esmaspÀev, 21. detsember 2020

🌐 JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 Detsember SDG 13

 

 

SDG-de Kalender

 

 

 

JCI SDG-de kalender pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il, mille kaudu tutvustame ÜRO sÀÀstva arengu eesmĂ€rke. Novembrikuus on fookuses sÀÀstliku arengu eesmĂ€rk nr 13 KLIIMAMUUTUSEGA KOHANEMISE MEETMEDSÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Üleilmne eesmĂ€rk „Kliimamuutusega kohanemise meetmed“ keskendub kliimamuutuse mĂ”ju leevendamisele ja selle mĂ”juga kohanemisele. Meie koduplaneedi keskmine temperatuur tĂ”useb endiselt ja maailmamere jÀÀkate vĂ€heneb. SeetĂ”ttu suureneb ĂŒleujutuste ja looduskatastroofide sagedus ning liikide vĂ€ljasuremise oht.

 

 

 

 

ÜRO tegevuskava 2030 on seatud eesmĂ€rk nii leevendada kliimamuutust kui ka sellega kohaneda, seda peavad kĂ€sitlema kĂ”ik poliitilised programmid ja tegevuskavad. Suurendada tuleb teadlikkust kliimamuutusest ja suutlikkust seda leevendada, sellega kohaneda, mĂ”ju vĂ€hendada ja selle eest varakult hoiatada. Üleilmsel tasandil on oluline pidada kinni Pariisi kliimakokkuleppest. Arenenud riigid on vĂ”tnud kohustuse kaasata 2020. aastaks rohelise kliimafondi tegevusse igal aastal eri allikatest kokku 100 miljardit USA dollarit, et rahuldada arenguriikide vajadusi.
 

13. eesmÀrk. VÔtta kiiresti meetmeid kliimamuutuste ja nende mÔjuga vÔitlemiseks

13.1 Suurendada kÔikide riikide vastupidavust kliimaga seotud ohtudele ja loodusÔnnetustele ning nende suutlikkust kohaneda kliimamuutustega.

13.2 LĂŒlitada kliimamuutustega vĂ”itlemise meetmed riiklikesse tegevuspoliitikatesse, tegevuskavadesse ja planeerimisse.

13.3 TÀiustada haridust, teadlikkuse suurendamist ning inimeste ja asutuste suutlikkust kliimamuutuste leevendamise, nendega kohanemise, nende mÔjude vÀhendamise ja nende eest varase hoiatamise valdkonnas.

13.a TĂ€ita ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni arenenud osalisriikide lubadus kaasata 2020. aastaks igal aastal erinevatest allikatest kokku 100 miljardit USA dollarit arenguriikide vajaduste rahuldamiseks seoses leevendusmeetmetega ja tegevuskava rakendamise lĂ€bipaistvuse tagamisega ning kĂ€ivitada vĂ”imalikult kiire kapitaliseerimisega tĂ€ismahus roheline kliimafond.

13.b Toetada kliimamuutustega seotud tÔhusa planeerimise ja juhtimise suutlikkuse suurendamise mehhanisme vÀhim arenenud riikides ja vÀikestes arenevates saareriikides, keskendudes muu hulgas naistele, noortele ning kohalikele ja tÔrjutud kogukondadele.

 

 

 

 

 

 

Eesti sÀÀstva arengu strateegia Ăœleilmne eesmĂ€rk „VĂ”tta kiiresti meetmeid kliimamuutuse leevendamiseks ja selle mĂ”juga kohanemiseks“ on Eestis seotud kasvuhoonegaaside vĂ€hendamise jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:

• kasvuhoonegaaside heitkogused;

• energeetikasektorist tulenevate kasvuhoonegaaside heitkogused;

• transpordist tulenevate kasvuhoonegaaside heitkogused.


Kasvuhoonegaaside heitmed Eestis suurenevad eelkĂ”ige pĂ”levkivist elektri ja soojuse tootmise tĂ”ttu. Oma osa on ka autostumisel ja naftal pĂ”hinevate transpordikĂŒtuste pĂ”letamisel. Eesti eristub Euroopa Liidu teistest riikidest selle poolest, et ĂŒhe elaniku kohta tekitatakse rohkem kasvuhoonegaase. Samal ajal suureneb sisemajanduse koguprodukt jĂ”udsamalt kui kasvuhoonegaaside heide.

 

 

Kasvuhoonegaaside heitkogused 
Kasvuhoonegaaside heite nĂ€itaja vĂ€ljendab inimtegevuse tagajĂ€rjel Ă”hku paisatud kasvuhoonegaaside heitkogust CO2-ekvivalentkilogrammides sisemajanduse koguprodukti (SKP) euro kohta. NĂ€itajat vĂ€ljendatakse ka indeksina 2000. aasta suhtes. Kasvuhoonegaasidena kĂ€sitatakse inimtegevuse tagajĂ€rjel vabanenud sĂŒsinikdioksiidi (CO2), metaani (CH4), dilĂ€mmastikoksiidi (N2O) ja fluoritud kasvuhoonegaase ehk F-gaase: fluorosĂŒsivesinikud (HFC), perfluorosĂŒsivesinikud (PFC), vÀÀvelheksafluoriid (SF6) ja lĂ€mmastiktrifluoriid (NF3).
Hoolimata sellest, et kasvuhoonegaaside heitkogus seoti lahti SKP-st, tekkis Eestis 2015. aastal SKP euro kohta kolm korda rohkem kasvuhoonegaase kui Euroopa Liidus keskmiselt. Eestist suurem nĂ€itaja oli vaid Bulgaarias. KĂ”ige vĂ€hem tekkis kasvuhoonegaase SKP euro kohta Rootsis (0,13 CO2-ekvivalentkilogrammi) ja Taanis (0,19 CO2-ekvivalentkilogrammi). NĂ€itaja on suhtarv, seetĂ”ttu mĂ”jutab Eesti nĂ€itajat nii suur kasvuhoonegaaside heitkogus energiasektoris kui ka suhteliselt vĂ€ike SKP.

Energeetikasektorist tulenevate kasvuhoonegaaside heitkogused
Kasvuhoonegaaside heide energiasektorist vĂ€ljendab kĂ”nealuses sektoris fossiilkĂŒtuste pĂ”letamisel tekkinud kasvuhoonegaaside heitkogust CO2 -ekvivalenttonnides. Biomassi pĂ”letamisel tekkinud kasvuhoonegaaside heitkogust ei arvestata. Eesti peamine kasvuhoonegaaside heiteallikas on energiasektor, milles tekib 88–89% kasvuhoonegaasidest. 2016. aastal tekkis energiasektoris 17,5 miljonit CO2 -ekvivalenttonni kasvuhoonegaase. PĂ”hiosa sellest tekkis kĂŒtuste pĂ”letamisel. KĂŒtuste kontrollimatu heide oli vaid 0,1%. 
Aastal 2015 oli kasvuhoonegaaside heitkogus elaniku kohta Eesti energiasektoris (12,1 CO2 - ekvivalenttonni) peaaegu kaks korda suurem kui Euroopa Liidu keskmine (6,6 CO2 -ekvivalenttonni).

Transpordist tulenevate kasvuhoonegaaside heitkogused 
Transpordisektor hĂ”lmab Eesti-sisest maantee-, raudtee, vee- ja lennutransporti. Rahvusvahelistes vetes sĂ”itvate laevade ja rahvusvahelistel lennuliinidel lendavate lennukite heidet ei arvestata. 
Transpordisektoris tekkinud kasvuhoonegaaside heitkoguse osatĂ€htsus kasvuhoonegaaside aastases koguheites on 10–13%. Sellest 99,98% moodustab CO2 heide. VĂ”rreldes 2000. aastaga on kasvuhoonegaaside heitkogus transpordis mĂ”nevĂ”rra suurenenud. Alates 2006. aastast on see pĂŒsinud enam-vĂ€hem samana. Aastatel 2000–2016 tekkis pĂ”hiosa kasvuhoonegaaside heitkogusest maanteetranspordist. Maanteetranspordi osatĂ€htsus transpordisektori heites suurenes 2016. aastal 2000. aastaga vĂ”rreldes 90%-st 95%-ni. PĂ”hiosa maanteetranspordi heitkogusest tekitasid sĂ”iduautod (64%), jĂ€rgnesid raskeveokid ja bussid (kokku 28%). Kergeveokite osatĂ€htsus oli 8% ja mootorrataste oma kĂ”igest 0,3%. 
Transpordisektoris tekkinud kasvuhoonegaaside heitkogus elaniku kohta vastas Eestis 2015. aastal Euroopa Liidu keskmisele (1800 CO2-ekvivalenttonni). Transpordisektoris tekkinud kasvuhoonegaaside heitkogus elaniku kohta oli 2015. aastal kĂ”ige suurem Luksemburgis (10 110 CO2-ekvivalenttonni) ja kĂ”ige vĂ€iksem Rumeenias (800 CO2- ekvivalenttonni).

Allikas: Statistikaamet

 

 

 

Kliimamuutused on ĂŒlemaailmne vĂ€ljakutse, mis ei tunnista riigipiire. AtmosfÀÀri heidetud saaste mĂ”jutab kĂ”ikjal elavaid inimesi. See probleem nĂ”uab lahendusi, mis tuleb kooskĂ”lastada rahvusvahelisel tasandil ning arengumaade abistamine eeldab rahvusvahelist koostööd. Kliimamuutustega vĂ”itlemiseks kiitsid riigid heaks Pariisi kokkuleppe.

 

Miks peaks toiduga kindlustatus Sinu jaoks oluline olema? 


Inimtegevusest pĂ”hjustatud kasvuhoonegaaside heitkogused jĂ€rjest suurenevad ja sĂŒvendavad seelĂ€bi kliimamuutusi. NĂŒĂŒd on need jĂ”udnud ajaloo kĂ”rgeimale tasemele. Kui midagi ette ei vĂ”eta, prognoositakse 21. sajandi jooksul maailma keskmise pinnatemperatuuri kasvu enam kui 3°C vĂ”rra. KĂ”ige vaesemad ja haavatavamad inimesed kannatavad selle pĂ€rast kĂ”ige rohkem. Juba, me nĂ€eme, kuidas kliimamuutusega sĂŒvenevad tormid ja loodskatastroofid ning teised ohud nagu toit ja veepuudus, mis vĂ”ivad konfliktideni viia.
 

Mida Me saaksime selle jaoks ette vÔtta?
 

Paljud ettevĂ”tted ja investorid pĂŒhenduvad sellele, et vĂ€hendada oma heitkoguseid, mitte lihtsalt sellepĂ€rast, et see on Ă”ige asi, mida teha, vaid sellepĂ€rast see on ka majanduslikult kasulikum. Kui me kohe midagi ette ei vĂ”ta siis lĂ€heb see meile lĂ”puks palju rohkem maksma. Praegu on meie vĂ”imalus kasutusele vĂ”tta meetmeid, mis viivad rohkemate töökohtadele loomisele ja paremale elule vĂ€hendades kasvuhoonegaaside heitkoguseid ja suurendades kliimatasakaalu.

 

 

COVID-19 on meie elu korraldust muutnud - seda kuidas me töötame, kuidas me suhtleme, kuidas me liigume. See vĂ”ib olla pöördepunkt. Kasutagem hetke ja vĂ”tkem suund sÀÀstvamate eluviiside poole.

 

 

Alusta 10 lihtsa toiminguga!


Me kĂ”ik saame elada jĂ€tkusuutlikult ja aidata luua paremat maailma kĂ”igile. See aga tĂ€hendab pilgu heitmist sellele, kuidas me elame, ja mĂ”istmist, kuidas meie elustiili valikud ĂŒmbritsevat maailma mĂ”jutavad. Me langetame oma elu jooksul sadu tuhandeid otsuseid. Meie tehtud valikud ja elustiilid mĂ”jutavad meie planeeti sĂŒgavalt. 

ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk on algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 

Tegutse kohe! 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole: