laupäev, 16. veebruar 2013

Väikelinnade arenguseminaride sarja avapauk Raplas

Depressiivsed Eesti väikelinnad... paistavad depressiivsed ainult neile, kes ei ole neid seestpoolt näinud :)

Toatäis ettevõtlikke ja tegusaid inimesi kogunesid 16.veebruari hommikul Rapla Maavalitsuse väikesesse saali, et anda avapauk üritusteseeriale "Väikelinnade arenguseminar". Kohale tulnuid oli veidi vähem kui üritust planeerides eeldatud, kuid ega kvantiteet taga veel kvaliteeti! Kohale tulnuid oli täpselt paras hulk, et saada enam-vähem kõigiga isiklikult tuttavaks ja lühikese aja jooksul leida kiirelt üles kasulik ühisosa. Mina leidsin ehitaja, kes tahaks mu korteriühistu majale uue katuse panna, leidsin pankuri, kes oli nõus aitama leida minu ettevõtte ebapopulaarsete soovide jaoks sobiva finantslahenduse ja välknõu, kuidas tänavalt tulevat sademevett kortermajas enda kasuks tööle panna :) Absoluutselt kasulik aja investeerimine. Seda kõike kauba peale, sest tegelikult läksin ma ju seminarile, et ettekandeid kuulata.



Arenguseminari juhatas sisse ja tõmbas kiirelt ja mõnusalt käima ärikiirkohting. Piltlikustamaks väidet, et kogu maailm on kuue tuttava kaugusel, lubas päeva moderaator Rode Luhaäär meil kohtuda ainult kuue uue tuttavaga :) Sellest kuuest kohtumisest sain mina juba kaks kasulikku kontakti! Hea algus päevale.

Esimese põhjalikuma ettekande tegi JCI Estonia president Kaspar Loog, kes rääkis oma ettevõtja taustast. Kuigi oma arust nagu teaks Kasparit juba aastaid, ei olnud ma tema professionaalsest ajaloost liiga palju kuulnud. Saati siis tema saadud kogemustest ja õppetundidest. Sain kinnitust, et me teame üksteisest liiga vähe ja loosung "Tunne kodalast!" väärib trummipõrinat.

Teisena astus ette Rapla kohalik multiettevõtja Avo Kull, kes oli üks esimesi ettevõtjaid kapitalismile avanenud Eestis. Avo on lisaks edukale ettevõtjakarjäärile ja silmapaistvale juhtimiskogemusele ja hea ja vaimukas kõnemees ja kuuldavasti ka edukas kirjanik. Oma kogemused ettevõtluses on ta kirja pannud raamatusse "Vabrik". Avo mahlakas jutt tekitas minus küll huvi ka tema raamat kätte võtta. Avo pärineb põlvkonnast, kes oli üles kasvanud teadmisega, et kapitalism on kõige kurja juur ja pidi läbi tegema arusaamade metamorfoosi, mis tõi veendumuse, et kapitalism on parim asi maailmas. Uue Eesti nooruke turumajandus oli tema kirjelduses "Chicago!" Tema sõnum oli lühidalt - kõige kallim kool on elu ja kui keegi tahab teid õpetada, siis kasutage võimalust ja õppige!

Enne lõunat tegi Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse (RAEK) konsultant Triin Jakk ülevaate RAEK-i teenustest ja võimalustest ettevõtjate jaoks ja tegi üleskutse: "Tulge kasutage meid ära!" Juhhuu!

Siinkohal minu praktiline side arenguseminariga lõppes, sest elu pakkus õppetundi pealkirjaga "Räägi inimestega!" Näiteks oma kodustega enne, kui plaane teed, sest võib juhtuda, et ka neil on plaanid :)

Päeva teisest osast jäid mul kuulamata Vahur Mäe, kes genereerib lakkamatult uusi äriideid ja on osalenud Ajujahi konkursil vähemalt neli korda, viimati GrillCube ideega ja jõudis sellega ka finaali, ja kohalike ettevõtlusorganisatsioonide esindajad, kes tutvustasid oma võimalusi.

Päeva teises pooles toimus ka diskussioon Raplamaa ettevõtluskeskkonna parendamise teemal.

Järgmine arenguseminar toimub 16.märtsil Viljandis! Muuseas - kas teate, mis ühendab Raplat ja Viljandit? Õige vastus: raudtee! (Väike vihje kohalejõudmiseks ;))

Kommentaare ei ole: