laupäev, 19. september 2020

Auhinnaalbum: JCI Estonia Parim Elukeskkonna Arendamise Projekt 2020 nominent - JCI Toompea matkad 2020

AUHINNA ALBUM

Kategooria: A3 PARIM ELUKESKONNA ARENDAMISE PROJEKT 2020

Nominent: JCI Toompea matkad 2020

Esitaja: JCI Toompea

Toompea kojas on algusest peale toimunud traditsioonilised matkad. Matkasid on võimalik teha n.ö. plaani järgi, määrates kellegi, kes asja “ära teeb”… kuid on hoopis teine asi, kui kojas leidub mõni “kurjajuur”, kellele endale meeldib matkata ja siis nagu muuseas saab ka sõbrad kojast kaasa võtta. Toompea koja algusaastatel oli selliseks eestvedajaks praegune senaator Olavi Tammemäe. Nüüd tundub, et tal mantlipärija, vähemalt praegu :-) Seega, matkade plaan on Toompea kojas täidetud!

Üldine strateegia ja planeerimine

Eesmärk, et matkad oleksid mõnusad, huvitavad ja meenutamist väärt!


Mõnus matk on siis, kui inimene saab olla matka jooksul osa aega enda ja loodusega kahekesi ja mõelda omi mõtteid. Ning loomulikult on matkal ka piisavalt võimalusi, et vestelda kõigi teiste matkal olijatega. Kõik on sõbralikud ja keegi ei domineeri. Et oleks huvitav, siis võtsime alati ette mõne uue raja, kus varem pole käinud. Matka juht käis matka enne “paberil või arvutis” läbi, et oskaks juhtida tähelepanu erinevatele objektidele ning rääkida nende kohta mõni lühilugu või fakt. Matka juurde kuulus alati ka piknik ning mõnikord ka saun.

Põhiliselt toimusid 1 päevased matkad metas- rabas ja rattaretked. Matku planeerisime ette paar nädalat. Rattaretked toimusid aga spontaanselt, mõnepäevase etteteatamisega.

 2020 a. on seni toimunud:

15.02 kevad- talvine matk Aegviidust Jänedale

08.03 matk Käsmu poolsaarel

07.06 rattaretk Viimsist Paljassaarde ja tagasi

21.06 Valgejärve ja Marimetsa matk

04.07 rattaretk ümber Ülemiste järve

26.07 matk Prangli saarel

09.08 Paldiski- Keila rattaretk

03.10 Matk ümber Äntu järvede

Kojaliikmete kaasatus projektis

Selliseid mõnusaid matku ei saa teha “suure karjaga”. Suurt gruppi on keerulisem hallata ning on oht, et inimeste huvid ja eesmärgid lähevad lahku. Kõige parem, kui sinna tulevad inimesed, kes üksteist tunnevad ning kelle jaoks on metsas või rabas käimine omaette elamus ja ootamist väärt asi. Seepärast on neid matku reklaamitud põhiliselt Toompea koja kinnises Facebooki grupis ning koja meililistis. Loomulikult liigub reklaam ka suust suhu ning nendel matkadel on käinud ka teiste kodade inimesi. Tavaliselt on osavõtjaid u. 10 ringis. Pooled on Toompea kojast ja pooled väljastpoolt- koja huvilised ja sõbrad- tuttavad.

Mõju osavõtjatele

Suhtlus ja innustamine: kui tee on pikk, siis vestlus aitab kaasmatkajaga tuttavaks saada ning nii mõnigi inimene avastas kaaslases mõne ühisjoone või seniteadmata asja. Mõnda küsimust lahates jõuti teinekord üheskoos ka mõne üllatava lahenduseni. Igaüks saab ka proovida oma enseväljendusoskusi ning kirjutada matka kohta kokkuvõte koja blogisse. Uutele huvilistele saab aga matka jooksul tutvustada JCI tegemisi ja uurida nende endi huvide kohta.

Proovida uusi asju: Näiteks Veebruaris toimunud Aegviidu-Jäneda matkal tuli vestluseks talisuplus ja järgmisel päeval käis 4 matkalist Pirital taliujumist proovimas J Samuti oleme pööranud mõnegi matkaja telgis magamise usku.

Oska märgata: looduses liikudes võib pea igal sammul näha midagi imelist: on need siis märtsipäikese käes askeldavad sipelgad või juunikuus konnakulleseid püüdev nastik. Üheskoos matkates leidub ikka keegi, kes mõne huvitava asja leiab ja teistele näitab. Veel üks näide: Paljassaare rattamatkal leidsime kena murukattega mäe, mille otsas avanes võimas vaade lahele ja Tallinna linnale. Murukatte alla on aga peidus endine Kopli prügila J

Lapsed: Toompea kojas on lapsed alati matkale oodatud ning neile matkal meeldib. Kui matkal on mitu last, siis tavaliselt saavad nad matkal juba sõpradeks ning vahetavad telefoninumbreid J  Kui aga matk lõpeb saunas, siis ka paariaastased on meil saunalaval suurtega koos leili võtnud.

Eesmärgid ja tulemused: siiani on kõik matkad toimunud ja osavõtjad rahule jäänud ning ootavad innuga uusi matkasid. Oleme kuulnud ütlemist, et nendel matkadel on kvaliteedi märk juures

  

.

Nähtavus

Turundusstrateegija: algul reklaamisime neid matku avalike sündmustena (FB: public event). Ausalt öeldes, tuli registreerunuid liiga palju. Ja väljastpoolt JCI-d oli inimesi ka hulgi. Ürituse kvaliteet aga kannatas. Osa võõraid jättis lihtsalt kohale ilmumata ja osale ei sobinud see või teine asi. Nüüd teeme neid matku ainult privaatsündmustena- ainult Toompea kojale + sõbrad ja tuttavad. Osavõtjaid on 10 ringis ja kõik sujub hästi!

 Nähtavus: Kõikide matkade kohta on kirjutatud kokkuvõtted Toompea koja blogisse ja on sealt leitavad sildi “matk” abil: http://jcitoompea.blogspot.com/search/label/matk Ning matkade fotod on koja fotoalbumis: http://www.flickr.com/photos/jcitoompea/sets/ Need kokkuvõtted aitavad meenutada- kus juba on käidud matkamas ja uued huvilised saavad sealt ehk väärt näpunäiteid ja innustust ise midagi taolist ette võtta.

Koostööpartnerid: seni oleme omade jõududega hakkama saanud. Matkamine pakubki võimalusi leida viise raskuste ületamisel.

Pikaajaline mõju

Kes kord on juba matkamisele sõrme andnud, need tahavad ikka veel ja rohkem väljakutsuvamaid matku. Seepärast tegime sammu edasi ja lisaks Toompea koja matkadele on paralleelselt käimas ka üks teine projekt. Paar aastat tagasi alustas kojamatkade tuumikseltskond matkaga Oandust Iklasse. Käime seda matkateed etappide kaupa ja need matkad on tavaliselt 2-3 päevased, ööbimisega metsas telkides. Nendel matkadel peab igaüks ise oma asjadega hakkama saama ja kogu kraam tassitakse ise seljakotiga kaasa. Ka nende matkade kokkuvõtted on Toompea koja blogist leitavad SIIT 

Seotus ÜRO kestliku arengu eesmärkidega

Tervis ja heaolu: looduses liikumine ja värske metsaõhk on kindlasti hea tervise üks aluseid!

Taaskasutus ja roheline mõtteviis: meie mitmepäevastel matkadel ei käida ühekordsete nõudega. Juba matka kutses on kirjas, et igaüks võtab kaasa oma kahvli/lusika/kausi/kruusi. Nõudepesuvahendit looduses ei kasuta. Rasvase kausi saab puhtaks ka kuuma vee ja sambla/rohututiga. Kui matka sihtkohta saab ühistranspordiga, siis oleme seda ikka eelistanud. Näiteks Aegviidu- Jäneda ning Paldiski- Keila matkadel sõitsime kohale rongiga. Ka ühised rattaretked innustavad kodalasi rohkem jalgratast kasutama.

Ei raiska toitu: mitmepäevastel matkadel teeme menüü ette ja arvestame kokku vajaminevad toiduained. Tavaliselt siis üks inimene käib poes ja ostab kogu seltskonnale toidukraami, mis matka alguses kõigi vahel seljakottidesse jaotame. Seega võtame matkale kaasa vaid niipalju toitu, kui tegelikult ära sööme.

JCI Toompea

 

Kommentaare ei ole: