reede, 13. november 2020

🌐 JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 November SDG 2

 

 

SDG-de Kalender

 

 

 

JCI SDG-de kalender pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il, mille kaudu tutvustame ÜRO sÀÀstva arengu eesmĂ€rke. Novembrikuus on fookuses sÀÀstliku arengu eesmĂ€rk nr 2 TOIDUGA KINDLUSTATUS - kaotada nĂ€lg, saavutada toiduga kindlustatus ja parem toitumine ning toetada sÀÀstvat pĂ”llumajandust. SÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel. 


Üleilmne eesmĂ€rk „Toiduga kindlustatus“ keskendub toidule ja selle kĂ€ttesaadavusele. EesmĂ€rk on kaotada maailmas aastaks 2030 nĂ€lg, mistĂ”ttu on olulisel kohal toidu piisavus ja selle kvaliteet, mis tagaks vaesematele ja haavatavamatele elanikkonnarĂŒhmadele (imikud, naised, murdeeas tĂŒtarlapsed, rasedad ja imetavad naised, eakad) piisava toitumuse.

 

 

 

ÜRO tegevuskava 2030 nĂ€eb ette nĂ€lja kaotamiseks ja piisava toitumuse tagamiseks vĂ”tta meetmeid, et suurendada toidu tootmist pĂ”llumajanduse tootlikkuse kahekordistamise kaudu ja vĂ€henda toidukadusid. TĂ€htsal kohal on eesmĂ€rk aretada kliimamuutusele vastupidavaid taimekultuure, mis aitavad parandada ka mulla kvaliteeti. Oluline on sĂ€ilitada kohalike taime- ja loomaliikide geneetiline mitmekesisus.


2. EesmÀrk. Kaotada nÀlg, saavutada toiduga kindlustatus ja parem toitumine ning toetada sÀÀstvat pÔllumajandust


2.1 Kaotada 2030. aastaks nÀlg ja tagada aastaringselt ohutu, toitev ja piisav toit kÔikidele inimestele, eelkÔige vaestele ja ebasoodsas olukorras olevatele inimestele, sealhulgas imikutele.

2.2 Kaotada 2030. aastaks alatoitumus mis tahes kujul, sealhulgas saavutada 2025. aastaks rahvusvaheliselt kokkulepitud eesmĂ€rk kaotada alla 5 aasta vanuste laste kĂ€ngumine ja kurnatus, ja rahuldada murdeeas tĂŒtarlaste, rasedate ja imetavate naiste ning eakate inimeste toitumisalased vajadused.

2.3 Kahekordistada 2030. aastaks pÔllumajanduse tootlikkust ja vÀikeste toidutootjate, eelkÔige naiste, pÔlisrahvaste, perefarmide, karjakasvatajate ja kalurite sissetulekuid, tagades muu hulgas turvalise ja vÔrdse juurdepÀÀsu maale, teistele tootmisvahenditele ja -materjalidele, teadmistele, finantsteenustele, turgudele ning vÔimaluse lisavÀÀrtuse loomiseks ja tööhÔiveks mujal kui pÔllumajanduses.

2.4 Tagada 2030. aastaks sÀÀstvad toidutootmissĂŒsteemid ja rakendada paindlikke pĂ”llumajandustootmise tavasid, mis suurendavad viljakust ja tootlikkust, aitavad sĂ€ilitada ökosĂŒsteeme, suurendavad kliimamuutuste, ÀÀrmuslike ilmastikunĂ€htuste, pĂ”ua, ĂŒleujutuste ja muude loodusĂ”nnetustega kohanemise suutlikkust ning parandavad jĂ€rk-jĂ€rgult maa ja pinnase kvaliteeti.

2.5 SÀilitada 2020. aastaks seemnete, pÔllukultuuride, pÔllumajandus- ja koduloomade ning nende metsikute sugulasliikide geneetiline mitmekesisus, muu hulgas riiklike, piirkondlike ja rahvusvaheliste seemne- ja taimevarude nÔuetekohase haldamisega, ning toetada geneetilistest varudest ja nendega seotud traditsioonilistest teadmistest tuleneva kasu Ôiglast ja vÔrdset jagamist vastavalt rahvusvahelistele kokkulepetele.

2.a Suurendada, muu hulgas tihedama rahvusvahelise koostöö kaudu, investeeringuid maapiirkondade taristutesse, pÔllumajandust kÀsitletavatesse teadusuuringutesse ja teabeleviteenustesse, tehnika arengusse ning taimede ja karja genofondi, et tÔsta pÔllumajanduse tootlikkust arenguriikides, eelkÔige vÀhim arenenud riikides.

2.b KooskĂ”las Doha arengukava ĂŒle peetavate lĂ€birÀÀkimiste vooruga kĂ”rvaldada ja vĂ€ltida kaubanduspiiranguid ja - moonutusi maailma pĂ”llumajandusturgudel, kĂ”rvaldades samaaegselt pĂ”llumajandustoodangu ekspordisubsiidiumid mis tahes vormis ja kĂ”ik samavÀÀrse mĂ”juga ekspordimeetmed.

2.c VÔtta meetmeid, et tagada toidukaupade ja nendest valmistatud toodete turgude nÔuetekohane toimimine ning soodustada Ôigeaegset juurdepÀÀsu turuteabele, sealhulgas toiduvarusid kÀsitlevale teabele, ja vÀltida toidu hindade ÀÀrmuslikku kÔikumist.

 

 

 

 

 

 

Eesti sÀÀstva arengu strateegia rĂ”hutab traditsiooniliste maakasutusviiside (pĂ”llukarjamaad, mets) sĂ€ilitamise ja arendamise olulisust ökoloogilise tasakaalu saavutamisel. Üleilmne eesmĂ€rk „Kaotada nĂ€lg, saavutada toiduga kindlustatus ja parem toitumine ning toetada sÀÀstvat pĂ”llumajandust“ on Eestis seotud jĂ€tkusuutliku ja keskkonnahoidliku pĂ”llumajanduse jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:

• pĂ”llumajanduse tootlikkus;

• mahepĂ”llumajandusmaa;

• mahepĂ”llumajandustoodang;

• turustatud taimekaitsevahendid;

• vĂ€etiste kasutamine.

 

 

PÔllumajanduse tootlikkus
PĂ”llumajanduse tootlikkust vĂ€ljendab kolme aasta liikuv keskmine pĂ”llumajandussektori tootmisteguritulu aastatĂ¶Ă¶ĂŒhiku kohta vĂ”rrelduna Euroopa Liidu keskmisega. PĂ”llumajanduse tootlikkus arvutatakse, jagades tootmisteguritulu ehk netolisandvÀÀrtus faktorhinnas aastatĂ¶Ă¶ĂŒhikuga.
PĂ”llumajanduse tootmisteguritulu ehk netolisandvÀÀrtus faktorhinnas on pĂ”llumajandustulu, millega tasutakse kapitali, töö ja maa ehk tootmistegurite eest, ning hĂ”lmab tootmisĂŒksuste kogulisandvÀÀrtust töötaja kohta aastas. Mida suurem on netolisandvÀÀrtus faktorhinnas, seda rohkem jÀÀb ettevĂ”ttele omanikutulu, vahendeid maksta töötasu ja investeerida. 
Eesti pĂ”llumajanduse tootlikkus moodustas aastail 2005–2017 Euroopa Liidu 28 riigi keskmisest 59–127%. Tootlikkuse kolme aasta liikuv keskmine oli 70 - 117%. Tootlikkuse absoluutvÀÀrtus suurenes. Vaadeldaval ajal oli Eestis keskmiselt pĂ”llumajanduse tootmisteguritulu aastatĂ¶Ă¶ĂŒhiku kohta kĂ”ige suurem 2012. aastal (19 440 eurot) ning kĂ”ige vĂ€iksem 2005. aastal (6249 eurot). PĂ”llumajanduse tootlikkust mĂ”jutavad eri aastatel nii tootjahindade muutus kui ka saagikuse kĂ”ikumine ilmastiku tĂ”ttu. Tootlikkuse kasvule on kaasa aidanud ka hĂ”ivatute arvu vĂ€henemine pĂ”llumajanduses.

MahepÔllumajandusmaa
MahepÔllumajandusmaad mÔÔdetakse osatÀhtsusena kasutavatavast pÔllumajandusmaast. MahepÔllumajandus on pÔllumajandussaaduste tootmine, kus pÔhirÔhk on keskkonna ja loodusliku tasakaalu sÀilitamisel. Toodetakse nii taime- kui ka loomakasvatussaadusi ning tegeletakse mesinduse ja vesiviljelusega. MahepÔllumajandus pÔhineb tasakaalustatud aineringlusel, kohalikel taastuvatel varudel ja toimimisel koos loodusega.
Tarbijate usalduse nimel kontrollitakse mahepĂ”llumajanduslikku tootmist, töötlemist ja ka turustamist pĂ”hjalikult, see eristab mahedat muust pĂ”llumajanduslikust tootmisest. MahepĂ”llumajandusmaa hulka arvatakse kogu maa, mida majandatakse tunnustatud mahepĂ”llumajanduslike nĂ”uete kohaselt: nii tĂ€ielikult mahepĂ”llumajanduslik maa kui ka maa, kus alles toimub ĂŒleminek mahepĂ”llumajanduslikule tootmisele.  MahepĂ”llumajanduslikel majapidamistel on Eestis pĂ”llumajandusameti tunnustus (mahemĂ€rgi kasutuse luba vĂ”i registreeritud aeg mahepĂ”llumajanduslikule tootmisele ĂŒleminekuks). MahepĂ”llumajandusmaaks ĂŒleminekuperiood algab mahetootmisega alustamise jĂ€rel, mis tĂ€hendab, et jĂ€rgitakse juba mahepĂ”llumajanduse nĂ”udeid, kuid toodang veel mahemĂ€rgistust ei kanna. 
Euroopa Liidu riikide keskmine mahepÔllumajandusmaa osatÀhtsus kasutavas pÔllumajandusmaas oli 2012.aastal 5,62%, mis 2016. aastaks oli suurenenud vaid 6,69%-ni. Aastal 2016 oli suurim mahepÔllumajandusmaa osatÀhtsus Austrias, kus see moodustas 21,25% kasutatavast pÔllumajandusmaast. Austriale jÀrgnes Rootsi, kus mahepÔllumajanduslikult oli kasutusel 18,3% maast ja kolmandal kohal oli Eesti, kus mahepÔllumajandusmaad oli 18,02% kasutatavast pÔllumajandusmaast.

MahepÔllumajandustoodang
MahepÔllumajandustoodangu nÀitaja vÀljendab, kui suur osa pÔllumajandussektori rahalisest toodangust tuleb mahepÔllumajandusest. Toodangu all mÔeldakse Eestis toodetud pÔllumajanduskaupade ja teenuste rahalist vÀÀrtust.
Nii nagu on jĂ€rjest suurenenud mahepĂ”llumajanduslik pindala on suurenenud ka mahepĂ”llumajandusettevĂ”tete toodangu osatĂ€htsus kogu pĂ”llumajanduses, kĂŒĂŒndides 6%-ni 2015.aastal vĂ”rrelduna 3%-ga 2007.aastal. Aastal 2016 oli mahepĂ”llumajanduse osa veel suurem: 9%. MahepĂ”llumajanduse toodangu suurenemist mĂ”jutavad kindlasti ka mahepĂ”llumajandusliku toodangu toetused, mida Eestis on jagatud alates 2000.aastast. Viimastel aastatel on ka mahetoodangu töötlemise ja turustamise arendamine saanud sisse suurema hoo, mistĂ”ttu leiab mahetoodang tee rohkemate inimeste toidulauale. Keskkonnateadlikkuse paranemise tĂ”ttu on suurenenud ka tarbijate nĂ”udlus puhtama pĂ”llumajandustoodangu jĂ€rele.

Turustatud taimekaitsevahendid
Turustatud taimekaitsevahendite nÀitaja vÀljendab nende turustatud kogust pÔllumaa hektari kohta kilogrammides. Taimekaitsevahendeid ehk pestitsiide kasutatakse pÔllumajanduses enamasti taimehaiguste, kahjurite ja umbrohtude tÔrjeks, et vÀhendada saagi kadu. Pestitsiide kasutatakse ka tootmises (nt puidu töötlemisel kahjurite vastu), metsanduses, maantee- ja raudteeservade korrashoiul, spordi- ja mÀnguvÀljakutel, parkides ning kodumajapidamistes.
Taimekaitsevahendite mĂŒĂŒjaid tuleb iga aastaga juurde. ÜldhĂ€vitava toimega taimekaitsevahendeid saab osta aianduspoodidest, ehituskauplustest ja turult. Taimekatsevahendid ei ole otseselt ohtlikud inimestele, kui neid kasutada juhendi jĂ€rgi ja jĂ€lgida kulunorme. Suur osa preparaatidest on vabamĂŒĂŒgis, mis soodustab nende suuremat kasutamist ka kodumajapidamistes.
Taimekaitsevahendite negatiivsed mÔjud on jÀrgmised: oht teistele taimedele, kasulikele putukatele, bioloogilisele mitmekesisusele, vee ja mulla kvaliteedile. Tarbitava toidu kaudu mÔjutavad pestitsiid ka inimeste tervist (pestitsiidid on kumulatiivse mÔjuga, suurima doosi saavad toiduahela tipus olevad organismid). Seega, mida vÀhem kasutatakse taimekaitsevahendeid, seda vÀiksem on mÔju loodusele ja ka negatiivne mÔju inimeste tervisele.

VĂ€etiste kasutamine
VĂ€etiste kasutamise nĂ€itaja vĂ€ljendab pĂ”llumajanduses kasutatud mineraalvĂ€etiste lĂ€mmastiku ja fosfori kogust kilogrammides kasutatava pĂ”llumajandusmaa hektari kohta. MineraalvĂ€etisi kasutatakse taimede varustamiseks toitainetega, selle tulemusel paraneb mullaviljakus ja suureneb pĂ”llumajanduslik saak. MineraalvĂ€etis vĂ”ib sisaldada ĂŒht vĂ”i mitut olulist taimetoiteelementi, olulisemad on lĂ€mmastik ja fosfor. Igal toiteelemendil on kindel ĂŒlesanne taimes ja neid ei saa teisega asendada. VĂ€etamine on pĂ”llumajanduses vĂ€ga tĂ€htis, sest nii on vĂ”imalik tagada jĂ€tkusuutlik tootmine.
Eestis on mineraalvĂ€etistega mulda antud toitainete kogused kasutatava pĂ”llumajandusmaa hektari kohta teiste liikmesriikidega vĂ”rreldes mĂ€rgatavalt vĂ€iksemad. Aastal 2016 kasutati lĂ€mmastikku hektari kohta kĂ”ige vĂ€hem Rumeenias (25 kg/ha), Portugalis (30 kg/ha) ja Kreekas (35 kg/ha). LĂ€mmastikku kasutati Eestis hektari kohta 58,6% Euroopa Liidu keskmisest kogusest. KĂ”ige enam kasutati 2016.aastal lĂ€mmastikvĂ€etist Hollandis (136 kg/ha), mis on 2,2 korda rohkem kogu Euroopa Liidus kasutatud keskmisest kogusest.
Aastal 2016 kasutati fosforit Euroopa Liidu riikides keskmiselt 6 kg/ha. Liikmesriikidest kasutasid fosforit pÔllumajandusmaa kohta kÔige vÀhem Holland (2 kg/ha), Belgia (2,6 kg/ha) ning Malta (2,8 kg/ha). Enim kasutas fosforit 2016.aastal Poola (9,9 kg/ha), jÀrgnesid Sloveenia (8,4 kg/ha) ja Iirimaa (8,3 kg/ha).

Allikas: 
Statistikaamet

 

 

 

Ülemaailmne toidu- ja pĂ”llumajandussĂŒsteem vajab kardinaalseid muutusi, kui soovime Ă€ra toita 795 miljonit tĂ€na, pluss hinnanguliselt 2050ndaks aastaks lisanduvat kahte miljardit nĂ€lga kannatavat inimest. Kusjuures, probleem ei ole niivĂ”rd toidu puuduses, vaid selle tootmise ja jaotamise sĂŒsteemis – samal ajal, kui maailmas valitseb suur probleem alatoitumise ja nĂ€ljaga, visatakse tootmise, transpordi ja mĂŒĂŒgi kĂ€igus ning kodudes Ă€ra umbes pool maailmas toodetud toidust.

 

Miks peaks toiduga kindlustatus Sinu jaoks oluline olema? 


Me kĂ”ik tahame, et meie perel oleks piisavalt toitu sĂŒĂŒa, mis on ohutu ja toitev. NĂ€ljahĂ€da kaotamine mĂ”jutab positiivselt majandust, tervist, haridust, vĂ”rdĂ”iguslikkust ja sotsiaalset arengut. See on oluline osa parema tuleviku loomiseks kĂ”igile. Ilma piisava toidu tagamiseta ei saa me saavutada teisi sÀÀstva arengu eesmĂ€rke nagu kvaliteetne haridus, hea tervis ja sooline vĂ”rdĂ”iguslikkus.
 

Mida Me saaksime selle jaoks ette vÔtta?
 

Alustage muutuste loomist iseendast - kodus, tööl ja oma kogukonnas. Toiduvalikuid tehes toetage kohalikke talupidajad ja pÔllumehi. Muutke oma toiduvalikud jÀtkusuutlikuks - valige kodumaine vÔi Ôiglase kaubanduse toodang, vÀltige toidu raiskamist ja jÀÀtmete teket. VÔite kasutada ka oma mÔjujÔudu tarbijana ja valijana, olles nÔudlik ettevÔtete ja valitsuste tehtavate otsuste ja muudatuste suhtes, et need aitaksid kaasa toidupuuduse ja raiskamise vÀhendamisele. Ole teema eestkÔneleja sotsiaalmeediaplatvormidel vÔi oma kohalikus kogukonnas!

 

 


Üks kolmandik kogu maailmas toodetud toidust lĂ€heb raisku, visatakse Ă€ra vĂ”i rikneb. See tĂ€hendab tootmisel kasutatavate ressursside, nĂ€iteks maa, vee, energia ja muude sisendite suurt raiskamist ning tarbetut kasvuhoonegaaside teket. ToidujÀÀtmete vĂ€hendamisega saate sÀÀsta raha, vĂ€hendada heitkoguseid ja aidata sĂ€ilitada ressursse tulevastele pĂ”lvedele. Maailm peab 2050. aastaks tootma umbes 50% rohkem toitu, et toita kasvavat maailma elanikkonda, eeldades, et toidukaotuses ja raiskamises muutusi ei toimu.

Taimsete saaduste nagu köögiviljad, puuviljad, tĂ€isteratooted, kaunviljad, pĂ€hklid ja seemned, osakaalu suurendamine ning loomsete toitude vĂ€hendamine oma menĂŒĂŒs aitab kaasa keskkonnamĂ”jude (kasvuhoonegaaside heitkogused ja energia, maa ja veekasutus) vĂ€hendamisele.

ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk on algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. KĂ”ik suured asjad saavad alguse vĂ€ikestest asjadest! On palju erinevaid vĂ”imalusi, kuidas Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 
 

Tegutse kohe! 

 

 

 

 


Kommentaare ei ole: