neljapäev, 9. mai 2013

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 5 – Mai 2012

Head, kodalased

Hoo on sisse saanud aasta viies kuu, Maikuu ja seda koos mõnusa päikeseküllase kevadega. Maikuud nimetatakse veel lehekuuks, külvikuuks jt. Nimi tuleneb kasvujumala Maiuse järgi. Maikuu on viimane kuu enne suve nii et tuleb olla väga toimekas et suve saaks vabamalt võtta.

Maikuu (rahva)kalendris on ka mõned üksikud tähtpäevad. Kõige nimekam on kindlasti 1. mai ehk kevadpüha või volbripäev, mis meil on lahedalt riigipüha ja vaba päev. Järgmine mai tähtpäev on 8. mai, kui tähistame (õnneks senini) viimase ilmasõja lõppemist, mis tervele Euroopa piirkonnale jättis väga sügava jälje ja mille mõjusid saab jätkuvalt tunda.
9. mai on seevastu Euroopa päev, mille raames väärtustatakse ühtekuulumist, ühte suunda vaatamist ning loodud vabadusi. Ametlik Euroopa päeva tähistamine toimub Vabaduse väljakul L 11. mail.Lähem info siin.
Rahvusraamatukogu on Euroopa päeva puhul käivitanud Horvaatia teemalise viktoriini, sest Horvaatiast saab 1. juulil EL-i 28. liikmesriik. Viktoriini saab kuu lõpuni täita siin.
Maikuu oodatuim tähtpäev on kahtlemata Emadepäev, mida tähistatakse maikuu teisel pühapäeval (2013. aastal 12. mail). Päeva sõnumiks on, et lapsed ja abikaasad tänavad emasid ja vanaemasid laste kasvatamise eest. Eesti Naisliit annab alates 1998. aastast välja aasta ema tiitlit. Tiitli võib saada Eesti Vabariigi kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvanud vähemalt kaks last. Loe lähemalt siit. Päeva keskne üritus, Elioni heategevuslik kontsert, toimub traditsiooniliselt Raekoja platsis algusega 14:00. Esinejad ja annetustelefonid leiab siit.

11. mail saab 1-aastaseks Lennusadama muuseum, mida on aasta jooksul külastanud enam kui 300’000 merehuvilist. Sünnipäeva tähistatakse vägeva eriprogrammiga 11. ja 12. mail. Ajakava ja info leiad siit.

18. mail on toimumas järjekordne MUUSEUMIÖÖ. Samal päeval tähistatakse ka rahvusvahelist muuseumipäeva ning paljusid muuseume saab tasuta külastada. Rohkem infot leiab siit.

Järgmisel nädalal (14. mail, 16. mail ja 18.mail) läheb terve Euroopa “eufooriasse”, sest Rootsimaal Malmös toimub Eurovisioon, lauluvõistlus mis on toimunud igal aastal alates 1956. aastast. Eesti on jätkuvalt ballaadilistel lainetele – kui möödunud aastal laulsime kõik “kuuuulaa......”, siis nüüd saame laulda “kõik uus saab alguseee...” (sõnad kaasalaulmiseks saab väljaprintida siit. Eurovisioonil ettekandmisele tulevad lood (videod) on leitavad esinemisjärjekorras siin

Spordis on üheks kuu sündmuseks jäähoki maailmameistrivõistlused, mis toimuvad meile väga-väga lähedal – Helsingis ja Stockholmis 3-19. maini. Mängude ajakava ja tulemused leiab siit. JCI Toompea soovitab kõigil kannustada Šveitsi koondist, kes ei ole siiani olnud eriline hokimaa aga nüüdsel turniiril on nende vapper koondis tuule alla teinud juba mitmele favoriidile (Rootsi alistati 3:2, Kanada 3:2, Tšehhi 5:2, Slovakkia 7:1). Rahvaspordis on mais kalender juba väga tihe – toimub erinevaid jooksuvõistlusi (nt SEB kevadjooks õrnema soo esindajatele 18. mail), mitmeid rattasõidu võistlusi ning rulluisusõpradele algab EMT Rullituur (26. mail Raplas). Infot üritustest leiab ikka siit.

Riigikaitses on maikuu tähendusrikas eelkõige noortele – toimumas on valmisoleku õppus Kevadtorm, mille järel pääsevad sajad ajateenijad tagasi reservi. Õppus kulmineerub 25. mail lõpurivistusega Kuusalu staadionil, kuhu pääsevad ka kõik huvilised. Õppuse kohta rohkem infot leiab siit.
SA Innove koostöös Haridus- ja teadusministeeriumiga ootavad maikuus kandidaate tunnustamaks teenekaid inimesi haridussektoris. Oma nominendid saab esitada igaüks kuni 20. maini siin.

Ehkki käes ei ole veel suvi, alustab juba mais Kunstiakadeemia Suveakadeemia põnevate kunstikursustega. Täpsem info siin. Fotograafia huvilistele (eriti meestele) on 19. mail toimumas põnev fotokoolitus “Strobism või erootika” – vaata kirjeldust siit.  

Juba toimunud üritusest võime kiidusõnadega meenutada Teeme ära talgupäeva, mis toimus 4. mail ning millest võttis osa ligi 30’000 inimest. Loe kokkuvõtteid siit.

Mai- ja juunikuu on väga sisutihe JCI kuu oma erinevate ürituste ja tegemiste poolest. Osalemiseks registreeru!

14.mai JCI Toompea koja lõuna Butterfly lounges! Registreeru siin
16.mai JCI ettevõtlus ja haridusstrateegia viimistlemine. Registreerumine avatud siin
28. mai JCI Toompea koja lõuna Butterfly lounges! Registreeru siin
12. juuni tähistab JCI Toompea oma sünnipäeva ja viib läbi suvealguse üldkogu! Broneeri enda kalender 12. juuni algusega kell 18:00

11.mai Ülo Vooglaid ja seminar lapsevanematele. Detailne info siit
11.mai ja Paide Rally 10! Start kell 12:00 ning registreerumine siin
15.mai esitleb Toivo Alja Estonia kontserdisaalis Mirabai Ceiba kontserti. Detailne info siin 
17. mai traditsioonide kohaselt JCI Viljandimaa ning „Kultuurne mulk“. Infot ürituse kohta leiab siit
17.-18. mai Alar Tamming ning isiksuse struktuur ja teadvuse seisund. Viimased vabad kohad on saadaval! Registreeru siin
01.-03. juuni saab nelja linnas RatRace ehk kontorirottide jooks teoks! Vaata rohkem siit:

Maikuu on sünnipäevade kuu ja oled oodatud:
24.mai „JCI Tallinn 24 „ Info saabub peagi!
25. mai „JCI Toomemäe traditsiooniks saanud sünnipäeva reis ja seekord siis näkiradadel! Registreeru siin

JCI Toompea ja Haapsalu poolt korraldatava JCI Aastakonverentsi (AK2013)  meeskond toimetab tipa-tapa!
  • 13.-15. september toimub AK2013 Haapsalus!
  • Esimesed 75 osalejat on registreerunud!
  • Registreerumine on täna avatud siin:
  • FraMare ööbimine on mõistlik täna soodsalt ehk 45EUR/öö kaheses toas ning helistades
  • FraMaresse kasuta soodustuse saamisel märksõna „AK2013-JCI“. FraMare kontaktid saad siit
  • Hiljemalt 17.mai on avatud AK2013 kodulehekülg!
  •  Iga nädal saab kohtuda AK2013 meeskonnaga kella 17:00…19:00 „Seiklusjutte maalt ja merelt“
  • aadressiga Tartu mnt 44 Tallinn.
  • Regulaarse kohtumise kuupäevad leiad siit
  • Konverentsi direktriss võtab vastu avaldusi meeskonnaga liitumiseks: sponsorlus, turundus ja kommunikatsioon!

Mõnusat tordi, spordi ja laululusti meile kõigile eelseisval lehekuul,
   
Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013
telefon: +372  50 74 296

Kommentaare ei ole: