reede, 6. märts 2020

JCI Toompea märkab ja tunnustab: Jaan Aru


Tublide ja säravate noorte tunnutamine ja märkame on väärtus omaette. Toompea koda märkab ja tunnustab! Palun saame tuttavaks TOYP 2020 laureaadi, Jaan Aru'ga!


Jaan Aru on Tartu Ülikooli teadur (doktorantuur) ja neuroteadlane (ajuteadlane).

  • Jaan Aru uurimisobjektiks on aju. Ta otsib vastust küsimusele: missuguste printsiipide abil on võimalik aju tööd kirjeldada? Sellega seoses uurib Aru viimasel ajal mäluprotsesse, et täpsemalt teada saada, kuidas mälusisud on ajju salvestatud. Selle uurimiseks loodab ta lähiaastatel luua koos töörühma liikmetega sobilikud arvutuslikud mudelid, mille kontrollimiseks koostatakse ja seejärel viiakse läbi eksperimentaalpsühholoogia-alased katsed.
  • Jaan Aru teadustöö põhisuunaks on teadvuse uurimine – seda juba ülikoolipäevilt. Kitsamalt vaadates on ta üritanud täpsemalt leida teadvuse neurobioloogilisi aluseid. Nende uurimiseks kasutab ta koos kolleegidega nii visuaalse taju katseid kui ka unekatseid. Muuhulgas on ta uurinud hiljutistes katsetes (2014) ka unenägude neurobioloogilisi korrelaate.
Alates aastast 2012 on Jaan esinenud enam kui viiekümnel mitteteaduslikul üritusel, rääkinud ajust ja sellega seotud mõistatuste teaduslikust lahendamisest. Nende esinemiste eesmärk on näidata, et teadmised ajuteadusest on olulised nii ettevõtluses kui ka ametniku töös - kõikjal on tarvis kasutada aju ja ajuteadus aitab meil oma tööd tõhusamalt teha. Jaan on teadust populariseerinud ka lasteaedades ja koolides, ta on ajuteadust inimesteni viinud haridusfoorumitel, tervisekonverentsidel, koolituskonverentsidel ja jõudnud esinema ka Tallinnast ja Tartust kaugemale, näiteks Väike-Maarjasse, Rakverre ja Jõgevale.


Talis Bachmann on väitnud 2013. aastal, et Jaan Aru tööd andsid tollal välja "väga korraliku ülikooli õppejõu taseme". Bachmann lisas, et Wolf Singer, Jaani juhendaja Max Plancki Aju-uuringute Instituudis ning ajuteaduse maailmanimi, paigutaks ta Euroopa noorte teadlaste hulgas "selgelt tipmise 10% sekka". Ta on tegutsenud õppejõuna TÜ psühholoogia instituudis organiseeritud rahvusvahelises talvekoolis "EEG ja ERP: andmetest järelduseni" (2013) ja Erasmuse IP matemaatilise psühholoogia seminaril Sagadis (2014). Tema töö on inimaju uurimine, et läbi selle aidata kaasa inimeste tervise edendamisele.


Täname Jaani ja soovime edu järgmiste suurte tegude korraldamisel!
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea

Programmi “Silmapaistev Noor Eestlane” (ülemaailmselt tuntud kui Ten Outstanding Young Persons ehk TOYP) raames tunnustatakse noori inimesi vanuses 18-40 eluaastat, kes paistavad silma märkimisväärsete tulemustega oma tegevusalal ning algatavad positiivseid muutusi.Loe TOYP lähemalt siit:

Kommentaare ei ole: