pühapäev, 7. oktoober 2012

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 10 – Oktoober 2012

Head kodalased!
Alanud on 2012 aasta kümnes kuu, oktoobrikuu, ning ühtlasi ka aasta viimane kvartal. Seekordne oktoober tõotab tulla meeldivalt pehme-soe ja värvirikas. Metsades ja parkides on parim aeg jalutamiseks, sest ilmad on mõnusalt soojad ning lehed pakuvad silmailu kirevate värvide poolest. Lastele ja ka paljudele suurtele pakuvad rõõmu tammetõrud ja kastanid, mis nüüd küpsed on ja millest saab igasugu põnevat meisterdada. Oktoobrit saab ka nimetada ülemineku kuuks, sest elamutes alustatakse kütmistega ning näiteks suvilates ja sadamates teha ettevalmistusi talvitumiseks (aiakraam kuuri, paadid kaldale).
Rahvakalendrist leiame oktoobrist kaks toredat päeva – täna, 5. oktoobril peetakse koolides ja lasteaedades üle maa õpetajate päeva ning 31. oktoobril nõidade öö ehk Halloween.
Õpetajate päeval saavad õpetajad suures osas puhata ning õpilased proovida erinevate ainetundide andmist. Lasteaedades annavad vanemad samamoodi mitmesuguseid tunde nii toas kui õues.
Halloween on aga seevastu suuresti kostüümipidu, mille juurde kuulub suur sööma ja jooma. Halloween on lühend nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows’ Even, kus hallow tähendab vanainglise keeles pühakut). Halloweeni üheks traditsioonilisemaks tunnuseks on suu ja silma aukudega kõrvits, mille sisse pannakse põlev teeküünal.
Meie kodulinna juhtkond on hiljuti välja tulnud hea uudisega, et alates 01.01.2013 saavadki Tallinlased tasuta ühistranspordiga liigelda. Eriti vahva on siinjuures veel see, et kuni 19. aastased õpilased saavad tasuta sõita sõltumata elukohast. Nii saavad koolinoored käija vaheaegadel pealinnas muuseumites ja muidu ringi kolamas, aga ka tulevikuplaane mõtlemas. Vastav pressiteade siin
Veel on meie kodulinna linnavõimude juures aktuaalne uue linnavalitsuse hoone kavandamine. Sellega seoses on valminud mahukas uurimus, mis räägib ka laiemalt mereäärse ala tulevikust. Uurimustöö leiab siit. Kokku 77 lehekülge ja päris mõtlemapanev lugemisvara (soovitan salvestada endale koopia).
Ka on oktoobris aktuaalne teema majanduskasv ning kohaliku ja globaalse majandusruumi areng-kasv. Oktoobrikuus avaldavad mitmed suured ettevõtted nii siinpool kui teisepool piire oma majandustulemused, mis näitavad kuidas majandusel on läinud ning mida võib oodata lähitulevikus. Ülevaateid leiab nt Eesti Panga kodulehelt  aga soovitav on piiluda ka näiteks  28.09.12 Äripäeva, kus on toodud terve oktoobrikuu kalender koos ettevõtete ja kontsernide nimedega, kes mingil kalendripäeval oma tulemused avaldavad.
Oktoobris alustavad ettenägelikud inimesed ka juba jõulude ja jõulukinkide planeerimisega. Saab koguda kingimõtteid ning mitmed ka juba ära soetada, et detsembrikuus vältida paanikat ning pankrotti. Oktoobri esimeste päevadega on juba hoogsalt käima läinud ka jõulukontsertide piletite müük. Näiteks Piletilevi keskkonnas  valitsevad esireal just jõulukontsertide pakkumised.
Maanteel liiklejatele on kindlasti positiivseks uudiseks Maanteeameti hiljutine otsus, pikendada soojade ilmade tõttu 110 km/h sõidukiiruse kasutamist vastavatel teelõikudel 30.09 asemel kuni 31.10. (vastav uudis siin). Maanteele minnes tasub meeles pidada, et seal hoiavad korda kiiruskaamerad. Nende kohta saab lugeda siit.
Oktoobris on aktuaalseks teemaks veel ka Päästeameti poolt koordineeritav tuleohutusjärelvalve enesekontroll. Sellel aastal peavad asutused ja ettevõtted esimest korda päästekeskustele esitama enesekontrolli tuleohutusaruande, mille esitamise tähtajaks on 30. oktoober. Täpsem info Päästeameti kodulehel. 
Rõõmustav uudis meie vanaisadele ja vanaemadele on see, et 5-6. oktoobril toimub Salme kultuurikeskuses Eakate festival, mille avab Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Vaata programmi siit.
Sotsiaalministeeriumi valitsemisalas on oktoober aga alanud keeruliselt – mitmed meditsiiniga seotud ametiliidud streigivad. Üheks erandiks siin on perearstid, kelle teenused on streigi ajal kättesaadavad. Lähem info siin.
Välisministeerium seevastu rõõmustab meid reisihuvilisi sellega, et alates 01.10.12 saab viisavabalt reisida 2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste ning 2016. aasta suveolümpiamängude võõrustaja juurde ehk Brasiiliasse. Üleminek viisavabadusele ei ole veel lõppenud, mistõttu võib esineda tõrkeid. Brasiilia huvilistel tuleks kindlasti tutvuda infoga siin.
Kübervaldkonnas on uudiseks see, et 4. oktoobril avati Tallinnast Euroopa Liidu online-küberõppus “Cyber Europe 2012”. Esmakordsel osalevad küberõppusel korraga organisatsioonid nii riigi- kui ka erasektorist üle Euroopa. Loe lähemalt siit. Eestis paikneva NATO kollektiivse küberkaitse kompetentsikeskuse (CCDCOE) kodulehel on aga jätkuvalt võimalik tutvuda nn Tallinna manuaali draftiga.
JCI ürituste kalender on oktoobrile kohaselt värvikas.
5-7.oktoobril toimub JCI Poola aastakonverents 2012, kus allkirjastatakse JCI Toompea ja JCI Warsawi vaheline sõprusleping, mille õigsust kinnitab kohapeal JCI Tallinna esindajana Ivar Veskioja. Konverentsi täpsem info siin.
12.oktoobril tähistab JCI Viljandimaa oma 23. sünnipäeva. Täpsem info ja registreerumine siin.
13.oktoobril toimub JCI Toompea sügisene (auto)matk Kõrvemaale. Täpsem info ja registreerumine siin.
23.oktoobril alustab Võta ette! Ettevõtlike tegijate arenguprogramm Tartus. Täpsem info ja registreerumine siin.
26.oktoobril kell 13 toimub JCI Toompea avatud juhatuse lõuna traditsiooniliselt pubis "Seiklusjutte Maalt ja Merelt"
27.-28. oktoobril toimub JCI Toompea 2013 juhatuse TeamBuilding koos AK2013 meeskonnaga Rabav matkakeskuses. Registreerumine siin.  
Värvikat viinakuud kõigile!
Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: