pühapäev, 13. oktoober 2002

Toompea Noortekoja sügismatk 11-13 oktoober 2002!

11. oktoobri õhtupoolikul kogunesid kümmekond Toompea Noortekoja matkahuvilist Raplamaal, täpsemalt Orava turismitalus. Seekordse sügismatka eesmärgiks oli lähemalt tutvuda Eestimaa loometsadega.

(Siinkohal võhikutele teadmiseks, et loopealseteks nimetatakse paepealseid alasid mis on kaetud vaid õhukese mullakihiga. Selliseid kohti pole maailmas palju, pooled neist asuvad Eestis ning pooled omakoda Raplamaal. Ülimalt oluline on loopealsel kasvavate metsade õige majandamine ja kaitsmine, sest lagedaks raiumise korral ei suuda mets enam õhukese mullapinna tõttu taastuda.)
Esimesel õhtul kogunesime, käisime saunas ning nautisime sööki-jooki turismitalu kaminaruumis. Muuhulgas pandi matkajuhi Aadi kaartide abil paika ka matka plaanitav marsruut. Anekdoote ja eelmiste aastate matkameenutusi rääkides/ kuulates läks õhtu kiiresti ning õige pea jõudis kätte aeg põhku pugeda.

Laupäeva varahommikul asusime Orava turismitalust teele- esimeseks sihtpunktiks Lümandu küla ja mõisahooned (tänaseks küll üsna täbaras seisukorras). Pärast pisikest puhkepausi vanas mõisakompleksis suundusime edasi juba Vardi loometsadesse. Matkajuht Aadi kommentaarid teele jäänud taimede, puude ning kivimite kohta olid igati professionaalsed ja väga harivad.
Pärastlõunal jõudsime Ohukotsa küla lähedal asuvasse muinaslinnusesse, mida peetakse Varbola linnuse eelpostiks. Päris linnuseks oli seda küll raske pidada kuna tagasihoidlik kiviaed ei andnud küll mingil moel kaitsemüüri mõõtu välja. Puhkasime veidi jalga ning asusime taas teele.
Matkaliste nägudest hakkasid selgelt paistma esimesed väsimuse tundemärgid, kuid ööbimiskohani oli jäänud veel hulk maad
Ning lõpuks, lõpuks kella kuue paiku jõudsime plaanitud ööbimiskohta Linnuraba servale kuhu Rein ja matkajuht Aat olid reede õhtul eelnevalt meie telgi ja telgiahju toimetanud. Olavi, Andres ning Erki läksid vett hankima ning ülejäänud seltskond hakkas telki püstitama ning lõkkematerjali otsima. Õige pea lõke lõõmas ning saabus kauaoodatud võimalus väsinud jalad lõkkesoojas välja sirutada.
Ööbimine toimus ühiselt suures telgis. Ahi küttis telgi seest tõeliselt palavaks ning mõne matkalise algne kartus külma pärast oli tegelikkuses igati põhjendamatu. Pisut probleemi tekitas vaid kõva ja künklik küljealune.
Pühapäeval külastasime Varbola linnust kus tegime ka oma plaanitud lõunasöögi ning pärast mõningast matkamist lähiümbruses seadsime sammud sihtkoha- Orava turismitalu poole.
Saabujaid ootas kuumaks köetud saun ja perenaise fantastiline õhtusöök. Pärast väikest puhkepausi tegi matkajuht Aat kaartide põhjal matkarajast kokkuvõtte- kahe päevaga olime läbinud 22 + 16= 38 kilomeetrit!
Sügismatkal osalesid: Ants, Kaja, Olavi, Andres, Inga, Kaido, Maret, Erki, Helen ja Rein.

Pilt 1 Reedene õhtusöök Orava talus. Pildil: Kaja, Olavi, Maret, Rein, matkajuht Aat, Helen ja Andres.
Pilt 2 Kogu seltskond reedest õhtusööki nautimas. Väga maitsev oli- au ja kiitus Orava talu perenaisele!


Pilt 3 Grupipilt matkalistest vahetult ennem teele asumist. Ülemine rida (vasakult): matkajuht Aat, Ants, Maret, Inga, Helen, Kaido ja Rein. Alumine rida: Kaja, Erki, Olavi ja Andres.





Pilt 4 Vana tamme energia...- matkajuht Aat demonstreerib vitsa pöörlemist.



Pilt 5 Senaator Ants puhkehetkel.


Pilt 6 Üks paljudest looduseimedest mida me matkal nägime...- jälgi puukoort! Kaugelt vaadates ütleks, et tegu on väga vana männiga, kuid tegelikult on see kask.




Pilt 7 Laupäevane lõunasöök oli kerge ja kiire. Võileivad, tomat-kurk ja muu kaasavõetu laotati keset kruusateed ning rahvas lasi seejärel toidul hea maitsta. Pärast paarikümneminutilist söögipausi ja jalasirutust vinnati aga seljakotid taas turjale ning asuti uuesti teele.




Pilt 8 Näljased matkalised toiduvett soojendamas.... Olavi, Inga, Andres, Maret, Helen, Kaido...



Pilt 9... matkajuht Aat ja Rein.


 Pilt 10 Inga, Maret ja Helen "Turistieinet" tükeldamas. Lõkkel keedetud makaronid rohke (ja rasvase) konservi-lihaga maitsesid imehästi külmal sügisõhtul.


 Pilt 11 Helen ja Kaido on söömisega tõsiselt ametis, matkajuht Aat peab väikest pausi.




 Pilt 12 Olavi ja Inga...


 Pilt 13 ... Kaja ja Ants



Pilt 14 Hei-hei! Erki, Aat ja Olavi enne magamaminekut.



Pilt 15 Olavi võttis viimase lonksu (unerohtu) :-)





Pilt 16 Üks vallatu pilt vahetult ennem uinumist - Maret, Helen ja Andres.



 Pilt 18 Varbola linnuse piiramistorn...

 Pilt 19 ... ja väravate purustaja.

 Pilt 20 Pühapäevane lõunasöök Varbola linnuses.

 Pilt 21 10 matkalist on jõudnud õnnelikult tagasi sihtkohta- Orava turismitalu õuele!



Pilt 22 Meie tubli matkajuht Aat Sarv! Täname huvitava matka eest Raplamaa loometsades!

Kommentaare ei ole: