teisipäev, 4. september 2012

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 9 – September 2012

Head kodalased!
Alanud on 2012 aasta üheksas kuu, septembrikuu. Tahame seda või mitte, aga septembrikuu kuulutab lõpu suvele, nii harjumuslikult kui ka ametlikult (22.09 kell 14:49). Sõna “september” tuleneb ladinakeelsest sõnast “septem” ehk seitse. September oli Rooma kalendri järgi seitsmes kuu (see kalender algas märtsist). Peale septembrit jääb aasta lõpuni veel vaid 3 kuud ehk 1 (IV) kvartal. Ilma naljata on septembris mõistlik alustada aastavahetuse planeerimist, ehkki parimad peopaigad ja sihtkohad on tõenäoliselt juba broneeritud-väljamüüdud.
September on üks neid väheseid kuid, mis saab piduliku sissejuhatuse. 1. september on tuntud kui tarkusepäev ja esimene koolipäev. Üle maa toimuvad pidulikud aktused ja tuntakse rõõmu kaasõpilaste ja õpetajate jällenägemisest ning mis kõige olulisem, saadakse kätte uued õppematerjalid, millest saab järgmise 9 kuu jooksul uusi teadmisi õppida! Akadeemilise elu algus ühtlasi tähendab ka seda, et kõik on tagasi linnas ning see toob endaga paratamatult kaasa märkimisväärse liiklemise kasvu, eriti hommikuti kui kõik tahavad õigel ajal lasteaeda-kooli-ülikooli-tööle jõuda. Liikluse kasv omab sellel aastal erimoodi tähendust, sest suvel kesklinna rajatud massilised ühistranspordi read saavad nüüd tõelised tuleristsed. Igal juhul on soovitatav varuda liiklemiseks täiendavad 10-15 minutit, et ennetada hilinemisi.
Õppetöö algusele lisab kindlasti hoogu juurde asjaolu, et Rahvusraamatukogu on alates 27.08 taas raamatusõpradele avatud. Täpsem info siin. Samuti on mitmelpool soodushindadega müügis erinevaid koolitarbeid!
Koos traditsioonilise akadeemilise õppetööga intensiivistub ka täiendõppe alal läbiviidavate koolituste maht. EASi poolt toetavad üritused on leitavad siin. Kaubandus-Tööstuskoja üritused siin. Neid on palju-palju veel. Sobiva leidmiseks aitab kõige paremini Dr. Google!
Septembri algus tähendab mitmes eluvaldkonnas uue hooaja algust. Nt telekanalid alustavad uute saadetega, mõned saated liiguvad suviselt eetriajal tavapärasele eetriajale (Nt Reporter). Samuti alustavad uut hooaega teatrid. Septembris muutuvad ka ühistranspordi sõiduajad, vaata lähemat infot siit.
Sarnaselt teiste kuudega on september ka aktiivne spordikuu. Ilmad on jahedamad, kuid sobivad ideaalselt aktiivseks sportimiseks õues – jalgratas, rullsuusk, jooks, kepikõnd – neid kõiki saab edukalt harrastada kuni lume tulekuni. Septembris kütab kirgi spordimaailmas jätkuvalt London, sest seal on kuni 9. septembrini toimumas paraolümpiamängud. Ka meil on suured lootused õhus, sest juba legendaarne ujuja Kardo Ploomipuu on võistlustulle asumas. Tema võistleb oma trumpalal 100m selili ujumises täna, 4. septembril. Vaata infot siit. Rahvaspordis on vaieldamatuks tähtsündmuseks Tallinna SEB Sügisjooks-Maraton, mis toimub 8. ja 9. septembril kesklinnast kuni meriväljani. 9. septembril on linnas paljud tänavad liiklemiseks suletud. Eelmisel aastal võttis sellest üritusest kõikide alade peale kokku osa ligi 18’000 jooksu- ja tervisesõpra. Sellel aastal on oodata uut osalejate arvu rekordit! Täpsemat infot liikluskorraldusest ja võistluse kohta leiab siit.
Sportlikust ja tervislikkust lisab septembrile ka loodus, sest täistuurid võtab sisse seenehooaeg. Kummikute ja korvidega metsas müttamine on igati positiivne – värske ja tervislik toidukraam, liikumine, värske õhk ning suhtlemine teiste seenehuvilistega. Oluline on siiski jälgida, et korvi ei satuks valesid seeni. Selle vastu saab abi raamatutest ja kogenumatelt seenesõpradelt. Lisaks seentele on septembris tegijad veel pohlad ja jõhvikad ja õunad jpt. Kõikidest nendest saab meisterdada maitsvaid hõrgutisi. Samuti saab neid kõiki hoidistada ja nautida hiljem.
Meie kodulinn Tallinn on kuulutanud septembri lausa keskkonnasõbraliku liikumise kuuks. Selle raames toimub 16-22. septembrini ka Tallinna autovaba nädal ja Euroopa liikuvusnädal. Nimetatud perioodil saavad autokasutajad juhiloa esitamisel sõita Tallinna ühissõidukites TASUTA! Vaata rohkemat infot mõlema sündmuse kohta siit.
Septembrikuu on JCI-s aktiivne konverentside kuu!
05.septembril kell 8.30-11 ootab JCI Go Koda kõiki hommikusele sünnipäevaüritusele. Täpse info ja registreerumine siin.
05.septembril kell 12.30-14 kutsub meie kauaaegne liige, Martin Villig, Garage48 HUB vahvale Lunch Talk´ile koos Henri Laupmaaga. Täpse info siin.
06.septembril kell 18 toimub JCI Toompea huviliste õhtu. Täpse info ja registreerumine siin.
07.-09.septembril toimub Leedu Aastakonverents, Kaunases. Täpse info siin.
08.septembril kutsub JCI Toompea Rattaklubi rattamatkale Aegviidust-Jänedale. Täpsem info ja registreerumine siin.
12.septembril kell 18 toimub JCI Toompea Septembrikuu koosolek Eesti Disaini majas. Täpsem info ja registreerumine siin.
14.-15.septembril JCI Estonia tippsündmus Aastakonverents 2012. Kuni 07.septembrini saab registreeruda veel soodushindadega - kõigi JCI-kate kohtumispaik on Check-IN! Täpsem info ja registreerumine  siin.
28.-30.septembril toimub Läti Aastakonverents, Gulbenes. Täpse info siin.
Teadmisterohket ja tegusat septembrikuud!


 
Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: