pühapäev, 2. juuni 2013

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 6 – Juuni 2013


Head kodalased!
  
Alanud on aasta kuues kuu, juunikuu, mida peame suve alguseks aga mis lõppedes tähistab ka esimese poolaasta möödumist. Soomlased on juuni ametlikult nimetanud suvekuuks: juuni soome keeles on kesäkuu (suvekuu). Kuu lõpus hakkavad päevad taas kukesammu võrra lühenema. Juuniga algab ka puhkuste periood ning paljudes töökohtades on lubatud kõrvalekalded riietuse ja tööaja osas. Paljudele tähendab see ka lisakoormust kolleegide asendamise näol. Puhkama aga peab! Ideid Eesti puhkamiseks leiab siit portaalist.  

Juunikuu algas meil traditsiooniliselt lastekaitsepäevaga 1.juunil, kui kõikjal üle riigi korraldati lastele suunatud vahvaid üritusi. Kellel ei olnud mahti miskit lastega ette võtta, siis pole lugu hull, jõuab ülejäänud kuu jooksul selle heastada. Terve kuu ulatuses on teatud mõttes lapsed tähelepanu keskpunktis – lasteaedade, koolide, ülikoolide lõpetamised, lõpupeod (ja nendeks valmistumine).

Juunikuu toob meile veel kaks olulist tähtpäeva. 23. juunil on Võidupüha, millega tähistame Eesti võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919. Võidupüha tähistamise traditsioon sai alguse 1934. aastal. Võidupüha sümboliteks on Kaitseliidu poolt korraldatav paraad ning Maakaitsepäevade tähistamine erinevates paikades üle Eesti. 24. juunil on Jaanipäev, mis on ühtlasi aasta kõige valgem aeg, öeldakse et koit ja eha saavad kokku. Jaanipäeva sümboliks on jaanituli, mida paljud süütavad juba jaanilaupäeval. Öö 23. ja 24. juuni vahel on erandlik rahvuslippude kasutamise osas, nimelt on 23. juuni ainuke päev aastas millal lippu ei langetata. Võidupüha paraad toimub seekord kaunis kuurortlinnas Haapsalus 23. juunil keskpäeva paiku. Samas paigas kus JCI Toompea ja JCI Haapsalu eestvedamisel toimub 13.-15. september JCI Estonia aastakonverents. Konverentsil osalejatel tasuks ühendada kasulik meeldivaga ning paraadi raames käjja kohapeal “luurel”.

Juunikuus avatakse ametlikult ka rannahooaeg, mille tunnusteks on randades heisatud lipud ning vetelpäästjate kohalolek. Avalikesse randadesse on keelatud kaasa tuua klaasist pudeleid. Samuti on rangelt mittesoovitatav minna vette alkoholijoobes. Ihal juhul tasub endale ja ka seltskonnale kellega vee juurde minnakse selgeks teha põhitõed. Teemakohased õpetused leiab siit.

Tallinnas, meie kodulinnas, on kuu sündmuseks kahtlemata 1.-8. juunini toimuvad XXXII Tallinna vanalinna päevad, mille raames ilmuvad vanalinna tänavatele keskaegsed rüütlid, kaunid pidulised daamid ning müstilised vanalinnaga seotud legendid. Programm ja muu info on vaadeldav siin.

Eestimaa suve lahutamatud osad on suvetuurid, festivalid ja vabaõhu kontserdid.
5.-8. juunini toimub Vanalinnas nii saalides kui tänavatel teatrifestival TREFF 2013, kus kõik tänavaetendused on publikule TASUTA
7.-8. juunini toimub Lauluväljakul koguperefestival Puude taga on inimene.
8.06 toimub Tallinna lähistel Kohilas tore kontsertõhtu KapaRock. Samal päeva õhtul toimub Tallinnas Kaarli kirikus ainulaadne tellingukontsert koos nimekate lauljatega.
9.-15. juunini toimub Tallinnas Tallinna VIII Kitarrifestival.
15.-16. juunini toimub Lauluväljakul legendaarne Rock Summer, millega tähistatakse 25.a möödumist esimesest sellenimelisest festivalist.
Lauluväljakul on juunis au võõrustada ka maailmakuulsaid melomaane: 25. juunil rokib laval Green Day, 28. juunil esineb überkuulus tenor Jose Carreras ning 29. juunil sir Elton John koos ansambliga. Nende ürituste kohta leiab lähemat infot siit.
Kindlasti on veel toimumas mitmeid üritusi – infot leiab Piletilevi ja Piletimaailma'st 

Juunikuu on kahtlemata parimaid aegu aktiivseks liikumiseks õues – jooks, kepikõnd, rattasõit, rulluisutamine, orienteerumine, jalgpall, kergejõustik, sõudmine, purjetamine. Nende ja mitmete teiste aladega saab ja tuleb tegeleda NÜÜD! Ülevaate toimuvatest rahvaspordiüritustest saab siin.

Eesti Kergejõustiku Liit kutsub kõiki spordisõpru 29. ja 30. juunil Kadrioru staadionile, kus on toimumas Euroopa mitmevõistluse karikavõistluste superliiga. Ajakava on leitav  siin.
Jalgpalli maakoondis ootab kõiki fänna A le Coq arenale 3, 7 ja 11. juunil kui toimuvad erinevad sõpruskohtumised. Ülekannete info siin.
22. juunil toimub Pärnumaal teine Võidupüha maraton, mis joostakse Torist Pärnusse. Lisainfo siin.

Sportimise, kultuuri tarbimise ning päevitamise kõrval ootab meid ka mets, mis teadupärast hõivab ligi 55% Eestimaast. Ülevaade looduses liikumise võimalustest asub siin.

Juuni lõpust pääsevad puhkama ka viimased raamatupidajad ja finantsjuhid, sest 30. juuni on tähtaeg juriidilistele isikutele majandusaasta aruannete esitamiseks. Lisa teavet siit.

Rõõm on tõdeda, et juunikuu on aktiivne JCI kuuJ  
Ole kärmas ning hoolitse iseenda kuukava planeerimise eest:
11.juuni JCI Toompea koja lõuna Butterfly lounges. Registreeru siin!
12. juuni JCI Toompea sünnipäev: 22 aastakäik! Uudista ja anna enda tulekust märku siin!
14. juuni AK2013 meeskonnaga koos Haapsallu Itaalia veinipäevadele! Anna enda minekust märku siin
04. juuni alustab Koolitusteater. Mõned vabad kohad on veel saadaval!
05. juuni JCI Tallinna Üldkogu Arengufondis! Lähme meie Heidile külla koos Tallinna kojagaJ Registreeru siin!
07. juuni saab sportida ja kodalastega koos saab Ööjooksust osa võtta Rakveres.
08.juuni võimalus GoKojaga minna kanuutama: http://jci.ee/?id=10414&event=1178
08. juuni esmakordselt „BeWise Suvekool“! Registreeru ja ole ise nähtav!
13. juuni tervitustega JCI Haapsalu suvepäevadele! Registreeru siin!
16.juuni tervitab eKODA meid JCI Open 2103 tenniseturniiriga! Tutvu tingimustega siin 

Suve tsitaat: 2 lugu, mida soovitan kuulata maist septembrini ja võimalusel ka kaasa laulda – Code One “Sellest saab meie suvi” (laul ja  sõnad) ning Mati Nuude “Suvi” (sõnad  ja laul).
Mõlemad lood toovad hästi esile suve erilisuse ja võlu!

Uute kohtumisteni!

Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013


Kommentaare ei ole: