laupäev, 25. jaanuar 2014

JCI Mariehamni 50. juubel! JCI Mariehamns 50-årsfest!



Nii nagu on meil kõigil oma vanad sõbrad, on ka Toompea Ettevõtlike Noorte Kojal oma vana hea sõber - JCI Mariehamn Ahvenamaal. Ja sõbrale tuleb ju juubeli puhul ikka õnne soovida! Nii saigi teoks JCI Toompea järjekordne visiit Ahvenamaale.

Ajakavast teadsime, et juubelipidu toimub laupäeva õhtul. Tähtsa sündmuse soojendajaks oli reedel toimuv aasta esimene üldkogu ja seejärel meeleolukas õhtusöök kohalikus pruulikojas Stallhagen. Laevaliiklusest tulenevalt jõudsime kohale veidi varem ja lahkusime natuke hiljem. Kokkuvõttes tegi selline lisaaeg meie reisi palju huvitavamaks :-)

Veidi varem tähendas seda, et jõudsime kohale reede varahommikul kell 5 ja jalutasime täielikus öövaikuses külalistemajja. Et reedene päev oleks kasulik ja asjalik, organiseeris JCI Mariehamni VP International (twinning) Linda Kraufvelin meile 4 ettevõttekülastust.




Reede algas kohaliku Paf kasiinoga tutvudes. Väsinud külalisi tervitas hommikul kell 10 kohaliku koja juhatuse liige Susanne Olofsson, kes igapäevaselt töötabki Pafis. Saime ülevaate ettevõtte asutamisloost, toimimispõhimõtteist ja väikese ekskursiooni. Põhiline erinevus Eesti kasiinodega on see, et Paf on loodud kohaliku omavalitsuse poolt ning kogu mängundusest tulev kasum suunatakse põhiliselt Ahvenamaa keskkonna parandamisse.



Teine vastuvõtt Ahvenamaa Kaubandus- ja Tööstuskoda. Meile sai osaks väga hea ülevaade saarestiku majandusest, ettevõtlusest ning kitsaskohtadest. Ahvenamaa 28 000 elaniku kohta on 2350 ettevõtet + ca 600 talupidamist. Üllatav oli see, et nende põhifookus ei ole mitte maailm või vähemalt Euroopa, vaid hoopis kohalik turg. Ilmselt saaksime olla oma 1,3 miljoni elaniku ja ekspordifookusega arvestatavaks eeskujuks.

Meile tutvustati ka JCI Mariehamniga koostöös sündinud noorte ettevõtlikkuse projekti, kus kohaliku noortekoja liikmed olid koolinoortele ettevõtluse alal mentoriteks. Tegu oli esimest aastat toimunud ettevõtmisega, mis pälvis galaõhtul lausa 4 auhinda. Lubasime olla abiks siinse kogemuse vahendamisel - näiteks Entrumi ja Junior Achievementi ettevõtlusalased algatused, kus ka JCI liikmeskond on aktiivselt koolitajate või mentoritena abiks.



Heade mõtetega suundusime lõunale, kus võõrustas meid JCI Mariehamni liikmeskond.



Peale kehakinnitust ja mestimist ootas ees kolmas kohtumine Ahvenamaa pangas ehk Ålandsbankenis. Arvestades meie delegatsiooni tüdrukute tööalast tausta (KPMG audiitorid), võttis meid vastu panga siseauditi osakond. Saime tuttavaks, jõime kohvi, sõime maitsvat kooki ja arutasime ettevõtluse, maksude ja auditi teemadel.



Neljas, ehk viimane kohtumine oli Ålandsbankeni IT osakonnast väljakasvanud tütarettevõttes Crosskey, mille 150 spetsialisti tegelevad põhiliselt pangandusalaste IT lahenduste loomisega. Viisakas kohtumine on tänaseks saanud ka tööalase järelkontakti.



Õhtune pidu toimus linnast väljas. Ahvenamaa Kaubandus- ja Tööstuskoja ees ootas suur reisibuss, mis viis lõbusa seltskonna kohalikku pruulikotta. Saime ülevaate Stallhageni ajaloost ning tänasest tegevusest. JCI Mariehamni juhatus tutvustas koja uut violetset tunnusvärvi. Kohalolnutele jagati trükisoojad juubeliaasta lauluraamatud. Saime meiegi eestlaulda :-) Õhtusöök ja Stallhageni õlled maitsesid väga hästi. Täname!

Laupäeval mahtus meie peoeelsesse programmi hiline hommikusöök koos pika jalutuskäiguga. Seejärel asusimegi valmistuma galaks, mis seekord toimus Mariehamni uues kultuuri ja konverentsikeskuses Alandica.



JCI Mariehamni 50-ndat aastapäeva olid tähistama tulnud nii praegused kui varasemad kodalased ja koostööpartnerid - ühtekokku 150 inimest. Nagu juubelite puhul ikka peeti tervitus- ja õnnitluskõnesid, meenutati vanu aegu nii sõnas kui pildis ja tunnustati oma liikmeskonda tänu kellele JCI Mariehamn jätkuvalt toimib ning on arvestatavaks tegijaks nii Soome kui Ahvenamaa tasandil.



JCI Toompea EVP Raigo Raid pidas õnnitluskõne ja seejärel kinkisime juubilarile karbi magusat ning ühe väga tööka hobuse. See Eesti meistrite valmistatud käsitööhobu sai enne ärasõitu ka ilusad kirjad peale. President Priit Joa isiklik panus. Täname!







Meeldejääv oli koja asutamise lugu, mida pajatas asutajaliige, väärikas eas senaator Bengt Öfverström (nr 8000!). Huvitavalt oli lahendatud presidendiketi üleandmine ja uue juhatuse ametissepühitsemise rituaal. Vestluste käigus saime tuttavaks Euroopa Senati eelmise aasta president Margaretha Erikssoniga, kes meie koja senaatoritele terviseid saatis.

Südamesse läks JCI Mariehamni President 2014 Harriet Bodö eestikeelne tervituskõne! Kuulasime ja olime rabatud. Puhta eestikeelse teksti aitasid tal kokku panna tema ettevõtte Eesti kolleegid. Täname!



Järgnes hea muusika, tants ja ilutulestik. Nagu eelpool mainitud, lõppes korralik pidu varahommikul ööklubis Arken.

Pühapäeval tutvusime linnaga, mängisime bowlingut ja kohtusime senaator Ben Henrikssoniga. Meeldiv vestlus veeretas päeva õhtusse ning märkamatult oligi aeg võtta kohvrid, anda üle uksevõtmed ja seada sammud sadamasse.



Pidupäevajärgsel varahommikul sai Mariehamni koda omale järelkasvu - 2013 aasta president Cecilia Jansson sünnitas poja, kelle nimeks sai Ludvig. Ilus lõpp juubelipeole ja uue etapi algus tema perekonnas!


Feedback and emotions from our delegates


Kaido: Business and pleasure was smoothly in one package - interesting company visits + beautiful anniversary gala. It was so great to see my good JCI friends. Thank you and see you soon!

Triin Värav: One word: Awesome! If I had not been there I would be still thinking that so many smiling people, so many interesting meetings and so much fun in one weekend was not possible.

Raigo Raid: This was very well organised event. We had good time. Thank you! I hope to see our friends in Estonia soon!

Anna-Mari Oomer: If you are a person who likes to sleep long then this kind of events are probably not for you :-) The long weekend was fully packed with different events, people, parties, stories, contacts etc. Only in one day it was possible to start the day (00.00) with a party until early in the morning, sleep couple of hours, meet different companies and hear their stories, eat lunch, have a party and beer degustation outside of the city centre and ending up with a clubbing until morning. The rest of the days where not much different. Besides the lovely people I met in our twinning chapter and other JCI chapters a special thanks for our own JCI Toompea guys as well who served us every single morning champagne and sandwiches straight to bed... I couldn’t do the programme without you!


Lingid
1) Pildid: JCI Toompea Flickr, JCI Mariehamni Facebooki album.

2) Ajamasin: JCI Mariehamni 40-nda juubelivisiidi kokkuvõte.

Kaido Irval
VP Marketing 2014

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nice to meet you and glad to hear that you enjoyed the weekend. Looking forward to meet you all again.

Regards Susanne, LIO JCI Mariehamn

Kaido ütles ...

Thank you for your comment, Susanne!
Absolutely! :-)