reede, 11. mai 2012

JCI Toompea presidendi kuukiri nr 5 - Mai 2012

Head kodalased!
Alanud on 2012 aasta viies kuu, Maikuu koos päikeselise kevadega.
Ehkki oleme alles kevades, saab pooleteise kuu möödudes pool aastat sellest aastast juba läbi ning päevad hakkavad taas kukesammu võrra lühenema. Maikuud nimetatakse veel lehekuuks ja külvikuuks.
Nimi tuleneb kasvujumala Maiuse järgi.
Maikuu (rahva)kalendris on ka mõned tähtpäevad. Kõige nimekam on kindlasti 1. mai ehk kevadpüha või volbripäev, mis meil oli sel aastal riigipüha ja vaba päev.
Paljud (eriti tudengid) pidutsesid hoogsalt volbrilaupäeval (30.04) ja seega möödub neil kevadpüha suuresti magades ja kosudes.
Rahvaspordi sõprade jaoks tähistab 1. mai aga juba aastakümneid Viljandi järve suurjooksu toimumist (seekord oli juba 83. kord!).
Teine maikuu oodatud tähtpäev on Emadepäev, mida tähistatakse maikuu teisel pühapäeval. Päeva sõnumiks on, et lapsed ja abikaasad tänavad emasid ja vanaemasid laste kasvatamise eest. Eesti Naisliit annab alates 1998. aastast välja aasta ema tiitlit. Tiitli võib saada Eesti Vabariigi kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvanud vähemalt kaks last. Loe lähemalt siit.
Sellel aastal tähistatakse Emadepäeva sel pühapäeval, 13. mail.
Kultuurisündmustest on kindlasti väga hea uudis see, et juba täna, 11. mail, avatakse piduliku avamispeoga ajalooline Lennusadam uues kuues.
Alates 12. maist on muuseum avatud kõigile huvilistele. Täpsem info kodulehelt. See on kindlasti üks väga põnev koht, kuhu viia oma (välis)külalisi.
Juba toimunud üritusest võime ainult kiidusõnadega meenutada Teeme ära! talgupäeva, mis toimus 5. mail ning millest võttis osa ligi 30’000 inimest.
Loe kokkuvõtet siit.
Rahvusvahelise (kaitse)koostöö kohapealt on Tallinnas toimumas mahukas üritus nimega NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistung, mis toimub 25.-28. mai ja kuhu oodatakse kuni 600 külalist. Loe lähemalt siit.
Siseriiklikult on mais toimumas veel 2 suuremat riigikaitselist aktsiooni: Ida-Virumaal ja Lääne-Virumaal toimub 3.-19. mai iga-aastane Maaväe suurõppus Kevadtorm, kus osaleb ligi 4000 inimest.
Merealadel on aga 11.-25. mai toimumas rahvusvaheline miinitõrje õppus OPEN SPIRIT, mille raames 9 riigi sõjalaevad ning 4 riigi tuukriüksused puhastavad Eesti veealasid vanadest lõhkeseadeldistest.
Seekord võetakse ette peamiselt Väinamere piirkond. Maailmasõdade kestel veesati Läänemerre enam kui 100´000 miini ja veealust lõhkepead, millest enamik on jätkuvalt veel mere põhjas ohvreid ootamas.
Spordis on üheks kuu sündmuseks jäähoki maailmameistrivõistlused, mis toimuvad meile väga-väga lähedal – Helsingis ja Stockholmis 5.-20. mai. Mängude ajakava ja tulemused leiab siit.
Rahvaspordis on mais kalender juba väga tihe – toimub erinevaid jooksuvõistlusi (nt SEB kevadjooks õrnema soo esindajatele 19. mail), mitmeid rattasõidu võistlusi ning rulluisusõpradele algab EMT Rullituur (20. mail Raplas). Infot üritustest leiab ikka siit.
Muusikaliselt on mai samuti kirev.
Superlahe uudis põnnidele on Lotte uue etenduse “Kosmonaut Lotte” etendumine Tartus ja Tallinnas. Lisateavet leiab siit.
22. mail, 24.mail ja 26.mail saame kõik telerite ees nautida Bakuus toimuvat 57.ndat Eurovisiooni lauluvõistlust. Eesti esindaja Ott Lepland esineb teises poolfinaalis. Lauludega saab tutvuda siin.
Sarnaselt igale teisele kuule on Mai ka tegus JCI kuu.
10.-13.05 toimub ECM Bernis (täpsem info ja regamine SIIN ), 15.05 koguneb JCI Väitlusklubi EBSis.
Meelelahutusüritustest toimub 12.05 traditsiooniline Paide Rally, 19.05 JCI Haapsalu korraldatav ratsamatk koos loomapargi külastusega.
Maikuu on tihe sünnipäevakuu - 19.05 korraldab JCI Toomemäe (meie koja sõpruskoda) koja sünnipäevareisi "Väljasõit rohelisse",  25.05 tähistab sünnipäeva JCI Tallinn.
JCI Toompea suur sünnipäevaüritus toimub 26.-27.05 Rabav turismikeskuses. Olete kõik väga oodatud!
Olge lainel ja saage osa!
28.05-01.06 on Sahlist välja! 2011 võiduprojekt - JCI Toompea heategevusprojekt Koos Kooli! eetris Terevisioonis!
Projektimeeskond on avatud kõigile abikätele - koostöös peitub edu ja jagatud rõõm on topelt rõõm! Enthusiastlik projektijuht Piia Porr kaasab Teid hea meelega oma meeskonda (kirjuta  Piiale).
29.05 toimub Rat Race 2012 Tallinnas. JCI Toompea osaleb heategevusjooksul oma meeskonnaga - tulge jooksma, promoma Koos Kooli! projekti ja kaasaelama!
  
Sünnipäevahõngulist kevadkuud!
Kohtumisteni

Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: