esmaspÀev, 18. mai 2020

JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 Mai SDG 10 - EbavĂ”rdsuse vĂ€hendamine



SDG-de Kalender

JĂ€tkame jaanuaris alguse saanud JCI SDG-de kalendriga, mis pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il. Maikuu pĂŒhendame sÀÀstliku arengu eesmĂ€rgile nr 10 EBAVÕRDSUSE VÄHENDAMINE, mis on seoses koroonakriisiga on vĂ”etud ÜRO-s veelgi suurema tĂ€helepanu alla. SÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimeste heaolu vahel.



COVID-19 pole mitte ainult vĂ€ljakutse globaalsetele tervishoiusĂŒsteemidele, vaid paneb proovile meie ĂŒhise inimkonna. See puudutab kĂ”iki inimesi kĂ”ikjal, kuid tabab kĂ”ige tugevamalt kĂ”ige vaesemaid ja haavatavamaid kogukondi, sĂŒvendades olemasolevat ebavĂ”rdsust. Samal ajal vĂ”imendab pandeemia mĂ”ju sotsiaalset, poliitilist ja majanduslikku ebavĂ”rdsust.

EbavĂ”rdsuse vĂ€hendamiseks, kĂ€esoleva pandeemia tagajĂ€rgede ja tulevaste pandeemiatega efektiivsemaks toime tulemiseks, peame looma vĂ”rdsemad, kaasavamad, jĂ€tkusuutlikumad ja vastupidavamad majandused ja ĂŒhiskonnad.




VÄHENDADA EBAVÕRDSUST NII RIIKIDE SEES KUI KA NENDE VAHEL

ÜRO tegevuskava 2030 nĂ€eb ette, et sissetulekute alumise 40% moodustava elanikkonna sissetulekud peavad suurenema riigi keskmisest kiiremini, seejuures tuleb tagada kĂ”igi inimeste vĂ”rdne kohtlemine olenemata nende vanusest, soost, puudest, rassist, rahvusest, pĂ€ritolust, usutunnistusest ja majanduslikust vĂ”i muust seisundist, ning toetada nende sotsiaalset, majanduslikku ja poliitilist kaasamist. Tegevuskava nĂ€eb ette, et samad pĂ”himĂ”tted kehtiksid ka inimeste rĂ€nde korral.

10.1 Saavutada 2030. aastaks jÀrk-jÀrgult sissetulekute skaalal alumise 40% moodustava elanikkonna sissetulekute suurenemine riigi keskmisest kiiremini ning sÀilitada see kasv.
10.2 Suurendada 2030. aastaks kÔikide inimeste mÔjuvÔimu, sÔltumata nende vanusest, soost, puudest, rassist, rahvusest, pÀritolust, usutunnistusest ja majanduslikust vÔi muust seisundist, ning toetada nende sotsiaalset, majanduslikku ja poliitilist kaasamist.
10.3 Tagada vĂ”rdsed vĂ”imalused ja vĂ€hendada sissetulekute ebavĂ”rdsust, tĂŒhistades muu hulgas diskrimineerivad seadused, tegevuspoliitikad ja tavad ning toetades sobivaid Ă”igusakte, tegevuspĂ”himĂ”tteid ja meetmeid.
10.4 VÔtta vastu tegevuspoliitikad, eelkÔige maksustamist, töötasu ja sotsiaalkaitset kÀsitlevad pÔhimÔtted, ning saavutada jÀrk-jÀrgult suurem vÔrdsus.
10.5 TĂ€iustada ĂŒlemaailmsete finantsturgude ja finantseerimisasutuste reguleerimist ja kontrolli nende ĂŒle ning tugevdada selliste Ă”igusnormide rakendamist.
10.6 Tagada arengumaade suurem esindatus ja mĂ”juvĂ”im ĂŒlemaailmsete rahvusvaheliste majandus- ja finantseerimisasutuste otsustusprotsessis, et muuta nende asutuste tegevus tĂ”husamaks, usaldusvÀÀrsemaks, vastutustundlikumaks ja pĂ”hjendatumaks.
10.7 Toetada inimeste distsiplineeritud, ohutut, korrapÀrast ja vastutustundlikku rÀnnet ja liikuvust, sealhulgas planeeritud ja hÀsti hallatud rÀndepÔhimÔtete rakendamise abil.
10.a Kohaldada kooskÔlas Maailma Kaubandusorganisatsiooni kokkulepetega arenguriikide, eelkÔige vÀhim arenenud riikide suhtes eri- ja sooduskohtlemist.
10.b Stimuleerida ametlikku arenguabi ja rahavooge, sealhulgas vĂ€lismaiseid otseinvesteeringuid neid kĂ”ige enam vajavatesse riikidesse, eelkĂ”ige vĂ€him arenenud riikidesse, Aafrika riikidesse, vĂ€ikestesse arenevatesse saareriikidesse ja merepiirita arenguriikidesse, kooskĂ”las nende riikide arengukavade ja –programmidega.
10.c VĂ€hendada 2030. aastaks sisserĂ€ndajate poolt kodumaale saadetava raha ĂŒlekande maksumust alla 3% ja kaotada ĂŒlekandekanalid, kus ĂŒlekande maksumus on kĂ”rgem kui 5%.





Eesti sÀÀstva arengu strateegia rĂ”hutab vajadust vĂ€hendada inimeste majanduslikku ebavĂ”rdsust, suurendada sotsiaalset kaasatust ning regionaalset tasakaalustatust.

Üleilmne eesmĂ€rk „VĂ€hendada ebavĂ”rdsust nii riikide sees kui ka nende vahel“ on Eestis seotud ebavĂ”rdsuse jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:

• sissetulek leibkonnaliikme kohta;

•sissetulekute ebavĂ”rdsus;

•arstiabi kĂ€ttesaadavus.
 
Kuigi sissetulek leibkonnaliikme kohta on Eestis alates 2011. aastast suurenenud, on see 1,6 korda vĂ€iksem kui Euroopa Liidu keskmine. Suurenenud aga ei ole kĂ”igi leibkondade sissetulek. Sissetulekute ebavĂ”rdsus vĂ€ljendub ka eriarstiabi ja hambaarstiteenuse kĂ€ttesaadavuses, sest vĂ€iksema sissetulekuga elanikel napib raha kĂ”nealuste teenuste tarbimiseks.


1. SISSETULEK LEIBKONNALIIKME KOHTA
2016. aasta andmete pĂ”hjal oli Eesti (109 41eurot) Euroopa Liidu riikide vĂ”rdluses  sissetulekute poolest leibkonnaliikme kohta 18. kohal. KĂ”ige suurem oli nĂ€itaja Luksemburgis (28 087 eurot). JĂ€rgnesid Austria (22 524 eurot), Saksamaa (21 198 eurot) ja Taani (21 116 eurot). KĂ”ige vĂ€iksem oli sissetulek leibkonnaliikme kohta Rumeenias (4794 eurot), Bulgaarias (6735 eurot), Ungaris (8395 eurot) ja Horvaatias (8829 eurot). Juhivad selgelt nn vana Euroopa riigid ja mahajÀÀjate hulgas on hiljem Euroopasse lĂ”imunud Ida-Euroopa riigid.

2. SISSETULEKUTE EBAVÕRDSUS
2016. aastal oli Eesti Euroopa Liidu riikide vĂ”rdluses sissetulekute ebavĂ”rdsuse poolest 11. kohal. KĂ”ige vĂ€iksem oli sissetulekute ebavĂ”rdsus TĆĄehhis. JĂ€rgnesid Soome, Sloveenia ja Slovakkia. KĂ”ige suurem oli sissetulekute ebavĂ”rdsus Bulgaarias. JĂ€rgnesid Rumeenia, Leedu, Kreeka ja Hispaania. Sissetulekute ebavĂ”rdsus on ĂŒks nĂ€itajatest, mille korral ei eristu nn vanad ja rikkad ning uued ja vaesed Euroopa riigid. NĂ€itaja tuleneb suuresti riiklikust korraldusest.

3.ARSTIABI KÄTTESAADAVUS
Arstiabi kĂ€ttesaadavust mÔÔdetakse kolme liigi jĂ€rgi: perearstiabi, eriarstiabi, hambaarstiravi. Arstiabi kĂ€ttesaadavust vĂ€hemalt 16-aastaste seas vaadeldakse arstiabi liigi ja ekvivalentnetosissetuleku jĂ€rgi. Arstiabita jÀÀnuteks peetakse neid, kes viimase 12 kuu jooksul vajasid arstiabi, kuid seda mingil pĂ”hjusel ei saanud.

Arstiabi kÀttesaadavus erineb eri liiki arstiabi korral. 2017. aastal oli Eesti elanikel kÔige raskem saada eriarstiabi. Perearstiabi ei saanud 1,6% ja hambaarstiabi 7% vajanutest, kuid eriarstiabita jÀÀnute osatÀhtsus oli mÀrksa suurem: 12,4%.
Allikas: Statistikaamet



Miks peaks ebavĂ”rdsuste vĂ€hendamine  minu jaoks oluline olema? 
 
TĂ€napĂ€eva maailmas oleme kĂ”ik omavahel seotud. Probleemid ja vĂ€ljakutsed, olgu need vaesus, kliimamuutused, rĂ€nne vĂ”i majanduskriisid, ei piirdu kunagi ainult ĂŒhe riigi vĂ”i piirkonnaga. Isegi kĂ”ige rikkamates riikides elavad kogukonnad endiselt vaesuses. Vanimad demokraatlikud riigid vĂ”itlevad endiselt rassismi, homofoobia ja transfoobia ning usulise sallimatusega. Globaalne ebavĂ”rdsus mĂ”jutab meid kĂ”iki, olenemata sellest, kes me oleme vĂ”i kust me pĂ€rit oleme.
 
Mida saaksime selle probleemi lahendamiseks teha?

EbavĂ”rdsuse vĂ€hendamine nĂ”uab suuri muutusi. Ă„Ă€rmise vaesuse ja nĂ€lja kaotamiseks on vaja investeerida noorte, sisserĂ€ndajate ja teiste haavatavate kogukondade tervisesse, haridusse, sotsiaalkaitsesse ja inimvÀÀrsetesse töökohtadesse.
Riikide sees on oluline kaasava sotsiaalse ja majandusliku kasvu vĂ”imaldamine ja edendamine. Kui diskrimineerivad seadused, poliitika ja tavad kaotatakse, saame tagada vĂ”rdsed vĂ”imalused ja vĂ€hendada sissetulekute ebavĂ”rdsust. Riikide vaheliselt peame tagama, et arengumaad oleksid paremini esindatud ĂŒlemaailmseid kĂŒsimusi kĂ€sitlevate otsuste tegemisel, et lahendused oleksid tĂ”husamad, usaldusvÀÀrsemad ja vastutustundlikumad.



ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk on algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. KĂ”ik suured asjad saavad alguse vĂ€ikestest asjadest! On palju erinevaid vĂ”imalusi, kuidas Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 
Mida vÀhem energiat kasutatakse, seda vÀhem tuleb seda toota. Ehkki on olemas kliimasÔbralikud energiaallikad,
peavad muutused tulema lĂ”pptarbijatelt - elanikelt, ettevĂ”tetelt, tööstustelt, kes peavad oma tarbimist kontrollima. RÀÀkides tarbimisest siis 29 protsenti kogu globaalsest energiast tarbivad kodumajapidamised ning selle tĂ”ttu tekib 21 protsenti maailma CO2 heitkogustest.
Ära raiska elektrit - tĂ”mba juhe seinast vĂ€lja! 
 




Facebook

Website


Copyright © 2020 MTÜ JCI Toompea All rights reserved.

Our mailing address is:
info@jcitoompea.ee

Kommentaare ei ole: