neljapäev, 5. september 2013

Palun saage tuttavaks: TOYP 2013 nominent, filmirežissöör, õppejõud, TANEL TOOM

TANEL TOOM
Filmirežissöör, õppejõud
Kategooria: Kultuur
Esitleja: JCI TOOMPEA

Tanel Toom on 30–aastane eesti filmi suurlootus. Peale filmirežii eriala lõpetamist Tallinna Ülikoolis suundus ta ennast täiendama Inglismaale National Film & Television School’i mängufilmi režii magistrantuuri.
Tema lõputööna valminud film „Pihtimus“ nomineeriti 2011. aastal Ameerika Filmiakadeemia poolt välja antavale Oscarile ning võitis aasta enne seda tudengifilmide Oscari parima välismaise filmi kategoorias. Tema filme on näidatud arvukatel filmifestivalidel, muuhulgas Veneetsia, San Sebastiani, Varssavi kui Archipelago Rahvusvahelisel Filmifestivalil.

Tanelile meeldib jutustada mõjusaid kihilisi lugusid, mis raputavad ihu ja hinge, olgu läbi hirmu, naeru või magusa valu. Hetkel arendab Tanel täispikki filmiprojekte Eestis ja Inglismaal, samuti õpetab ta külalisõppejõuna Batli- Filmi- ja Meediakoolis filmirežiid.


Lühifilmiga "Pihtimus" on Tanel Toom ainsa eestlasena nomineeritud Ameerika Filmiakadeemia auhinnale Oscar. Lisaks sellele on film võitnud kümmekond auhinda erinevatel filmifestivalidel.
2008. aastal valminud lühifilm "Teine tulemine" esilinastus Veneetsia Filmifestivalil, pärast mida on osalenud arvukatel festivalidel ning kogunud auhindu, sealhulgas pälvinud parima Euroopa lühifilmi tiitli Archipelago Rahvusvahelisel Filmifestivalil.
2005. aastal tunnustas Eesti Kultuurkapital Tanel Toom'i Noore filmitegija auhinnaga.

Mul on väga hea meel, et Toompea kodalased mõtlesid ja otsustasid ja esitasid TOYP züriile Tanel Toomi TOYP nominendiks.
Tanel Toom on Eesti üks noortalente Eesti viimisel maailma filmimaailma. 27-aastaselt anti Tanelile üle filmimaailma Oscar ja seda tänini ainsale eestlasele.
Filmiekspert Karlo Funk ütles, et Toomi valimine Oscari nominentide hulka on suursündmus eelkõige kõigile Ameerika ja Hollywoodi filmide sõpradele Eestis.
"Selles mõttes, et Toom on oma Londoni filmikooli õpingute jooksul näinud juba päris mitmeid Oscarivõitjaid ja käinud nende meistriklassides ning teab, et need inimesed on tegelikult nagu kõik teised filmitööstuses," märkis ta.
Funk lisas, et akadeemikute valiku hulka sattumine on seotud ka vedamise ja õnnega.
Tanel on pühendunud läbi filmimaailmale ning hoolimata sellest, et Taneli kireks on sisult tumedamad ning sünged lood, räägivad need siiski südamest südamesse ja haarates ka suures mahus mõistuse tööd .

Tunnustame auhinna kandidaadiks esitamisega Tanel Toomi andekust, töökust, loomingulisust ja noorust!
Aitäh Tanelile ning edu järgmiste suurte tegude korraldamisel!

JCI Toompea  

Kommentaare ei ole: