esmaspäev, 7. oktoober 2013

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 10 – Oktoober 2013


Head kodalased!

Hoo on sisse saanud aasta kümnes kuu, oktoobrikuu ning ühtlasi ka aasta viimane kvartal. Ilmad on juba jahedavõitu aga see-eest loodus väga värviküllane. Kui mitte varem siis kuu teises pooles tuleb paljudel meist veeta aega tegusalt õues lehti riisudes – see võib olla vaimselt ebameeldiv tegevus aga selles on mitu head asja: viibimine värskes õhus, füüsiline tegevus, õueala korras ja ilus vaadata. Veel lahedam on aga lehesajule vastu minna kollektiivselt, sõprade seltsis. Lastele ja ka paljudele suurtele pakuvad rõõmu tammetõrud ja kastanid, mis nüüd küpsed on ja millest saab igasugu põnevat meisterdada. Oktoobrit saab ka nimetada ülemineku kuuks, sest elamutes alustatakse kütmistega. Viimane aeg on teha ettevalmistusi talve tulekuks – nt aiakraam kuuri, paadid kaldale, taimed katta jne.

Rahvakalendrist leiame oktoobris kaks toredat päeva – 4. oktoobril peetakse koolides ja lasteaedades üle maa õpetajate päeva ning 31. oktoobril nõidade öö ehk Halloween. Õpetajate päeval saavad õpetajad suures osas puhata ning õpilased proovida erinevate ainetundide andmist. Lasteaedades annavad vanemad samamoodi mitmesuguseid tunde nii toas kui õues. Halloween on aga seevastu suuresti kostüümipidu, mille juurde kuulub suur sööma ja jooma. Halloween on lühend nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows’ Even, kus hallow tähendab vanainglise keeles pühakut). Halloweeni üheks traditsioonilisemaks tunnuseks on suu ja silma aukudega kõrvits, mille sisse pannakse põlev teeküünal.

Toompea koda on suuresti piirkondlik kogukond – asume Tallinnas ja tegutseme enamasti siin paiknevate isikute ja organisatsioonide huvides. 20. oktoobril on tulemas kohalikud valimised (eelhääletamine 10.-13.okt), mis määravad meie piirkonna arengu suunad mitmeks aastaks. Seega on oluline käija valimas ja anda oma hääl! Valimisjaoskondade ja valitavatega saab tutvuda veebilehel.

Eesti ettevõtluse auhinnad 2013 antakse välja aga 8. oktoobri õhtul Estonias toimuval galal. Nominendid leiab veebilehelt. Ülekanne ETVs algab 22:10.
Kuni 13.oktoobrini ootab EAS lennukaid äriideid ettevõtluskonkursile Ajujaht – vaata lisa siit.


Spordis on oktoobris moes loomadega seotud spordiüritused. 4.-6. oktoobrini toimus Saku suurhallis Tallinn International Horse Show (www.tallinnhorseshow.ee). Kõrvemaal aga toimus aga samal ajal kelgukoerte maailmakarika etapp, kus “kelkude” all olid uiskude asemel seekord rattad – vaata uudist koos klipiga siin: http://uudised.err.ee/index.php?06288610. Eesti jalgpalli koondisel on 11. oktoobril ees viimane kodulahing MM valiksarjas – algusega 21:30 võõrustatakse A le Coq arenal Türgi koondist. 26. oktoobril oodatakse kõiki Haanjasse ennast ületama, sest siis on toimumas Haanja Jala 100 ehk 100km jooks. Juhend asub kodulehel!

Maanteel liiklejatele on kindlasti positiivseks uudiseks Maanteeameti hiljutine otsus pikendada ka sellel aastal 110 km/h sõidukiiruse kasutamist vastavatel teelõikudel 30.09 asemel kuni 31.10. Maanteele minnes tasub meeles pidada, et seal hoiavad korda kiiruskaamerad. Nende kohta saab lugeda siit.

EELK kogudused Toomkirikust ja Kaarlist kutsuvad kõiki 13.oktoobril lõikustänupüha laadale Kaarli kiriku ette kell 11:30-14.00. Avatud on ka Kaarli kiriku tornid ning toimuvad tegevused lastele.

Riigikaitses teevad ilma oktoobris filmid. Mitmel pool linnas toimuvad järgmisel aastal valmima filmi “1944” võtted. Alates 4.oktoobrist on kinodes Afganistani sõjas osalevatest Eesti missioonisõduritest rääkiv film “Veregrupp” – detailsem ülevaade CCP .

Eesti muusikas on oktoobris tähtsündmuseks 7. oktoober, mil möödub 100 aastat eestlaste poolt armastatud laulja Raimond Valgre sünnist. Valgret meenutatakse erisaadetega Klassikaraadios, kontsertturneega Bel-Etage poolt (kuupäevad ja kohad leiab piletilevist, väljaska vastav plaat  ) ning veel mitmeid üritusi. Valgret lauldakse palju aga kas me tema laulude pealkirju ka tegelikult teame - spikerdada saab nagu ikka Vikipeediast.

Oktoobris alustavad ettenägelikud inimesed ka juba jõulude ja jõulukinkide planeerimisega. Saab koguda kingimõtteid ning mitmed ka juba ära soetada, et detsembrikuus vältida paanikat ning pankrotti. Oktoobri esimeste päevadega on juba hoogsalt käima läinud ka jõulukontsertide piletite müük. Näiteks Piletilevi   ja  Piletimaailma  keskkonnas  valitsevad esireal just jõulukontsertide pakkumised.

Oktoobris jätkame aktiivse jci kuuga ning anname endale võimaluse koolituda - meeskonnas enda koht leida –reisida – nautida heade jci’katega koos head seltskonda!

          09.oktoober toimub JCI Toompea üldkogu algusega 18:30. Detailid  veel laekuvadJ
          12.-13.oktoober saab teoks traditsiooniliselt Toompea Teambuilding 2014 aastasse vaadates. Lisainformatsiooni saab Priit Joa  käest.
          15. ja 29.oktoober on Butterfly lounges kell 12:00 kojalõuna.
          Liitu Facebook’s  „Minu edukas sõber“ projektiruumiga: võimalus enda soove-mõtteid-ideid jagada, et projekt edukalt liikvele läheks! 
          Igal neljapäeval on võimalus JCI Estonia juhatusega lõunatada kell 12:00 ja asukoht on „Klaaspärlimäng“ (itaalia restoran) aadressiga Pärnu mnt 32 Tallinn.


Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013

www.jci.ee/toompea

Kommentaare ei ole: