pühapäev, 18. august 2013

Rattamatk Aegviidu radadel 18.08.2013


Kaido oli juba mõnda aega rääkinud, kui vahva on rattaga Aegviidust mööda Presidendi rada Jänedale sõita...seega ootasime sobivat päeva, et see plaan teoks teha. See saabuski 18. Augustil. Paraku Kaido ise matkale ei jõudnud, kui see- eest olid kohal Erkki ja Carolina.

Meie reis algas kell 10.10 rongiga Balti Jaamast Aegviitu. Esimene meeldiv üllatus oli juba rongipiletit ostes- selgus, et kuna meil on matkariided seljas, siis on teenindajal täielik õigus meile „matkapilet“ pihku pista.  Põhjus lihtne:

Igal augustikuu pühapäeval saavad nii suured kui väikesed sõita Aegviitu erinevatele matkadele. Matkajatele on rongipilet soodsam! (nt. Tallinn- Aegviidu maksis 1 EUR) Rohkem infot: http://www.elektriraudtee.ee/matkad/matkaideed

See- eest oli vagun aga rattaid pungil täis, hea et varakult kohal olime ja oma rattad “nagisse” saime tõsta.


 Teine üllatus saabus Aegviidus. Nimelt hakkas Erkki ratta ventiil õhku läbi laskma, pumpasime, mis me pumpasime… aga kuidagi pidama saime…  

Igaks juhuks sai sisse astutud ka esimesse tallu ja peremehe lahke käsi ulatas meile tagavara ventiilikummi… selliseid lihtsaid asju ju majapidamises ikka leidub :-)

Ventiilikumm taskus, otsisime üles Presidendi raja alguse ja pöörasime metsa vahele. Oi kui palju pohli ja mustikaid siin oli… kohe tee kõrval- muudkui nopi ja pista suhu.
Tee läks mäest üles ja alla, sekka vilksatasid puude vahel järvesilmad. Kuna rada kulges kõrgel oosi peal, siis esimeste järvede juurde me laskuda ei saanud, küll aga jõudsime peagi Nelijärvele, kus imeilus sillerdav järv kohe käeulatuses.

Võiks arvata, et “Nelijärve” tähendab 4 järve…. Aga tegelikult on neid järvi seal märksa rohkem: Aegviidu ja Nelijärve vahel asuvad Nikerjärv ja Vahejärv; Nelijärvel aga: Umbrukse-, Sisaliku-, Ahvena-, Lina- ja Purgatsi järv. Jänedal on veel: Veskijärv, Allikajärv ja Kalijärv.

Üllatus nr kolm hakkas endast häälekalt teada andma Nelijärvel… nimelt soovis Erkki rattal rattalaager oma töölepingu üles öelda. Proovisime küll oma jõududega, aga uut laagrit siiski leivapurust ei ehita. Õnneks oli Nelijärve Puhkekeskus käeulatuses ja õnnestuski sealt rentida teine ratas. Ega siis matka saa pooleli jätta, mõnus ilm ju ka veel :-)
 
Nelijärvelt edasi kulges meie rada aga paksu metsa vahel. Veidi oli ka pori aga ei midagi ületamatut ja peagi sahisesid rattakummid Kalijärve liivasel kaldal. Vesi sillerdas, muru oli roheline, suvitajad võtsid päikest ning vesiroosid õitsesid… no mis Sa veel tahad? Kohe piknikulina murule ning “lauake kata end!"



Erkki oli kodus kokkamisega tegelenud ning libistas linale sinepiga viineripirukad ning suus sulava õunakoogi. Allakirjutanu sekundeeris sellele kaneelirullide ja viinamarjadega. Esimene nälg peletatud, tormasime vette. Vesi oli…karastav, aga mõnus. Käisime vees üsna mitu korda, sekka keerasime ninad päikese poole ja nautisime ilma ning seltskonda. Võtsime plaani et kuhugi ei kiirusta ja läheme siis kui ise tahame :-)











Kui tahtmine jälle peale tuli, siis korjasime laagri kokku ning paarisaja meetri pärast peegeldasid tiigivees juba Jäneda lossi punakad müürid. Tiir ümber Musta Täku talli, veidi pedaalidele surumist ja ootamatult olimegi juba tagasi Nelijärvel. Erkki sai oma vana ratta tagasi ning väikese kolinaga veeresime Aegviidu poole.



Teeääres helkis aga Vahejärv ja ujumissild lausa kutsus jalgu leotama, kiiret meil polnud- andsime ahvatlusele järele…

Peagi aga hakkas kellaaeg kuklas torkima ja siis polnud muud kui veel viimast korda ratta selga ja jaama. Rong tuli peagi…

Koos kodunt Balti jaama sõiduga tuli kokku 45km.


Oli suurpärane rattailm, hea seltskond, huvitav marsruut ja kokkuvõttes mõnus matk- kvaliteetaeg enda jaoks!

Aitähh matkalistele ja kohtumiseni järgmine kord!



Muljetas: Ando

Kommentaare ei ole: