laupäev, 15. september 2012

Auhinnaalbum: JCI Estonia parim rahvusvahelinekoostööprojekt 2012 nominent - Twinning is winning!

 
AUHINNA ALBUM
A6 JCI ESTONIA parim kodade rahvusvahelise koostöö projekt
Nominent:  Twinning is winning!

JCI Warsaw on pärast pikka varjusurmas olemist nüüd hiljuti 2011. a. taasloodud koda. Olgugi, et Poola pealinn Varssavi kaasab endas hinnanguliselt kuni 3 miljonit elanikku, asuvad suurimad JCI kojad hoopis lõunapoolsemates linnades Krakowis ja Wroclawis. Täna tegelebki Varssavi koda enda liikmeskonna suurendamisega ning läbi erinevate projektide JCI teadvustamisega suurlinnas.

Varssavi kojaga viis meid kokku asjaolu, et Toompea koja VP International Olavi asus koos perega ajutiselt elama Varssavisse. Koda haaras sellest võimalusest koheselt kinni ja otsustas 7-liikmelise delegatsiooniga võtta ette reisi Poola pealinna. Sealt oli ka juba soodne pinnas luua ja arendada tugevamaid sidemeid kahe koja vahel.


Ühised koosolemised, vastastikune läbikäimine

Nagu iga suhe saab alguse üksteise tundma õppimisest, nii sai 17 – 19. veebruaril teoks Toompea koja visiit oma uute sõprade juurde. Suurlinnale omaselt oli see külaskäik täis aktiivset tegutsemist. Õhtusöögil ootasid meid ees JCI Warsaw-i juhatus, liikmed ja värske koja senaator #70951 Stefanie, kellel on koja taaselustamisel suur roll olnud. Klapp inimeste vahel oli hea, jagati kojaga seotud kogemusi, mõtteid, informatsiooni.

Toompealaste visiit Varssavisse tipnes Eesti Vabariigi aastapäeva puhul korraldatud suursaadik Taavi Toomi vastuvõtuga EV Suursaatkonnas Varssavis. Vastuvõtule olid lisaks Toompea koja liikmetele oodatud Eesti ametnikud Poolas ning Poolas elavad eestlased, kellega saatkonnal on tugevam side.

Järgmine samm teel püsivama kontakti poole kahe koja vahel toimus juba Varssavi koja poolt. Olles saanud innustust kodadevahelisest suhtlusest leidsid kaks Varssavi koja liiget (kellest üks ka koja presidendi väärikat tiitlit kannab) end aprillikuusest Tallinnast, et ühtlasi võtta osa ka Eestis toimuvast COC Academy-st. Õhtu enne Kuutsemäele sõitu võeti aeg maha, et näha tuttavaid nägusid Toompea kojast ning tutvuda ka teiste Tallinna kodade liikmetega. Seekord oli meie kord külalislahkust näidata – pakkusime poolataridele kodumajutust oma kodalaste juures ja näitasime neile parimaid palu meie pealinnast. Varssavlaste vaimustus eestlastest oli silmnähtav (ja see oli vastastikune!), nii et järgmine samm selles suhtes oli juba etteaimatav.

Tänaseks on kaks koda leppinud kokku ametlikult teineteist sõpruskodadena tunnustada ning twinningleping allkirjastada. See saab teoks juba lähima kuu jooksul pärast Aastakonverentsi.

Kasu kodadele, liikmetele

Peamine kasu, mida mõlemad kojad lisaks uutele toredatele tutvustele on saanud, on vastastikune õppimine. Läbi positiivsete koosolemiste ja –tegemiste oleme avardanud oma maailmanägemist, võib-olla lõhkunud mõned stereotüübid, mis muidu oleks alateadlikult meie suhtumist juhtinud.  Vaatamata tuhandele kilomeetrile kahe pealinna vahel, pisut erinevale kliimale ja kahtlemata erinevatele mastaapidele, millega oleme harjunud, oleme leidnud sarnasusi kõvasti rohkem kui erinevusi. Ja kõik head asjad elus saavad alguse õigest mõtlemisest ja suhtumisest – me oleme andnud sellele võimaluse!

Kuna iga suhe on kahepoolne, on ka poolakad saanud Eesti sõpradega suhtlemisest kogemusi, uusi mõtteid ja inspiratsiooni, mida värske ja väikse koja puhul kindlasti ära kasutada. See on meie panus uue koja käimalükkamisel.

Suuremas plaanis on meil aga olemas jälle üks väike aknake Baltikumi lõunanaabrite juurde, kellega erineva koostöö raames on olemas pidepunkt, kust leida mõttekaaslasi, partnereid või inspiratsiooni. Tulevaste suurte, piireliigutavate koostegudeni!


                

Kommentaare ei ole: