvastiku tervise nÀitajad jÀÀvad samaks. NÀitaja arvestatakse naiste ja meeste kohta eraldi.
See kajastab ĂŒhelt poolt vÀÀrtushinnanguid ja tervise tĂ€htsustamist, teiselt poolt tervise hoidmise vĂ”imalusi ja arstiabi kĂ€ttesaadavust. Tervena elada jÀÀnud aastate arv oleneb vĂ€ga paljudest teguritest, nĂ€iteks sotsiaalmajanduslikust olukorrast, tervisekĂ€itumisest, ĂŒhiskondlikust kuuluvusest, pĂ€rilikkusest jms. Mida paremini lĂ€heb nĂ€iteks riigi majandusel, seda paremad on inimeste elutingimused ja seda parem on tervena elada jÀÀnud aastate nĂ€itaja.

2016. aastal oli Euroopa Liidus keskmine tervena elada jÀÀnud aastate arv naistel 64,2 ja meestel 63,5. Eesti naiste nÀitaja jÀÀb Euroopa Liidu riikide keskmisest maha 5,2 ja meeste oma 9,1 aastat. Euroopa Liidu riikide omavahelises vÔrdluses on Eesti 28 liikmesriigi hulgas 19. kohal.
KĂ”ige parem on tervena elada jÀÀnud aastate nĂ€itaja poolest olukord Rootsis, jĂ€rgnevad Malta, Iirimaa ja KĂŒpros. KĂ”ige kehvem on olukord LĂ€tis, Ă”ige pisut parem Slovakkias, Soomes ja Austrias. Euroopa Liidu riikide keskmise nĂ€itajaga vĂ”rreldes on olukord parem 10 riigis ja kehvem 18 riigis.

3. ÜLEMÄÄRANE KEHAKAAL
ÜlemÀÀrase kehakaaluga inimese kehamassiindeks (keha massi ja pikkuse ruudu jagatis) on ĂŒle 25 ehk ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga on kĂ”ik ĂŒlekaalus
(kehamassiindeks 25,0–29,9) ja rasvunud inimesed (kehamassiindeks 30 ja rohkem). ÜlemÀÀrase kehakaaluga inimeste osatĂ€htsust vĂ€ljendatakse protsendina elanikkonnast. Rahvusvahelises vĂ”rdluses arvestatakse ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga inimesteks isikud, kelle kehamassiindeks on vĂ€hemalt 30.

KĂ”igis vanuserĂŒhmades kokku oli 2016. aastal Eestis ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga elanike osatĂ€htsus 51,7%, meeste hulgas 59,9% ja naiste hulgas 46%. Aastal 2000 olid need nĂ€itajad vastavalt 41,9%, 43,3% ja 40,9%. Seega on ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga elanike osatĂ€htsus Eestis vĂ€ikeste kĂ”ikumistega pigem pidevalt suurenenud. 2016. aastal oli Euroopa Liidus keskmiselt 16% elanikest ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga (kehamassiindeks => 30). Aastal 2016 oli Eesti Euroopa Liidu riikide vĂ”rdluses neljandal kohal (rasvumise nĂ€itaja 20,4% kogu elanikkonnast).
Nii kuulub Eesti nende riikide hulka, kus elanikkonnal on probleeme ĂŒlemÀÀrase kehakaaluga, vaid kolmes Euroopa Liidu riigis oli kĂ”nealune nĂ€itaja suurem: Maltal (26%), LĂ€tis (21,3%) ja Ungaris (21,2%). KĂ”ige vĂ€hem oli ĂŒlekaalulisi Rumeenias (9,4%). Enamikus heaoluriikides ei ole ĂŒlekaalulisi inimesi nii palju kui Eestis.

4. SURMAGA LÕPPENUD ÕNNETUSJUHTUMID, MÜRGISTUSED JA TRAUMAD 
Surmade arv Ă”nnetuste, mĂŒrgistuste ja traumade tĂ”ttu on alates 2000. kuni 2017. aastani tublisti vĂ€henenud. Õnnetusi juhtub nĂŒĂŒd 2,5 korda vĂ€hem, kuid meestega juhtuvad Ă”nnetused kolm kuni kolm ja pool korda sagedamini. Seega saab vĂ€ita, et meestega juhtus 2017. aastal 1000 surmaga lĂ”ppenud Ă”nnetust vĂ€hem kui 2000. aastal, naiste selliste surmajuhtude arv vĂ€henes ligi 300 vĂ”rra.

Meeste surmade peamised pĂ”hjused on enesetapud ja juhuslikud mĂŒrgistused. KĂ”igist Ă”nnetusjuhtumitest, mĂŒrgistustest ja traumadest moodustasid need 2017. aastal vastavalt 27% ja 28%.
Juhuslikest mĂŒrgistustest suurema osa moodustavad alkoholimĂŒrgistused, metanooli tarvitamise tĂ”ttu 2001. aastal PĂ€rnumaal hukkunud inimesed tĂ”stsid ĂŒhekordselt kogu selle surmapĂ”hjuse muidu langevat trendi. Juhtudest 12% olid sĂ”idukiĂ”nnetused, nende osatĂ€htsus oli veel kĂŒmme aastat tagasi tunduvalt suurem. VĂ€henenud on ka rĂŒnde tĂ”ttu surnud meeste arv.

Naiste surmapĂ”hjustes on samuti tĂ€htsaimal kohal enesetapud (26%) ja juhuslikud mĂŒrgistused (24%). Nende jĂ€rel oli 2017. aasta andmetel kolmandal kohal juhuslik kukkumine (18%). Juhuslike kukkumiste osatĂ€htsus Ă”nnetustest on suurenenud, mida saab seletada vananeva ĂŒhiskonnaga. Kukkumised pĂ”hjustavad surma tihti just vanemas eas inimestel. Sarnaselt meestega on vĂ€henenud naiste arv, kes hukkusid sĂ”idukiĂ”nnetustes.

5. VÄLDITAVAD SURMAD
VÀlditavate surmade nÀitaja esitatakse absoluutarvu vÔi suremuskordajana.
VÀlditavad surmad olenevad peamiselt tervishoiust ja neid oleks saanud vÀltida Ôigeaegse ning tÔhusa arstiabiga vÔi oleks nende teket saanud Àra hoida ennetusega. VÀlditavad surmad jagunead raviga ja ennetamisega vÀlditavateks. Ravitavateks peetaks haigusi, millest tingitud surma on vÔimalik vÀltida pÀrast haiguse ilmnemist, nÀiteks apenditsiit. Ennetatavaid surmasid saaks Àra hoida ulatuslikumate tervisepoliitiliste meetmete rakendamisega, nende korral ei ole ravi peamine sekkumisvÔimalus.

Ennetatav on nÀiteks surm liiklusÔnnetuse vÔi kopsu pahaloomulise kasvaja tÔttu. Haiguste loetelus on ka selliseid, mille korral oleneb surma vÀltimine nii ennetusest kui ka ravist, nÀiteks tuberkuloos ja paljud teised nakkushaigused.
Peaaegu iga vĂ€lditava surmapĂ”hjuse korral on vanusepiir, mille saabumiseni vĂ”ib eeldada, et surma kĂ”nealuse haiguse tĂ”ttu saab vĂ€ltida. Peamiselt on vanusepiir 74 eluaastat, kuid esineb ka haigusi, mille korral vanuspiir puudub vĂ”i on madalam. VĂ€lditavate surmade nĂ€itaja iseloomustab riigi tervisesĂŒsteemi tulemuslikkust ja kvaliteeti.

Euroopa Liidu teiste riikidega vÔrreldes on standarditud suremuskordajad Eestis pigem suured. Aastal 2015 oli raviga vÀlditava suremuse standarditud suremuskordaja Eestis 1,8 korda suurem Euroopa Liidu keskmisest. NÀitaja oli vÀikseim Prantsusmaal ja Hispaanias. Aastal 2015 oli nÀitaja Eesti omast suurem Euroopa Liidu kuues riigis: Leedus, LÀtis, Rumeenias, Bulgaarias, Ungaris ja Slovakkias. Eesti nÀitaja aga oli 1,4 korda madalam nÀiteks Leedu, LÀti ja Rumeenia nÀitajast.

6. SUREMUS KROONILISTESSE HAIGUSTESSE
Kroonilistesse haigustesse suremuse nÀitaja vÀljendab Euroopa standardrahvastikule taandatud alla 65-aastaste inimeste suremust kroonilistesse haigustesse 100 000 elaniku kohta.
Vaadeldavad haigused on pahaloomulised kasvajad, sĂŒdame isheemiatĂ”ved, alumiste hingamisteede kroonilised haigused, suhkurtĂ”bi, peaajuveresoonete haigused ning kroonilised maksahaigused ja -tsirroosid. Nendesse haigustesse suremist saab vĂ€ltida ennetamise ja raviga, mĂ€rgatav muutus saavutatakse nende koosmĂ”ju tulemusena.

Eestis on suremus kroonilistesse haigustesse viimasel 15 aastal vĂ€henenud ligi kaks korda: 285-st 157,6-ni. Aastail 2000–2015 on nĂ€itaja vĂ€henenud 45%, aastas vĂ€henes see keskmiselt 3,8%. Euroopa Liidus keskmiselt on aastane vĂ€henemine 2,3%. Meeste nĂ€itaja on naiste omast tunduvalt suurem, kuid meeste suremus kroonilistesse haigustesse vĂ€heneb kiiremini kui naistel. Meeste suremus kroonilistesse haigustesse Eestis oli 2015. aastal 223,7 ja naistel 101,5. Euroopa Liidu teiste riikidega vĂ”rreldes on Eesti nĂ€itaja keskmisest suurem, kuid Ida-Euroopa riikidega vĂ”rreldes on Eestis olukord natuke parem. Euroopa Liidu 28 riigi pingereas on Eesti nĂ€itaja 21. kohal, meeste nĂ€itaja 22. Madalaima ja kĂ”rgeima vÀÀrtuse erinevus Euroopa Liidus oli naistel kolmekordne ja meestel peaaegu neljakordne.

Krooniliste haiguste tĂ”ttu on Euroopa Liidus ja ka Eestis alla 65-aastaste inimeste peamine surmapĂ”hjus pahaloomulised kasvajad. TĂ€htsuselt teine on kĂ”igis riikides suremus sĂŒdame isheemiatĂ”ppe, kolmandal kohal on kroonilised maksahaigused ja -tsirroosid. Meeste suremus sĂŒdame isheemiatĂ”ve tĂ”ttu on palju suurem kui naistel, kuid ĂŒldiselt vĂ€heneb kĂ”igis riikides suremus selle haiguse tagajĂ€rjel. Seda saab seletada tubaka vĂ€henenud tarvitamise ja parema arstiabiga. Ka meeste suremus vĂ€hkkasvajate tĂ”ttu on kĂ”igis riikides suurem kui naistel. Seda lĂ”het saab seletada osaliselt sellega, et mehed on ohuteguritega rohkem kokku puutunud.

7. OHTLIKE VIIRUSTEGA NAKATUMINE
Ohtlike viirustega nakatumise nÀitaja vÀljendab teatud nakkushaiguste, nagu HIVnakkuse, tuberkuloosi, C- ning B-viirushepatiidi uusi juhte 100 000 elaniku kohta.
Nakkushaigus on haigus vÔi haigustunnusteta kandlusseisund, mis on pÔhjustatud nakkustekitaja sattumisest organismi ja levib vÔi mille korral on alust oletada levikut inimeselt inimesele vÔi loomalt inimesele otseselt vÔi kaudselt. Haigestumuskordaja (uute ja korduvate haigusjuhtude arv 100 000 elaniku kohta) vÀljendab haigusjuhtude arvu rahvaarvu suhtes mingil ajavahemikul. Rahvusvahelise vÔrdluse graafilisele esitusele on valitud HIV-nakkuse ja tuberkuloosi andmeid.

Aastal 2017 diagnoositi Eestis 219 uut HIV-nakkuse juhtu (16,6 juhtu 100 000 elaniku kohta). Naiste osatĂ€htsus uute juhtude seas oli 33% ehk enamik uutest nakatunutest olid mehed. 2017. aastal registreeriti meeste seas 23,6 ja naiste hulgas 10,5 uut HIV-nakkuse juhtu 100 000 mehe vĂ”i naise kohta. HIV-positiivsete isikute keskmine vanus on tĂ”usnud: 2000. aastal oli see keskmiselt 22-eluaastat, 2016. ja 2017. aastal aga 37,6 eluaastat. 2017. aastal avastati 43% uutest juhtudest Tallinnas ja 37% Ida-Virumaal. Kokku on aastate jooksul (1987–2017) Eestis HI-viirus diagnoositud 9711 inimesel. Viimasel viiel aastal ei ole uute juhtude arv eriti vĂ€henenud. KĂŒll aga on aasta-aastalt paranenud HIVtestimine, mis annab alust arvata, et uute juhtude vĂ€ike langus ei ole seotud testimise vĂ€henemisega.

Ägedasse B-viirushepatiiti haigestumine oli Eestis suurim aastatel 1997–2002 (kuni 39 juhtu 100 000 elaniku kohta). Alates 2003. aastast on nĂ€itaja vĂ€henenud, eriti alla 30-aastaste elanike seas. Alates 2012. aastast ei ĂŒleta haigestumine Eestis ĂŒht juhtu 100 000 elaniku kohta. Aastal 2017 olid uutest registreeritud Ă€geda B-viirushepatiidi juhtudest pooled meestel ja pooled naistel (vastavalt 0,32 ja 0,29 juhtu 100 000 mehe vĂ”i naise kohta) ning kroonilise korral 80% naistel (vastavalt 0,32 ja 1,15 juhtu 100 000 mehe vĂ”i naise kohta). Peamiselt vĂ€hendab haigestumist laste vaktsineerimine.

Ägedasse C-viirushepatiiti haigestumine oli Eestis suurim aastatel 1998–2001 (kuni 25,3 juhtu 100 000 elaniku kohta aastas). Alates 2002. aastast on haigestunute arv vĂ€henenud, muutunud on ka nende vanuseline struktuur: enamik haigetest on viimastel aastatel vĂ€hemalt 30-aastased elanikud (haigestumise tĂ”usu ajal olid nakatunud aga 15–29-aastased). Viimase kuue aasta jooksul on haigestumine jÀÀnud vahemikku 0,5–2,1 uut juhtu 100 000 elaniku kohta. Haigestumise vĂ€henemise peamist pĂ”hjust on raske vĂ€lja tuua, tĂ”enĂ€oliselt on HIV-nakkuse profĂŒlaktika mĂ”jutanud ka C-viirushepatiiti nakatumist, sest levikuteed ja riskirĂŒhmad on mĂ”lemal haigusel samad.

Tuberkuloosi esmasjuhtude arv vĂ€heneb. 2017. aastal registreeriti Eestis 175 tuberkuloosijuhtu, neist 146 olid uued ehk esmasjuhud, 25 olid tuberkuloosi retsidiivid ja 4 muud tuberkuloosi korduvjuhud. Haigestunute keskmine vanus oli 53,5 eluaastat, noorim oli 18- ja vanim 92-aastane. Meeste seas on esmashaigusjuhtude arv 100 000 elaniku kohta tunduvalt suurem kui naistel – vastavalt 16,5 ja 6,3 juhtu 100 000 mehe vĂ”i naise kohta 2017. aastal. Eesti omapĂ€ra on suur ravimresistentsete tuberkuloosivormide osa. Aastal 2017 registreeriti 36 multiraviresistentset (MDR1) tuberkuloosijuhtu, neist 26 olid esmasjuhud. KĂŒlvpositiivsetest esmastest kopsutuberkuloosijuhtudest 21,5% olid MDR-vormid.

Haiguste ennetamise ja tÔrje Euroopa keskuse (European Centre for Disease Prevention and Control) andmete kohaselt
registreeritaks Euroopa Liidus igal aastal ligi 60 000 tuberkuloosi haigestumist. Tuberkuloosi korral on riikide vÔrdlusandmetes vaadeldud tuberkuloosi uusi ja retsidiivjuhte koos ehk haigestumist tuberkuloosi. Eestis oli 2016. aastal tuberkuloosi haigestumine (uued ja retsidiivjuhud kokku) veidi suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt: nÀitajad olid vastavalt 10,9 ja 14,3 juhtu 100 000 elaniku kohta. Eestist halvem oli olukord LÀtis (32,6), Leedus (46,6) ja Rumeenias (64,7), nÀitaja oli vÀikseim Kreekas (3,8), Soomes (4,1) ning Tƥehhis (4,8).

8. ENESETAPUD
Enesetappude arv nĂ€idatakse 100 000 elaniku kohta. NĂ€itaja esitatakse nii absoluutarvudes kui ka osatĂ€htsusena kĂ”igist surmadest. Rahvusvahelises vĂ”rdluses on kasutatud vanuse jĂ€rgi standarditud (Euroopa standardrahvastik) suremuskordajat 100 000 elaniku kohta. 
Aastail 2000–2016 on enesetapud aastas absoluutarvudes vĂ€henenud ĂŒle kahe korra (415‑st 199‑ni). Seejuures eristuvad selgelt kaks ajavahemikku: 2000–2007, kui enesetappude arv vĂ€henes jĂ€rsult, olles keskmiselt 21 enesetappu aastas, ning 2007–2016, kui enesetappude arv oli stabiilne, keskmiselt 4,8 aastas. Enesetappude arv erineb sugude kaupa: meeste enesetapud moodustasid kĂ”igist enesetappudest neli viiendikku ehk 80%. See suhe on vaadeldaval ajavahemikul jÀÀnud samaks, paariprotsendilised kĂ”ikumised on juhuslikud ja suundumus puudub. Suitsiidide arvu vĂ€henemise peamisteks pĂ”hjusteks on ĂŒldise ĂŒhiskondliku stabiilsuse suurenemine, ennetus- ja teavitustöö ning parem arstiabi (rohkem enesetappe jÀÀb katseks).

Eestis on enesetappe Euroopa Liidu keskmisest rohkem, sarnane olukord on ka enamikus Ida-Euroopa riikides. Enim suitsiide on Leedus, jĂ€rgnevad Sloveenia, LĂ€ti, Ungari, Horvaatia, Belgia. Eesti oli Euroopa Liidu riikide vĂ”rdluses 2015. aastal seitsmes. Eesti enesetappude tase ĂŒletab Euroopa Liidu keskmist ligi poolteist korda (146% Euroopa Liidu keskmisest), Leedu oma ligi kolm korda (278% Euroopa Liidu keskmisest).

9. PSÜÜHIKA- JA KÄITUMISHÄIRED
PsĂŒĂŒhika ja kĂ€itumishĂ€irete nĂ€itaja vĂ€ljendab esmashaigestumist kĂ”nealustesse haigustesse. Esmashaigestumus iseloomustab uute haigusjuhtude teket rahvastikus. Haigestumuskordaja vĂ€ljendab uute haigusjuhtude arvu rahvaarvu suhtes konkreetsel ajavahemikul, mis tavaliselt leitakse 100 000 elaniku kohta aastas.

Esmashaigestumus psĂŒĂŒhika- ja kĂ€itumishĂ€iretesse on Eestis viimastel aastatel suurenenud. 2016. aastal registreeriti psĂŒhhiaatri vastuvĂ”ttudel esimest korda psĂŒĂŒhika- vĂ”i kĂ€itumishĂ€ire 25 732 juhul, s.o 1956 juhtu 100 000 elaniku kohta. Aastatel 2015–2016 suurenes uute psĂŒhhiaatriliste haigusjuhtude arv 2–3% aastas, sealjuures on kiiremini suurenenud nooremate naiste esmashaigestumus.
Uutest haigusjuhtudest kolmandikul diagnoositi neurootilised ja stressiga seotud hĂ€ired, sealhulgas 5 juhtu iga tuhande mehe ja ligi 8 juhtu iga tuhande naise kohta. Naistel oli sageduselt teine uute diagnooside rĂŒhm meeleoluhĂ€ire: rohkem kui 5 juhtu iga 1000 naise kohta. Kiiremini suurenes nooremate naiste esmashaigestumus meeleoluhĂ€iretesse, mille esinemissagedus suurenes ligi 12 juhuni iga tuhande 15–24-aastase naise kohta 2016. aastal.

Meestel on teine rohkem levinud diagnoos psĂŒhhoaktiivsete ainete (alkohol, narkootikumid) tarvitamisest tingitud psĂŒĂŒhika- ja kĂ€itumishĂ€ire, mida esines ligi viiendikul psĂŒhhiaatri vastuvĂ”tul kĂ€inud meestest. Sellise diagnoosiga mehi oli neli korda rohkem kui naisi ja uutest haigusjuhtudest registreeriti neli juhtu iga tuhande mehe kohta. Esmashaigestumus psĂŒhhoaktiivsete ainete kasutamisest tingitud psĂŒĂŒhikahĂ€iretesse sagenes rohkem 20–24-aastaste meeste hulgas, kuid oli keskmisest suurem nii selles vanuserĂŒhmas kui ka 25–54-aastaste hulgas. PsĂŒhhoaktiivsete ainete kasutamisest tingitud psĂŒĂŒhikahĂ€iretest registreeriti 2016. aastal 67% alkoholi ja 19% opioidide kasutamise tĂ”ttu. Pooled nendest juhtudest olid seotud psĂŒhhoaktiivse aine sĂ”ltuvusega.
2015. aasta andmetel oli Eestis psĂŒĂŒhika- ja kĂ€itumishĂ€irete esmashaigestumuskordaja 100 000 elaniku kohta vĂ”rreldes teiste Euroopa Liidu riikidega suurim. Eestile jĂ€rgnesid Saksamaa, Slovakkia, Rumeenia, Poola ja TĆĄehhi, kus see ĂŒletab tuhat haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. Paraku on viimased WHO andmebaasis avaldatud andmed vaid 12 Euroopa Liidu riigi kohta.

10. ALKOHOLI TARBIMINE
Alkoholi tarbimist vĂ€ljendatakse liitrites puhta ehk 100% alkoholi (absoluutalkoholi) arvestuses vĂ€hemalt 15-aastaste elanike kohta aastas. Kogu tarbimine hĂ”lmab legaalset ja illegaalset mĂŒĂŒki, millest jĂ€etakse vĂ€lja alkohol, mis turistid on Eestist kaasa ostnud ja siin tarbinud.

Alkoholi liigtarbimine toob ĂŒhiskonnale kaasa negatiivsed tagajĂ€rjed: kuritegevus (tahtlikud tapmised, perevĂ€givald), mootorsĂ”iduki juhtimine joobes ja seetĂ”ttu juhtuvad liiklusĂ”nnetused, tule-, uppumis- ja vigastussurmad, haigestumine alkoholi liigtarbimise tĂ”ttu ja ravikulude suurenemine. Alkoholi liigtarbimine mĂ”jub negatiivselt ka perekondadele, lĂ€hedastele ja tööandjatele. JĂ€rjepideva alkoholipoliitika tĂ”ttu on vĂ€henenud alkoholi tarbimissagedus, korraga tarbitav kogus ja rohkem eelistatakse lahjemaid jooke. VĂ€hemalt 15-aastased elanikud tarbisid 2016. aastal inimese kohta 9,9 liitrit absoluutalkoholi. VĂ”rreldes 2015. aastaga on alkoholi tarbimine vĂ€henenud 0,6 liitrit ja vĂ”rreldes 2005. aastaga (tarbiti ligi 13 liitrit) on vĂ€henemine 3,1 liitrit.

Alkoholi tarbimise ĂŒldise vĂ€henemise tĂ”ttu on vĂ€henenud Ă”nnetustes (liiklus- ja tuleĂ”nnetused, uppumised, kukkumised) hukkunud joobes inimeste arv. Samuti on vĂ€henenud otseselt alkoholist pĂ”hjustatud haigustesse surnud inimeste arv: 2008. aastal suri 695 inimest, 2016. aastal 465. Ka 15–16-aastased kooliĂ”pilased tarvitavad alkoholi vĂ€hem: 2007. aastal oli alkoholi mitte tarvitanud Ă”pilaste osatĂ€htsus 5,7%, aastal 2015 juba 13%. Samuti on suurenenud nende kooliĂ”pilaste osatĂ€htsus, kes ei ole viimase 30 pĂ€eva jooksul alkoholi tarvitanud: 2011. aastal oli neid 41%, aastal 2015 juba 62%.

Euroopa Liidus tarbiti 2014. aastal vÀhemalt 15-aastaste ehk tÀiskasvanud elanike kohta 10,2 liitrit absoluutalkoholi, Eestis oli kÔnealune nÀitaja samal aastal 11,09 liitrit. Seega tarbitakse
Eestis tÀiskasvanud elaniku kohta alkoholi rohkem kui Euroopa Liidus keskmiselt. KÔige enam tarbiti 2014. aastal Euroopa Liidus alkoholi tÀiskasvanud elaniku kohta Leedus (15,2), Tƥehhis (12,7) ja Belgias (12,6), kÔige vÀhem aga Rootsis (7,3), Kreekas (7,5) ja Itaalias (7,6). Eestit ainult PÔhjamaadega vÔrreldes oli Eesti nÀitaja 2016. aastal Soome ja Taani vastavatest nÀitajatest vÀiksem, kuid Rootsist, Islandist ja Norrast suurem.

11. TUBAKA TARBIMINE
Tubaka tarbimise nĂ€itaja vĂ€ljendab igapĂ€evasuitsetajate levimust ehk igapĂ€evasuitsetajate osatĂ€htsust 16–64-aastaste elanike hulgas. Rahvusvahelises vĂ”rdluses on vaadeldud igapĂ€evasuitsetajate osatĂ€htsust vĂ€hemalt 15-aastaste elanike hulgas.

Eesti 16–64-aastastest elanikest olid 21,3% aastal 2016 igapĂ€evasuitsetajad. IgapĂ€evasuitsetajaid on meeste hulgas ligi kaks korda rohkem kui naiste hulgas. Aastail 2000–2016 on igapĂ€evasuitsetamine vĂ€henenud nii meeste kui ka naiste hulgas, suurim oli see 2004. aastal: 32,8%, meestel 47,7% ja naistel 21,1%. Peaaegu kĂ”igis vanuserĂŒhmades on igapĂ€evasuitsetajate osatĂ€htsus vĂ€henenud kolmandiku vĂ”rra vĂ”i rohkem, vĂ€lja arvatud 55–64-aastaste hulgas, kus kĂ”nealune nĂ€itaja on pisut suurenenud. IgapĂ€evasuitsetajaid on pĂ”hihariduse vĂ”i lĂ”petamata pĂ”hiharidusega inimeste hulgas neli korda rohkem kui kĂ”rgharitute seas. IgapĂ€evasuitsetamine on aastast 2000 kĂ”ige rohkem vĂ€henenud just kĂ”rgharidusega inimeste hulgas (15%-st 9%-ni), kuid pĂ”hihariduse vĂ”i lĂ”petamata pĂ”hiharidusega inimeste seas on see pĂŒsinud peaaegu muutumatuna 36,7%–36,9% vahel.

Suitsetamise levimust elanikkonnas on oluline jÀlgida, sest
suitsetamisega kaasnevaid aastakĂŒmneid kestvaid kroonilisi haigusi on palju ja need mĂ”jutavad elukvaliteeti ning töövĂ”imet. Hinnanguliselt pĂ”hjustas Eestis 2016. aastal kĂ”igist surmadest 13% tubaka tarvitamine. Seega on tubaka tarvitamise tagajĂ€rjed ĂŒhiskonnale kulukad ja inimesele kannatusrohked. IgapĂ€evasuitsetajaid on Eestis vĂ€hemalt 15-aastaste elanike hulgas Euroopa Liidu keskmisest rohkem: 2014. aastal oli Eesti vastav nĂ€itaja 23,5%, Euroopa Liidus keskmiselt aga 19,2%. Euroopa Liidus oli kĂ”nealune nĂ€itaja suurim Bulgaarias (28,2%), Kreekas (27,3%), Ungaris (25,8%) ja madalaim Rootsis (9,8%), Soomes (12,6%) ning Taanis (13,8%). Naiste hulgas oli igapĂ€evasuitsetajaid Eestis veidi vĂ€hem (15,4%) kui Euroopa Liidus keskmiselt (15,5%), mehi aga 1,4 korda rohkem: 33%, samal ajal oli Euroopa Liidu vastav nĂ€itaja 23,1%. Samuti vĂ”ib tĂ€heldada, et pĂ”hihariduse vĂ”i madalama haridustasemega elanike hulgas oli Eestis igapĂ€evasuitsetamine tunduvalt enam levinud kui Euroopa Liidus keskmiselt: nĂ€itajad olid vastavalt 30,9 ja 19,5%.
Allikas: Statistikaamet



Kuid miks peaks ĂŒlemaailmne Tervis ja Heaolu minu jaoks oluline olema?

Tervisliku elu tagamine ja heaolu edendamine igas vanuses on oluline jĂ”uka ĂŒhiskonna ĂŒlesehitamiseks. Miljonite inimeste tervise parandamisel on tehtud suuri edusamme. Emade ja laste suremus on vĂ€henenud, oodatav eluiga kasvab kogu maailmas jĂ€tkuvalt ning vĂ”itlus mĂ”ne nakkushaiguse vastu on saatnud edu. Teiste haiguste, nĂ€iteks malaaria ja tuberkuloosi, korral on areng siiski aeglustunud vĂ”i seiskunud. VĂ€hemalt poolel maailma elanikkonnal puudub endiselt juurdepÀÀs olulistele tervishoiuteenustele.
 
Mida saaksime nende probleemide lahendamiseks teha?

VĂ”ite alustada enda ja teid ĂŒmbritsevate inimeste tervise edendamise ja kaitsmisega, tehes teadlikke valikuid, harrastades turvalist seksi ja vaktsineerides oma lapsi. Saate oma kogukonnas tĂ”sta teadlikkust hea tervise, tervislike eluviiside tĂ€htsusest ja inimeste Ă”igusest kvaliteetsetele tervishoiuteenustele, eriti kĂ”ige haavatavamatele, nagu naised ja lapsed. Samuti vĂ”ite oma valitsust, kohalikke juhte ja teisi otsustajaid mĂ”jutada, et vĂ”tta kohustus parandada inimeste juurdepÀÀsu tervisele ja tervishoiule.



ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk on algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. KĂ”ik suured asjad saavad alguse vĂ€ikestest asjadest! On palju erinevaid vĂ”imalusi, kuidas Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 

OSTA KOHALIKKU KAUPA
Sellel, mida me sööme, on kliimamuutustele suur mĂ”ju. Vihmametsade hĂ€vitamine pĂ”llumajanduse loomiseks ja kasvav lihanĂ”udlus on peamised kasvuhoonegaaside kasvu pĂ”hjustajad, mis mĂ”jutavad mĂ€rkimisvÀÀrselt kliimat ja ĂŒlemaailmset toiduga kindlustatust. Lisaks sellele raiskame umbes ĂŒhe kolmandiku toodetavast toidust.
Kuid rohkem inimesi uurib lĂ€hemalt, mida nad söövad, ja dieedi mĂ”ju nende tervisele ja keskkonnale. Üha enam kokkasid ja teisi toidutarnijaid keskendub kohalikele ja mahepĂ”llundustoodetele ning eemaldub liharasvast ja kiirest toidust. Neid ĂŒhendab ĂŒha suurenev teadlikkus, mis muudab toiduvalmistamise ja söömise viise.

ÜRO kampaania #ActNow eesmĂ€rk on inspireerida veelgi rohkem inimesi nautima sÀÀstvat, kliimateadlikku ja maitsvat toitu. 
Osta kohalikku ja hooaegset kaupa. Need maitsevad paremini ja on keskkonnasÔbralikumad. Toetades kohalikke kaupmehi, vÀldite pikkadest kaubavedudest tekkivaid keskkonnakahjusid.
 



Kommentaare ei ole: