laupäev, 15. september 2012

Persoonilugu: Marju Raadik-Kantsik

15. september 2012 JCI Aastakonverentsi Auhinnagala jätkus Senaatori tutvustusega ning alloleva teksti lõppu kõlas tormiliste ovatsioonide saatel:

Daamid ja härrad – senaatoritiitli vääriline Toompea kojast:
Marju Raadik-Kantsik


"Lapsepõlv ja koolitee möödusid tal Eesti mittemereäärses väikelinnas, koos kahe vanema õega. Oma õu lubas toimetada ja uudistada, saada osa ja lüüa kaasa ja oli pinnaseks hullutava aktiivsuse tekkele. Hoolimata heast lauluhäälest tabas ta end tõmbelt majanduse ja numbrite suunas ning suundus Tallinnasse kooli ning ka panka tööle. Pangatöö tõi kaasa huvi enama kui majandusarvestuse järgi ja loogilise jätkuna järgnes õpitee EBS-is . Finantsidega toimetamisele on ta põhitegevusena truuks jäänud tänaseni.
Noortekoda meelitas võimalusega teha midagi suurt ja saada osa aktiivsest juhtimisõppest. Aastake huvilisena ja juba 2000-ndal astus ta koja liikmeks. Ta on toonud koja juurde palju inimesi, kellest on saanud nii oma koja kui ka Eesti koja aktiivseid tegijaid ja ka Eesti koja presidente. Aktiivse inimesena panustas ta kohe ka koja juhtimisse ning juhatuse liikme positsioonide jätkuna oli ka oma koja president ja Eesti koja asepresident.  JCI pakutud võimalus õppida koolitajaks tõi kaasa uue huvi, mis tänaseks on muutunud ka oma ettevõtteks.
Elupöörded tõid õnne õuele, andsid toreda abikaasa ja ikka sama-aktiivsena sehkendas ta endale ka kaks toredat last. Muutused tõid kaasa vajaduse panustada oluliselt oma kodu loomisse ja mõned aastad oli ta kojast eemal. Vahelejäänud aastad tegi ta naastes tasa panustades lausa pööraselt koolitusoskuste arendamisse, koolitamisse Eestis ja piiri taga. Ta on saanud JCI Estonia parima treeneri tiitli ning saavutanud ühena vähestest Eestis ka IG Traineri (international Graduated Trainer) taseme.
Tema sõbrad ja tuttavad ütlevad, et see lõputu energiaga noor inimene annab endast alati sada protsenti ja veel natuke peale, on hooliv ja abivalmis. Tema tarkus ja täpsus aitavad tihti välja ka neid, kes temaga koos töötavad. Koolitus on saanud hobist tema kireks ja koolitajate arendamisega tegeleb ta kojas aktiivselt ka praegu"
_________________
Marju on JCI liige olnud kojaga seotud aastast 1998 ning sellesse aega on mahtunud palju:-)

Marju jci tegemiste kokkuvõte meiega koos veedetud aastatest:)
my JCI familyh
JCI on noortekoda, mistõttu on pandud ette ajaline limiit. Kui saad 40 siis on aeg anda võimalust ka noorematele kogemuse saamiseks. Kuigi mul veel 40ni mõned aastad aega (ja poja juba arvas, et ma siis peaaegu 100 aastane olen :- )) siis aktiivset aega on kojas kogunenud tõeliselt palju ja kui kunagi arvasin, et ajaline limiit on liiga väike, siis nüüd arvan teisiti. Just see limiit paneb meid ehk rohkem tegutsema ja pikemaajalisi plaane seadma. Elu ei anna oodata, tegutseda tuleb kohe. Paraku pole meist keegi surematu (kuigi sageli elus nii käitume) ja sama kehtib ka tegutsemise kohta JCI´s. Kui tahad midagi tõeliselt midagi ära teha, siis hakka kohe pihta.

JCI on olnud minu jaoks:
·        Parim suhtlemisoskuste kool, parim võimalus õppida tundma erinevaid inimesi (tavaliselt tööl saad valida, kellega koos asju teed, siin mitte), parim läbirääkimiste kool
·        Parim võimalus ennast proovile panna ja oma mugavustsoonist välja tulla
·        Ilma JCI poleks minust võibolla kunagi saanud koolitajat, tänu kojale on mul enda koolitusfirma
·        Minu kõige paremad sõbrad on siin

Lisan siia kirja lõppu enda kõige suuremad tegemised JCIs. Enda arvates. Olen lihtalt kojas juba nii kaua olnud (alates 1998a), et paljud mind ei tunne ega tea. Need on minu kompetentsid, milles võib alati minu poole pöörduda. Võin olla juhendaja ja mentor just nendes küsimustes.

Siiras tänu kõigile!

Marju
JCI Senaator nr 71689

 ·        Esimesele koosolekule sattusin 1998 aastal, algul ei saanud üldse aru, miks kamp inimesi kokku tuleb ja endale kõlavaid ametinimetusi paneb :- ), Peale esimest aastkonverntsi Põlvas oli juba raske eemale jääda. Suurepärased koolitused, fantastilised inimesed. 2 soovitust – säilita uudishimulik meel ja ära karda küsida kogu aeg küsimusi; kui tunned, et ei saa kuidagi reele, siis hakka enda sõprusringkonda kaasa tooma. Nii mõneski minu toodud sõbrast on saanud JCI Toompea president või JCI Estonia president. J
·        Aastatel 2000 – 2004 olin JCI Toompea asepresident, täidesaatev asepresident (esimene, kes ütles, et see ametikoht tuleb kojas taastada), koja president ja Eesti koja asepresident. Palju palju huvitavaid projektide. Parim JCI Toompea liige 2000 ja Parim Eesti koja kohaliku koja asepresident 2002. Algatasime koja põhikirja muutmise, mis oli iganenud. Korraldasime suvepäevi. Nendesse aastatesse jäi ka esimene JCI Eurokonverents (Istanbulis) ja Maailmakongress (Kopenhaagenis – tänu minu kontaktidele saime väga normaalse ja odava hotelli, osales üle 50 eestlase). Alustasin koolitajate koolitusest ja tegin esimesed koolitused. Osalesin Treening Instituudi asutamisel ja loomisel. Tegin kõige esimese eelarve JCI eurokonverentsi toomiseks Eestisse. Superedukas ja uues formaadis warm up Viljandis projektijuht. Kõik ei tule kohe meeldegi. Soe soovitus – kontaktid ja suhtevõrgustik on see mis loeb. Ja mitte lihtsalt inimesed, kes on Sinu listis vaid inimesed kellele võid loota ja kellega koos asju teha. Ja seda mitta ainult Eestis vaid kogu maailmas.

JCI Euroopa Akadeemia

·        Korraks käisin kojast ära. Soe soovitus – kui tunned, et aktiivse tegutsemise aeg on möödas või on elus vahepeal teised prioriteedid, siis ära lihtsalt niisama kaasa lohise.  Käi ära, aga tule ruttu tagasi.
·        Tänu kojale on saanud minust koolitaja, mis täna on minu suur kirg ja hobi ning võtnud vormi ka oma firma näol. Olen esimene eestlane, kes on saanud õiguse koolitada JCI ametlikku koolitust JCI Presenterit peakoolitajana ja olnud au seda ka koolitada JCI Eurokonverentsil Braunsweigis. Mul on olnud au oma koda esindada ja teha koolitusi 3 erineval JCI Euorkonterntsil (Turku 2008, Budapest 2009 ja Braunsweig 2012) ja lisaks enda koolitustele veel ka olnud 2 korda ametlikel koolitustel abikoolitaja (JCI Presenter ja JCI Trainer).

JCI Presenter

·        Minu juhtimisel oleme tõlkinud koos abilistega JCI ametliku esinemisoskuste JCI Presenteri koolituse eesti keelde. JCI on olemas rohkem kui 150 riigis üle maailma, kuid seda koolitust tehakse vaid 9 keeles. Usun siiralt, et just oma emakeeles on parem teha esinemisoskuste koolitust, sest võõrkeeles inimesed ikka kontrollivad ennast rohkem ja parasiitsõnad ning žestid ei tule välja.
·     Tänu JCIle on mul olnud võimalus koolitada 10 erinevas Euroopa riigis, mis teeb kokku umbes 70 koolitustundi rohkem kui 500 inimesele. Rahvusvaheline JCI koolituste maailm on põnev. Olen mitmel viimasel aastal aidanud saada Eestis toimuvatele JCI konverentsidele parimaid koolitajaid üle maailma. Üldse kokku olen koolitanud Jcis rohekm kui 1 300 inimest.

·        2009 JCI Estonia parim koolitaja.

JCI Trainer Braunsweigis, EC2012

·        2010 JCI Estonia aastakonverentsi „Teadlik juhtimine“ üks peakorraldajatest. Rekord arv külastajaid väljaspoolt JCId.
·        Olen saavutanud JCI tunnustuse IG – International Graduate trainer staatuse.
·        2012 olen võtnud JCI Estonia Treeninginstituudi juhtimise. Üks väitlusklubi algatajatest ja kokku kutsujatest. Aitasin teha ka COC akadeeimat esimeset korda Eestis ja Nordic
Akadeeimiat, kus vastutasin outdoor päeva eest.
·        Saan olla nõu ja jõuga abiks kui soovid ennast koolitajana edasi arendada ning minna ka eestist välja koolitama.... : - )
·        Jne.jne... uhh praegu ei tule rohkem meelde ja käed kipuvad ikka veel natuke värisema....

Palju õnne Sulle Marju!
JCI Toompea

Kommentaare ei ole: