reede, 15. november 2013

JCI Toompea presidendi kuukiri nr 11 - November 2013

Head kodalased!

Täies hoos  on aasta üheteistkümnes kuu, novembrikuu, mis on samas aasta eelviimane kuu. Aastavahetuseni ja jõuluajani on jäänud loetud päevad mistõttu on tagumine aeg alustada planeerimist nende tulekuks.

Rahvakalendrist leiame novembrist koguni 4 väga meeleolukat tähtpäeva. 2. novembril oli hingede päev, mil meenutasime soojade sõnade ja küünalde põletamisega meie keskelt juba igavesse itta lahkunuid. 2. november kehtestati hingedepäevana katoliiklikus kirikukalendris juba 1006. aastal. 10. novembril on selline vahva päev nagu Mardipäev, kus saab käija meesteks-poisteks riietatuna marti jooksmas ja maiustusi norimas. Mardipäeval on igati sobilik teha välja sõpradele kelle nimeks on Mart või Martin! 25. novembril on sarnane tähtpäev – Kadripäev, mille traditsioonid on sarnased mardipäevaga. 30. novembril on Andresepäev, mis on advendiaja alguseks.

Viienda ja vahest ka kõige tähenduslikuma tähtpäevana leiame novembrikuust isadepäeva, mida peetakse novembrikuu teisel pühapäeval. Sellel aastal 10. novembril. Selle tähtpäeva sihiks on süvendada isade ja laste suhteid. Eesti Naisliit annab sellel päeval pidulikult üle aasta isa tiitli, kes valitakse välja üldsuse poolt pakutud kandidaatidest. Rohkem infot kodukalt. Jõustruktuurid tähistavad isadepäeva järjekordse heategevusliku ürituse “Kõikide laste isadepäev” korraldamisega, kus lapsed (eelistatult koos isadega) saavad teha erinevaid mänge-võistlusi, tutvuda mitmesuguse tehnikaga ning nautida esinemisi (nt Põhja-Tallinn ja Grete Paia). Üritus toimub seekord Pärnu Spordihallis. Rohkem infot kodukalt

November on seekord jälle ka vuntsikuu, sest toimumas on aktsioon Movember (moustache + november), mille eesmärgiks on tõsta tähelepanu meeste tervisele. Aktsiooniga liituvad mehed kasvatavad terve kuu vältel endale vuntse.

Meie kodulinna võimuorganid paluvad novembris meie tähelepanu meie endi või laste spordiklubi määramiseks aastaks 2014. Klubi valimine on aluseks linnavõimudele toetuste väljajagamiseks spordiklubidele. Teema läheb lukku 1. detsembril. Täpsem info veebilehel.

Riigikaitse osas on november väga eriline, sest 2.-9. novembrini toimub aasta olulisi õppuse Steadfast Jazz 2013 aktiivne faas. Selle õppuse läbi harjutab NATO oma liikmesriikide kaitsmist läbi reageerimisjõudude rakendamise artikkel V kontekstis ehk oludes kus NATO liikmesriiki on rünnatud. Stsenaariumi järgi on selleks Eesti, kellele nüüd liitlased appi tulevad. Rohkem lugemist leiab veebilehtedelt . Eesti poolt osalevad lisaks kaitseväelastele õppusel ka mitmete tsiviilametkondade esindajad, tehes õppusest suurepärase näite toimivast laiapõhjalisest riigikaitsest, mille poole Eesti on mõnda aega püüdlemas. Kuu teine pool on paljudele peredele õnnepäev, sest Eesti suurima osalusega välismissioonilt Afganistanist saabub koju tagasi järjekordne kontingent. Vastutusala võtab üle Eesti viimane rotatsioon, sest riigikaitse juhid on otsustanud koostöös liitlastega ning lähtuvalt ISAF missiooni mandaadi lõppemisega 31.12.2014 rohkem üksusi Afganistani ISAFi raames enam mitte saata.

Novembrikuu on teadupärast pimeda aja kuu. Paljude jaoks toimub aasta kultuurisündmus just novembris ja selle nimeks on PÖFF! Täpne filmide ajakava ilmub 6. novembril, passide müügis alates 8. novembrist. Festival ise toimub 15.11-01.12. Rohkem infot kodukalt.

Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefektuur alustas 1.novembrist viimase ööpäeva sündmuste kajastamist Facebook keskkonnas. Lehtewww.fb.com/pohjaprefektuur saavad lugeda ka ilma FB kontota huvilised. Aeg-ajalt tasub kiigata ja teiste vigadest teha ennetavaid järeldusi.

Kultuuriministeeriumi juhtimisel on väljakuulutatud “Aasta kodaniku” konkurss, millele saavad kõik kandidaate esitada 18. novembrini. Aasta kodanik kuulutatakse välja 29. novembril. Rohkem infot kodukalt.

Aasta suurimaid käsitöö üritusi – Mardilaat, Eesti käsitöö laulupidu – toimus 7.-10. novembrini harjumuspärases kohas Saku Suurhallis. Rohkem infot kodulehel.

Novembrikuu lõpus (alates 22.11) alustab tööd traditsiooniline jõuluturg Tallinna Raekoja platsil. Igal päeval meelelahutust. Rohkem infot kodukalt.

Eesti lõunanaabrid lätlased tähistavad 18. novembril Läti Vabariigi 96. sünnipäeva. Õnnitlegem oma sealsed sõpru ja koostööpartnereid ning jääme rahulikuks kui sellel päeval keegi seal maal telefonile puhkepäeva tõttu ei vasta. Läti tähtpäevade kohta leiab huvitavat lugemist veebilehelt.

Tallinna Tehnikaülikool rõõmustas meid novembris innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse MEKTORY avamisega 12. novembril . Miks mitte külastada seda paika mõne järgmise üldkogu vms JCI Toompea tegevuse raames?

Messikeskus Pirita teel võõrustas kõiki 13.-15. novembril XIX rahvusvahelisele tootearenduse-, tootmistehnika, tööriista-, allhanke- ja tehnohooldusmessile INSTRUTEC 2013. Rohkem infot veebilehelt www.fair.ee/instrutec. Arvestades asjaolu, et masinatööstus ja pooltoodete töötlemine on Eestis olnud üks vedavaid majandusharusid, siis põhjusi messil käimiseks peaks olema paljudel.

JCI Toompea juhtiv motto on viimastel aastatel olnud “juhtioskuste parim kool”. 15.-16. novembrini toimub Tallinna Tehnikaülikoolis THE GLOBAL LEADERSHIP SUMMIT, mille eesmärgiks on pakkuda JUHTIDELE ÜLE MAAILMA värsket visiooni, juhtimisoskuste arendamist ja inspiratsiooni. Lisainfo ürituse veebilehel www.gls.ee.

Lennusadam üllatab novembris kõiki Titanicule pühendatud näituse avamisega. Titanicu ajastule omase miljöö, muusika ja roogadega rikastatud avamispidu toimub 15. novembri õhtul. Rohkem infot veebilehel . Näitus on avatud kuni 30. märtsini 2014. 

Lisaks kõigele eelpool mainitule, on november väga aktiivne jci kuu (valimiste rohke), mil selja taha jäi JCI Maailmakongress (04.-09.11.2013 Rio de Janero Brasiilia) ning suurem enamus Eesti kohalikest kodadest viivad ellu oma valimisüldkogud!

Kaspar Loog poolne väike kokkuvõtte Rio’s toimunud uudistest:
-          loomulikult valitud  2014 aasta JCI maailmatasandil toimetav juhatus.  Maailmapresident on Shine Bhaskaran ja ta tuleb Indiast. Senine mulje tema tegemistest on väga positiivne ning võib pea kindlalt väita, et ta tuleb järgmisel aastal Eestist läbi. JCI Estonia 2014 aasta soov ja eesmärk on  Shine JCI Aastakonverentsil lavale saada ViljandisJ

-          Vaat, et suuremat tähelepanu sai JCI pikaaegse peasekretäri vahetus. 9-aastase teenistuse järel vahetab Edson Kodama järgmise aasta algusest välja Filipiinidelt pärit Dennis Cunanan. Dennis on Filipiinidelt pärit ja pikaajalise valitsussektori ja ettevõtluse toetuskogemusega inimene. JCI perspektiivis on peasekretär vaat, et tähtsamgi kui maailmakoja president, kuna peasekretäri ülesanne on peakorteri tegevjuhtimine.

-          Euroopa piirkonna EVP tuleb sel korral Türgist - Ismail Haznedar. Ja Vice President assigned to the Nordics (see siis hõlmab ka Eestit) tuleb ka järgmisel aastal Šotimaalt - Steven Wilson. Hea meel on tõdeda, et Euroopa asepresidentidest on kaks tulnud põhjamaadest - Jon Per Persent (Norra) ja Agnese Kulina Stomere (Läti) valiti asepresidentideks. Täielik nimekiri uuest juhatusest on siin: 

-          Järgmised kongressid
·         EC2014 - Malta - early bird kehtib veel ainult 20 päeva!
·         World Congress 2014 - Leipzig, Saksamaa
·         EC2015 - Kusadasi, Izmir, Türgi
·         World Congress 2015 - Kanazawa, Jaapan


Novembrikuu tähtsaim JCI Toompea sündmus on kindlasti 22.11.2013, mis  saab teoks JCI Toompea valimisüldkogu.

15.11  toimub Haapsalu pidulik valimisüldkogu! Registreerumine http://jci.ee/?id=10414&event=1233
23.11 sõidame koos Viljandisse ja võtame osa FreshUpis.
23.11 FreshUpi raames toimub selle aasta JCI Estonia viimane ehk viies üldkogu. Kindlasti on hea osa võtta üritusest ning saada suurem pilt ette kogu Eesti erinevate kodade tegemistest:-)
30.11 keerutame saba JCI Presidendiballil! PS! Ball toimub Radisson SASis:)

PS!!! Kodalastele on laekunud elektroonne üleskutse valida koja parimad! Ole nüüd kärmas ja täida küsimustik ning tunnustame oma kogukonna parimaid 22.11 toimuval üldkogul!


Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013
telefon: +372  50 74 296
kodulehekülg: http://www.jci.ee/toompea

Kommentaare ei ole: