reede, 9. oktoober 2020

Äntu järvede matk 03.10.2020

Oktoobri algus rõõmustas meid ilusate päikeseliste päevadega ning loomulikult pidin ma neid päevi kasutama matkamiseks. Seega, kui mulle helistas sõber ja küsis, kas ma liituksin JCI Toompea matkaseltskonnaga, olin ma väga rõõmus. Nii algas meie laupäevane matk üheksakesi (kaasa arvatud pisikene Maarja ning imearmas koer).

Matkaks oli valitud imeilus Äntu järvede maastiku kaitseala. Siin asuvad tõelised pärlid järvede hulgas. Esimene järv, mis jäi meile tee peale oli Äntu Sinijärv. Järve põhjas olev hele järvelubi koos ümbritseva loodusega annab veele kauni värvuse. Sinijärve peetakse vabariigi üheks kõige sinisema (tegelikult rohekassinine või sinakasroheline) ja selgema veega järveks, ka kõige sügavamas kohas (8 m) on see põhjani läbipaistev. Järve oletatav läbipaistvus ulatub 15 meetrini, mis teeb järvest täiesti unikaalset sihtkohta ka sukeldujate jaoks, keda me oma teekonnal ka kohtasime. 

Päikeselisel päeval on eriti näha, kui ilusa ja läbipaistva veega on need järved.

Esimese pikniku me tegime Äntu Punamäe maalinna juures asuval piknikuplatsil. Sellel kohal asus I aastatuhande algul rajatud Lõuna-Virumaa suurim muinaseestlaste linnus Agelinde. See oli 240 m pikk kolmeosaline linnus, koosnedes ees-, kesk- ja pealinnusest. Linnused olid eraldatud kraavidega ja ümbritsetud vallidega. Isklikult mina ei ole varem sellest kohast kuulnud ning olin vapustuses sellest, kuivõrd huvitava ajalooga koht see on. Kahjuks linnus pole tänaseni säilinud ning me saime ainult ette kujutada, kuidas see koht välja näg peaaegu tuhat aastat tagasi. Aga kraavid on säilinud ning me saime külastada nii ees-, kesk- kui ka pealinnuse asukohta.

Meile jäid tee peale veel mitu järve, igaüks nendest oli väga ilus ning täiesti unikaalne. Me nägime Valgejärve, Rohejärve, Kaanjärve, Linaleojärve ja Mäetaguse järve. Ning loomulikult teekond nende järvede vahel oli läbi imeilusa metsa, kus elab palju kopraid. Me isegi saime tutvuda kobraste poolt tehtud puidutöödega ning hinnata nende kvaliteeti.

Kogu Äntu maastikukaitseala on väga huvitav paik loodusliku mitmekesisuse poolest. Kuna meie marsruut oli suures osas mööda õpperada, saime siltidel lugeda ka kohalikust floorast ja faunast, mille poolest see ala rikas on.


Septembri lõpp – oktoobri algus on ka see aeg, millal saab pohli korjata, mida me tee peal ka tegime. Mõnedel õnnestus isegi nii palju korjata, et ehk saab kodus pärast teha purgike pohlamoosi. Aga igal juhul kohapeal saime neid maarju süüa nii palju kui tahtsime ja isegi rohkem :-)

Meie matkajuhks oli Ando, kes koostas ise meie marsruudi, tuginedes maastiku kirjeldustele ning erinevatele kaartidele, mida ta leidis. Ja see lisas põnevust meie päeva. Niimoodi nägi välja "sild", mis oli Google satellidi fotol ning mida me pidime ka ületama. Kohe ütlen, et kõigil õnnestus see ületamine väga edukalt ning minu elus oli selline ülekäik üle jõe esimest korda. Asjaolu, et pärast silda tuli astuda poolest säärest vette, käis asja juurde. Tagumised sillaületajad said saapad jalast ja püksisääred üles kääritud ning "kuiva" jalaga üle.

Aga võit ei olnud veel käes :-) Järgmine ’sild’ oli veel parem ja põnevam, aga sai ka ilusti ületatud tänu suurepärasele meeskonnatööle.

Ja läbi nende takistuste jõudsime meie teise piknikupaika, mis asus Äntu tehisjärve juures. Seal tegime kõik koos suppi ning kisselli ja kuivatasime riideid. Ma ütleks, et see lõunasöök looduses toreda seltskonnaga oli ehk parim osa päevast. Me istusime koos, jagasime muljeid matkast ja jagasime sööki, mida igaüks oli kaasa toonud.

Päeva viimane peatuspaik oli kohalik kalakasvatus, kus elab imearmas hüljes, kellega ka meie saime tutvust teha.

Kogu matk võttis aega kuus ja pool tundi ning selle aja jooksul me jõudsime ära kõndida 18.6 kilomeetrit. Loomulikult kõige olulisem selle päeva juures oli tore ning sõbralik seltskond, kellega mul oli üllatavalt palju ühist, kuigi peaaegu kõiki ma nägin esimest korda.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et käisin JCI’ga matkal esimest korda ning kindlasti tulen veel :-)

muljetas: Nataliya

matka fotod: https://www.flickr.com/photos/jcitoompea/albums/72157716250464716

Kommentaare ei ole: