neljapäev, 3. aprill 2014

Tervislik toitumine ja sport - hea vormi saladused!


JCI Toompea hoolitseb jätkuvalt JCI Estonia liikmeskonna tervislike eluviiside eest.

3. aprillil oli meiega koolitaja Siret Saarsalu, kes on omandanud toitumismeditsiini alase hariduse Hohenheimi Ülikoolis Saksamaal ja lisaks ennast täiendanud sporditoitumise alal Šveitsis. Siret tegeleb igapäevaselt tippsportlaste toitumisnõustamisega ning viib läbi toitumise alaseid koolitusi ja praktilisi seminare.

Millest rääkisime?
  1. Tervisliku toitumise põhialused ja selle tähtsus spordis;
  2. Kuidas mõjutada toitumisega sportlikku saavutusvõimet ja korrigeerida kehakaalu.
  3. Lisaks ka toidulisanditest, vitamiinidest ja mineraalainetest.


See oli väga sisukas ja huvitav koolitus. Tundsin, et Siret Saarsalu valdab teemat väga hästi. Esmalt rääkisime toitumise põhialustest ja selle olulisusest spordis ning kuidas ikkagi on võimalik toitumisega sportlikku saavutusvõimet suurendada. Väga hea oli tähelepanu juhtimine sellele, et tavainimesed keskenduvad sportliku vormi parandamisel suures osas toidulisanditele, kuid nende mõju vormi parandamisele on vaid 1%, samas kui sportlaste põhirõhk on suunatud oma baas- ehk igapäevase toitumise korrastamisele - see mõjutab sportliku vormi saavutamist tervelt 75% ulatuses (75% tavatoitumine, 24% sporditoitumine ehk enne ja peale trenni söök, 1% toidulisandid).

Käsitlemata ei jäänud ka kehakaalu korrigeerimine. Lektor tõi palju põnevaid ja elulisi näiteid ja tutvustas mitmeid huvitavaid teaduslike uuringute tulemusi antud teemal.

Hea oli näha et ka kuulajaskond ei olnud passiivne vaid toimuus pidevalt ka arutelu erinevate teemapunktide juures. Kahju ainult, et loeng kolme tunniga piirdus, sest veel oleks nii palju rohkem teada tahtnud ning päris kõiki ettenähtud teemasid me ei jõudnud ka käsitleda - vedeliku tasakaalust, toidulisanditest, vitamiinidest ja mineraalidest jõudsime vaid põgusalt rääkida.

Lähiajal on plaanis korraldada ka jätku-koolitus, kus räägiks pikemalt sel korral ajapuuduse tõttu käsitlemata jäänud ja ka uutest teemadest.

Muljetas Birgit Ormus
JCI Toompea Treasury 2014

Kommentaare ei ole: