teisipäev, 28. veebruar 2012

Ärifoorum: "Maailma finantskriis ja selle mõju Eestile", 22.02.12

22. veebruaril toimus selle aasta vaata, et rekordilise pealtvaatajate arvuga Ärifoorum, kus Erkki Raasuke esines teemal "Maailma finantskriis ja selle mõju Eestile".


Kohal oli väga palju igas vanuses inimesi, kes tundsid, et selle teemaga tahaksid nad mitte ainult pealtvaataja rolli jääda vaid ka aktiivselt kaasa rääkida. Vahepeal oligi tunne, et diskussioon esineja ja publiku vahel oli niivõrd intensiivne, kus tekkis tunne, et esineja enne südaööd oma esitlust ei jõua lõpetada ja moderaatoril oli tegemist, et mikrofon õigel ajal küsijani saaks. Aga nagu professionaalidel ikka, ei olnud see mingi probleem ja üritus lõppes õigeks ajaks kõigi jaoks.


Üritus algas JCI Tallinna koja liikme Rode Luhaääre eestvedamisel, kes korraldas osalejatele võimaluse luua uusi kontakte JCI Ärikiirkohtingu (JCI Business Network Event) põhimõttel. 3 minuti jooksul oli mõlemal osapoolel võimalik rääkida üksteise tegevustest ja vahetada visiitkaarte. Iga osaleja sai sellise tehnika abil 6-7 uut kontakti, millest võib tulevikus tulla väga palju kasu mõlemale poolele. Kuna koolitusel oli väga palju panganduse inimesi, siis minu tutvusringkonnas on nüüd Nordea, SEB ja Swedbanki esindajate kontaktid. Kuna osalejate seas oli ka start-upide loojaid, siis said nad oma uuenduslikest ideedest rääkides ka võimalikke kliedisuhteid luua. Üheks selliseks näiteks oli AppDevelopmentCompany, mis valmistab oma meeskonnaga nutitelefonidele applikatsioone. Ei saa ka märkimata jätta, et üheks uueks kontaktiks sai ka noor maksuametnik. Nii, et Ärikiirkohtingul ei tea Sa iialgi kuivõrd olulisi kontakte Sa võid endale edaspidiseks eluks saada. Tuleb lihtsalt osata seda võimalust ära kasutada.

Ja seejärel õhtu nael! Eesti pangandusliider Erkki Raasukese loeng teemal "Maailma finantskriis ja selle mõju Eestile". Tippjuhi esinemine oli väga lihtsa ülesehitusega ja väga kaasahaarav. Ta alustas slaidshowd sellest, et näitas viimase 30 aasta muutust raha väärtuses. Seda iseloomustas slaid, mis näitas ajateljel OECD riikide inflatsioonikõverat.

Seejärel rääkis Erkki finantskriisi järgmisest algest. Nimelt sellest, kuidas võlatsükkel algab. Esiteks sellest, et algselt olid laenuintressid väga madalad, mis toetasid laenunõudlust turul. Inflatsiooni tõttu hakkasid hinnad tõusma ja see tekitas omakorda varade kõrgema omakapitali, mis tekitas laenajates heaolu- ja turvatunde ja võimaldas laenuraha juurde võtta. Saime ju seda ka ise tunda kui näiteks 2005. aastal ostetud 2-toalise korteri hind oli 38000 € ja 2007. aastal oli selle hind juba 60000 €. Seejärel kui hinnad olid juba liiga kõrged kasvasid ka intressikulud üle pea ja uusi ostjaid enam juurde ei tulnud. Kes siis esimesena turult kadusid? Loomulikult spekulatiivsed ostjad. Ja seejärel hakkabki võlatsükkel tagurpidi käima. Laenuvõtjad on raskustes, hinnad langevad ja pakkumine ületab nõudlust. See on päris tuttav pilt meie ka vahemikus aastatel 2006-2010, eks? Tegelikult selline mudel kordub pidevalt, aga nüüd juba sellise erinevusega, et võlg on kasvanud nii suureks, et see sisuliselt halvab kogu majandustegevuse ja sunnib osasid riike ka pankrotti välja kuulutama. Samal ajal teised trükivad raha juurde ja inflatsioon muudkui kasvab.

Kuigi me oleme maailmamajanduse osa, siis kokkuvõtvalt saime teada, et meie riik on sellest üsna edukalt suutnud välja tulla, kuna me ei ole ennast lõhki laenanud, meil on hea maksudistsipliin ja erasektor on suures plaanis suutnud oma võlgasid teenindada. Selle peale küsiti saalist publiku seast: “Kuidas me seda suutnud oleme?” Erkki mainis, et sama küsimus esitati ka peaminister Andrus Ansipile, kes vastas, et eks see meie talupoja tarkus oli.

Ühesõnaga Eesti edasine käekäik on peamiselt meie enda kätes. Tuleb hoida tasakaalukat võlataset ja hoida häid suhteid ida- ja Põhjalanaabritega.

Erkki esitlust saab vaadata siit.

Facebooki link Ärifoorumitele on siin.


Järgmiste huvitavate loenguteni Ärifoorumil!

Tänud huvitava ettekande eest!

Maarius Tiits,  JCI Toompea

2 kommentaari:

Minni ütles ...

Suurepärane kokkuvõte:)
Jään põnevusega ootama järgmist Ärifoorumit!
Minni

Raili ütles ...

Kummardus JCI Toompea VP Business - Priidule, kes korraldas täiesti uuel tasemel JCI Toompea Ärifoorumi koostöös JCI BNE ja JCI BeWise tiimiga.

Tänud Maariusele emotsioonide rohke kokkuvõtte eest! Mul on väga hea meel, et Sa oled juba aktiivselt kaasa löömas:)

Uute foorumite ootuses,
Raili
Teie President 2012