esmaspäev, 9. aprill 2012

JCI Toompea presidendi kuukiri nr 4 - Aprill 2012

Head, kodalased
Alanud on 2012 aasta II kvartal, mille juhatab sisse Aprillikuu.
Üleaastate saame Aprilli käsitleda kui talvekuud.
Lisaks on Aprill tuntud veel kui naljakuu ja jürikuu.
Üldiselt tundub, et Aprill saab suures osas olema porine, mistõttu on ideaalne kasutada seda aega kas enesetäiendamiseks (lugemine, koolitused) või siseruumides sportimiseks (ujumine, aeroobika, jõusaal, pallisaalid jne).

Aprillikuu kalendris on mitu vahvat tähtpäeva.
Kõigepealt 1. aprill ehk naljapäev, mis tuleneb sellest, et paljudes vanades kultuurides (nt roomlased ja hindud) pühitseti uut aastat 1. aprillil. Paavst Gregorius XIII kalendrireformiga viidi uus aasta 1. jaanuarile ja see tekitas palju segadust. Paljud jätkasid vana traditsiooni kohaselt uue aasta tähistamist ning neid hakatigi haneks tõmbama ja naljaõnnitlusi saatma.
Teine ja veelgi olulisem tähtpäev on 23. aprill ehk Jüripäev, millega rahvakalendri järgi algas kevad ja kevadtööde hooaeg. Kõikjal tehti lõkkeid ehk jürituld. Eestlaste jaoks on päev aga eriti ajalooline sellepärast, et 1343. aastal toimus Jüriöö ülestõus, kus meie esivanemad alustasid vabaduse nimel vastupanu.

Kristlikus maailmas on Aprillikuu 2012 väga eriline, sest 6. aprillil oli suur reede, mis tähistas Jeesuse ristilöömist. Lõpeb pikk paastuaeg (22.02-07.04) ning algavad ülestõusmispühad (8-9.aprill). Lisalugemist leiab SIIT.

23. aprillil tähistatakse Jüriöö pargis (Susi hotelli vastas ja Ülemiste trammidepoo taga) pidulikult Jüriöö ülestõusu 669. aastapäeva. 20:00 saabub hobustega parki Raekojast linnapea poolt lähetatud tuli, millest süüdatakse vabaduselõke. Peetakse kõnesid ja lauldakse. Peale piduliku osa lõppu pakutakse kõikidele Hotell Susi õuel sooja sõdurisuppi. Lisalugemist leiab SIIT.

5. aprillil avas taas uksed Teletorn, mis on läbinud põhjaliku uuenduskuuri. Sarnaselt vanadele aegadele saab ka nüüd kõrgel taevas einestada ning kordumatut vaadet nautida. Juurde on lisandunud palju toredaid multimeedia atraktsioone. Rohkem infot leiab SIIT.
Palju põnevaid ja asjalikke üritusi korraldavad ka Ettevõtluse Arendamise SA, Eesti Kaubandus ja Tööstuskoda  ning Eesti MTÜ-de ja SA-de ehk Vabaühenduste liit.

Spordis on tasemel sündmus 9. aprillil, kui Premia jäähallis võõrustab Eesti jäähokikoondis mais toimuva Jäähoki MM-i favoriiti Rootsit.
23. aprilli õhtul toimub vahva trepijooksu võistlus Teletornis, kus distantsiks on tervelt 21. korruse jagu treppe. Täpsem info ja registreerumine SIIN.
Aprillikuu rahvaspordi peasündmuseks on kindlasti Kõrvemaa kevadjooks. See on suurepärane võimalus kõikidel õrnema soo esindajatel teha vormikontrolli 19.mail toimuvaks SEB Maijooksuks, (NB! soodusregistreerumine lõpeb 30.04). 28. aprillil algab ka rattavõistluste hooaeg, kui toimub Jõelähtme Rattamaraton .

Muusikaliselt on aprill samuti kirev. 10. aprillil esineb Nokias Itaalia legendaarne Zucchero, 12-15. aprillini Klavessiinifestival, 20-29. aprillini Jazzkaar  ja kümneid teisi üritusi. 21. aprillil toimub Nokia kontserdimajas veel üks vaha üritus – festival Koolitants 2012 finaal, kus laval vahvate tantsunumbritega erinevas vanuses noored.

Sarnaselt igale teisele kuule on Aprill ka tihe JCI kuu.
Juba sellel kolmapäeval, 11. aprillil, toimub kõigi Tallinna kodade ühiskülastus Tallinna Loomeinkubaatorisse. Lähme uurime lähimalt, mida kujutavad endast äriinkubaatorid ja peale ekskursiooni oleme oodatud Piia Porri juurde maitsvale läätsesupile ja mõttetalgutele! Järgmisel nädalal toimub Eestis COC Academy ja 21.aprillil JCI Estonia Korvpalliturniir. Moegurmaanid saavad oma uudishimu rahuldada 19.aprillil E-koja LIVE@Bastion üritusel. 22.aprill toimub profesionaalse ja hinnatud koolitaja juhendamisel Häälekoolitus.
Päikeselist ja ettevõtlikku Aprilli meile kõigile!
Kohtumisteni

Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: