kolmapÀev, 15. juuli 2020

JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 Juuli SDG 9

SDG-de Kalender



JĂ€tkame JCI SDG-de kalendriga, mis pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il, sÀÀstva arengu eesmĂ€rkide tutvustamist. Juulikuus on fookuses sÀÀstliku arengu eesmĂ€rk nr 9 JÄTKUSUUTLIK TÖÖSTUS, INNOVATSIOON JA TARISTU. SÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel. 

Üleilmne eesmĂ€rk „JĂ€tkusuutlik taristu, tööstus ja innovatsioon“ keskendub taristu rajamisele ning industrialiseerimisele ja innovatsioonile, mis on majanduskasvu suurenemise kolm olulist alustala. Kui nendes valdkondades tegutsetakse vastupidavust, kaasamist ja sÀÀstlikkust silmas pidades, toetab majanduskasv jĂ€tkusuutlikku arengut.
 



ÜRO tegevuskava 2030 eesmĂ€rkide hulgas on seatud eesmĂ€rk suurendada tööstuse osatĂ€htsust tööhĂ”ives ja sisemajanduse koguproduktis, kĂ”nealune nĂ€itaja peaks kahekordistuma vĂ€him arenenud riikides. Tegevuskava nĂ€eb ette parandada finantsteenuste kĂ€ttesaadavust, tĂ”hustada loodusvarade keskkonnaohutut kasutamist, suurendada teadusuuringute ja teadlaste arvu ning kaasata erasektor. Interneti kĂ€ttesaadavus peab tunduvalt paranema juba aastaks 2020.


9.1 Arendada vĂ€lja kvaliteetne, usaldusvÀÀrne, sÀÀstlik ja vastupidav taristu, sealhulgas piirkondlik ja piiriĂŒlene taristu, et toetada majandusarengut ja inimeste heaolu, ning tagada, et see taristu on kĂ”ikidele taskukohane ja vĂ”rdselt kĂ€ttesaadav.
9.2 Toetada kaasavat ja sÀÀstvat industrialiseerimist ning suurendada 2030. aastaks oluliselt tööstuse osakaalu tööhÔives ja sisemajanduse kogutoodangus, vÔttes arvesse kohalikku olukorda, ning kahekordistada seda osakaalu vÀhim arenenud riikides.
9.3 Muuta finantsteenused, sealhulgas taskukohased laenud, kÀttesaadavamaks vÀikestele tööstusettevÔtetele ja muudele ettevÔtetele, seda eelkÔige arengumaades, ning suurendada nende integreerimist vÀÀrtusahelatesse ja turgudele.
9.4 Uuendada 2030. aastaks taristut ja moderniseerida tööstusharud, et need oleksid jÀtkusuutlikud, tÔhustades ressursside kasutamist ja vÔttes kasutusele puhtad ja keskkonnaohutud tehnoloogiad ja tööstusprotsessid, kusjuures kÔik riigid vÔtavad meetmeid vastavalt enda suutlikkusele.
9.5 Intensiivistada teadusuuringuid, suurendada tööstussektori tehnoloogilist suutlikkust kÔikides riikides, eelkÔige arenguriikides, ning ergutada innovatsiooni ja suurendada 2030. aastaks oluliselt teadusuuringute ja arendustegevusega tegelevate töötajate arvu miljoni elaniku kohta ning avaliku ja erasektori kulutusi teadusuuringutele ja arendustegevusele.
9.a Toetada sÀÀstliku ja vastupidava taristu arendamist arenguriikides, suurendades Aafrika riikidele, vÀhim arenenud riikidele, merepiirita arenguriikidele ja vÀikestele arenevatele saareriikidele antavat finants- ja tehnilist abi.
9.b Toetada arengumaades omamaise tehnoloogia arendamist, teadusuuringuid ja arendustegevust, tagades muu hulgas soodsa tegevuspoliitilise keskkonna tööstuse mitmekesistamiseks ja kaupadele lisandvÀÀrtuse andmiseks.
9.c Parandada oluliselt info- ja sidetehnoloogia kĂ€ttesaadavust ning pĂŒĂŒda selle poole, et tagada 2020. aastaks vĂ€him arenenud riikide elanikele ĂŒldine ja taskukohane juurdepÀÀs internetile.



Eesti sÀÀstva arengu strateegia rĂ”hutab kiire interneti tagamist haridussĂŒsteemis ja arhivaalide ning kultuuritekstide kĂ€ttesaadavust digitaalselt. Üleilmne eesmĂ€rk „Ehitada vastupidav taristu, toetada kaasavat ja sÀÀstlikku industrialiseerimist ning innovatsiooni“ on Eestis seotud teadus- ja arendustegevuse, kiire interneti kĂ€ttesaadavuse ning inimeste ja kaupade transpordivĂ”imaluste jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:
• kulutused teadus- ja arendustegevusele;
• hĂ”ive teadus- ja arendustegevuses;
• kiire internet;
• interneti kasutamine;
• sĂ”itjate- ja kaubavedu.
Eestis on teadlaste ja inseneride arv vÔrreldes 2000. aastaga enam kui poole vÔrra suurenenud, kuid samas tempos ega mahus ei ole suurenenud riigi ja erasektori kulutused teadusele ning arendustegevusele. 2016. aastal oli teadus- ja arendustegevuseks suunatud raha osatÀhtsus sisemajanduse koguproduktist vaid 1,3%, mis on oluliselt vÀhem aastaks 2020 seatud eesmÀrgist (3% SKP-st)

.



Infotehnoloogiline areng on liikunud suuremate kiirustega andmeĂŒhenduste suunas ja noorema ning vanema vanuserĂŒhma digilĂ”he on kahanemas. Ühistranspordi osatĂ€htsus kogu maismaatranspordiga liikumises oli 2016. aastal Eestis 19,9%, pisut ĂŒle Euroopa Liidu keskmise (17,1%). Endiselt suureneb maanteetranspordi osatĂ€htsus kaupade vedamisel, moodustades aastal 2016 juba ĂŒle poole kaupade maismaavedudest.


Kulutused teadus- ja arendustegevusele; 
„Teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia 2014–2020“ seab eesmĂ€rgi saavutada aastaks 2020 riigi investeeringute tase 3% SKP-st. Aastal 2016 oli teadus- ja arendustegevuseks suunatud raha osatĂ€htsus SKP-st 1,3%. Riigieelarvest teadus- ja arendustegevuseks eraldatud raha sisaldab ka Euroopa Liidu toetusi, mis kajastatakse riigieelarves ja on seega saadud riigilt. Varasemate aastatega vĂ”rreldes vĂ€henes riigi panus mĂ”nevĂ”rra 2016. aastal, olles 37%, sest ĂŒks tĂ”ukefondide rahastamisperiood oli just lĂ”ppenud, kuid uus ei olnud veel alanud.
HÔive teadus- ja arendustegevuses;
HĂ”ivet teadus- ja arendustegevuses vĂ€ljendaakse teadlaste ja inseneride arvuga 100 000 elaniku kohta. Kasutatud on teadus- ja arendustegevuses hĂ”ivatud tĂ€istööajaga teadlaste ja inseneride arvu. Aastal 2000 oli teadus- ja arendustegevuses hĂ”ivatud 2666 tĂ€istööajaga inimest, neist 90% kasumitaotluseta institutsionaalses sektoris1. 2016. aastal oli teadus- ja arendustegevusega hĂ”ivatud juba 4338 tĂ€istööajaga inimest, kellest 70% leidis rakendust kasumitaotluseta institutsionaalses sektoris, ĂŒlejÀÀnud 30% teadlastest ja inseneridest tegutsesid ettevĂ”tlussektoris. Teadlaste ja inseneride arv on kĂŒmne aastaga suurenenud peaaegu viiendiku vĂ”rra (17%), vĂ”rreldes 2000. aastaga aga enam kui poole vĂ”rra (63%). VĂ”rreldes 2000. aastaga on aga teadus- ja arendustegevuses hĂ”ivatud teadlaste ja inseneride arv 100 000 elaniku kohta suurenenud 190-st 330-ni.
Kiire internet;
Kiire interneti nĂ€itajat vĂ€ljendatakse 100 Mbit/s vĂ”i kiiremate ĂŒhenduste osatĂ€htsusega interneti pĂŒsiĂŒhenduste koguarvus. Interneti pĂŒsiĂŒhendus on fiiberoptilise, vask- vĂ”i koaksiaalkaabliga ĂŒhendus majas, korteris, asutuses jm. Enne 2011. aastat ei vĂ”imaldanud sideteenuste osutajad 100 mbit/s vĂ”i kiiremat internetiĂŒhendust laiemalt, eritellimusel said seda kasutada ainult suured Ă€ritarbijad (nĂ€iteks pangad, kindlustused jt). 2011. aastal oli 100 Mbit/s vĂ”i kiiremate ĂŒhenduste osatĂ€htsus pĂŒsiĂŒhenduste koguarvust 3%. Aastaks 2016 aga oli 100 Mbit/s vĂ”i kiiremate ĂŒhenduste osatĂ€htsus Eestis 11,5% kĂ”ikidest interneti pĂŒsiĂŒhendustest. 2014. aastal oli lairibaĂŒhendus hinnanguliselt 59%-l leibkondadest. Seevastu 2017. aasta kolmanda kvartali lĂ”puks oli lairibaĂŒhendusega leibkondade osatĂ€htsus 68%. Aasta 2014 neljanda kvartali lĂ”pus oli ligi 85%-l lairibaĂŒhenduse lĂ”ppkasutajatest komplekslahendus (peale lairibaĂŒhenduse veel mĂ”ni muu teenus), 2017. aasta kolmanda kvartali lĂ”puks oli kĂ”nealune nĂ€itaja ligi 90%. Enamasti pakuvad sideettevĂ”tjad komplekslahendusi soodsamalt, mistĂ”ttu ei ole mĂ”istlik lairibaĂŒhendust eraldi kasutada.
Interneti kasutamine;
Interneti kasutamise nĂ€itaja vĂ€ljendab kolme kuu jooksul internetti kasutanud 16–74-aastaste osatĂ€htsust samas vanuserĂŒhmas. See hĂ”lmab interneti kasutamist ĂŒkskĂ”ik kus kohas (kodus, tööl vĂ”i mujal) ĂŒkskĂ”ik millise seadme abil (nt laua-, sĂŒle- vĂ”i tahvelarvuti, mobiil- vĂ”i nutitelefoni, nutikell, mĂ€ngukonsool, e-luger vm). Iga pĂ€ev kasutab internetti 90% ja arvutit 85% internetikasutajatest, mis viitab sellele, et ĂŒha enam kasutatakse internetti kaasaskantavates seadmetes, nĂ€iteks sĂŒlearvutis, nutitelefonis, nutikellas. Liikvel olles (s.t kodust ja töökohast eemal) kasutas internetti viimase kolme kuu jooksul mobiil- vĂ”i nutitelefonis 73% (2016 – 66%) ja kaasaskantavas arvutis 32% (2016 – 29%) internetikasutajatest.
SÔitjate- ja kaubavedu.
2005. aastal andis maanteekaubavedu Eestis 20,1% maismaavedude tonnkilomeetritest, kaubavedu rongidega aga 79,9%. Eestis siseveetranspordiga kaupu ei veeta. Eestis on raudteetranspordi osatÀhtsus kaubavedudes vaadeldavatel aastatel vÀhenenud poliitilise (Venemaa suunal) ja majandusliku olukorra muutumise tÔttu. MÀrgatavalt on vÀhenenud transiitkaupade vedu raudteel. 2016. aastal oli Eestis maanteevedude osatÀhtsus 57,1% maismaavedudest tonnkilomeetrites ehk vÀiksem kui Euroopa Liidus keskmiselt, raudteevedude osatÀhtsus oli 42,9% ehk suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt. 2016. aastal olid need nÀitajad Euroopa Liidus vastavalt 76,4% ja 17,4%.
Allikas: Statistikaamet. 


Miks peaks jĂ€tkusuutlik tööstus, innovatsioon ja taristu Sinu jaoks oluline olema? 

 Kaasav ja jĂ€tkusuutlik industrialiseerimine koos innovatsiooni ja infrastruktuuriga vĂ”ib vallandada dĂŒnaami-lised ja konkurentsivĂ”imelised majandusjĂ”ud, mis loovad uusi töökohti ja sissetulekuid. Neil on vĂ”tmeroll uute tehnoloogiate juurutamisel ja edendamisel, rahvusvahelise kaubanduse hĂ”lbustamisel ja ressursside tĂ”husa kasutamise vĂ”imaldamisel. Uute tööstusharude kasv tĂ€hendab paljude meist elatustaseme paranemist. Kui tööstused taotlevad jĂ€tkusuutlikkust, avaldab see lĂ€henemisviis positiivset mĂ”ju ka keskkonnale. Kliimamuutused mĂ”jutavad meid kĂ”iki.
 

Mida Me saaksime selle jaoks ette vÔtta?

Majanduskasv, sotsiaalne areng ja kliimameetmed sÔltuvad suuresti investeeringutest infrastruktuuri, sÀÀstvasse tööstuse arengusse ja tehnoloogia arengusse. Kehtestage standardid ja edendage regulatsioone, mis tagavad ettevÔtte projektide ja algatuste jÀtkusuutliku juhtimise. Tehke koostööd valitsusvÀliste organisatsioonide ja avaliku sektoriga, et aidata edendada arengumaade sÀÀstvat kasvu. MÔelge, kuidas tööstus mÔjutab teie elu ja heaolu, ning kasutage sotsiaalmeediat, et poliitiliste otsuste tegijad seaksid SDG-d tÀhtsuse jÀrjekorda.

ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk o
n algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. KĂ”ik suured asjad saavad alguse vĂ€ikestest asjadest! On palju erinevaid vĂ”imalusi, kuidas Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juuli on rahvusvaheline PLASTIKUVABA KUU! Iga aasta kasutatakse Ă€ra 5 triljonit ĂŒhekordset kilekotti. Lisaks sellele, et need saastavad ookeane ja keskkonda, aitavad nad kaasa paljude haiguste nagu malaaria jt levikule, ummistades kanalisatsiooni-sĂŒsteeme. Ole teadlik ja vĂ€ldi plastiku sattumist meie loodusesse - VĂ”ta oma taaskasutatav poekott kaasa! 
 
Tegutse kohe




 


Kommentaare ei ole: