laupäev, 25. august 2012

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 8 – August 2012

Head kodalased!

Alanud on 2012 aasta kaheksanda kuu, augustikuu, viimane kümnend. Kahjuks ka koos sellega suve viimane periood ning õige pea on kohta sisse võtmas sügis. Sellest kõigest hoolimata on august meile pakkunud võrratuid suvepäevi, maailmarekordeid, medaleid, maitsvaid omaaiasaaduseid ja palju muudki.

Esimene pool augustist möödus enamusel meil Londoni dikteerimisel, sest kuni 12. augustini toimusid seal suveolümpiamängud. Eesti sportlased olid tublid ning rõõmustasid meid tulemuste ja isiklike tugevate sooritustega - Heiki Nabi hõbemedal, Gerd Kanteri pronksmedal, sõudmise paarisaerulise neljapaadi neljas koht, Deniss Karpaki poolt võidetud etapp purjetamises meeste Finn klassis ning Grete Treieri napp 27 sekundiline kaotus võitjale üle kolme ja poole tunni kestnud naiste jalgratta maanteesõidu grupisõidus on vaid selle “jäämäe” veepealne osa.  
Aktiivne spordielu nii õues kui teleri ees jätkub ka peale olümpiat. 18-19. augustil toimusid Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistlused kergejõustikus, kus sai näha nii olümpiakangelasi kui teisi tugevaid ja tõusvaid tegijaid. Eesti korvpallikoondis alustas EM kvalifikatsioonimänge, mille raames peetakse tihedalt kohtumisi kodus ja võõrsil. Juba on kirjas 2 võitu ja kahjuks lisandus eile ka kaotus. Rohkem infot kaasaelamisvõimaluste kohta leiab siit! Elevust pakub ka jalgpall, sest Eesti koondis alistas koduses sõprusmängus Poola ning täies hoos on kodune meistriliiga, kus oma esimest tiitlit on jahtimas Nõmme JK Kalju. Eesti jalgpalli kohta loe rohkem siit: (sealt saab tellida ka endale uudiskirja, kus on äratoodud meistriliiga uudised ja tulemused!). Rahvaspordis on augustikuu spetsialiseerunud rattaspordile, sest just sellel alal on toimumas enim võistlusi. Kalendri ja juhendid leiab siit. 25. augustil toimub viimane Stamina järvejooksude sari, kui joostakse ümber Ülemiste järve (14km). Rohkem infot selle kohta siit (NB! iga finišeerija saab kaela medali).  
Augustikuu rahvakalendris märkimisväärseid pühasid ei ole. Küll aga jätkub 25. augustil muinastulede öö traditsioon, kus kümned tuhanded inimesed kogunevad kõikjal Läänemere kallastele ning süütavad tuled. Rohkem teavet traditsioonist ja lõketest leiab siit.
Meie kodulinnas on jätkuvalt käimas mitu mahukat tee-ehitust, mis võivad häirida meie kulgemist (nt tööle, kooli jne). Detailse ülevaate leiab siit.

Kultuurisõpradele on augustis samuti palju põnevat toimumas. Info ja piletid leiate siit: www.piletilevi.ee, www.piletimaailm.com ja www.ticketpro.ee. Kindlasti tasub juba mõelda ka teatri külastamisele, piiludes mängukavasid ja pileteid, sest juba septembri alguses alustavad kõik teatrid uut hooaega. Augustis jätkub ka Eesti Film 100 tähistamine, vaata kalendrit siit.   

Riigikaitses on augustikuu suhteliselt vaikne ja tavapärane. Kahjuks jõudis meieni kurb uudis 16. augustil, kui teenistusülesannete täitmisel kaotas elu Mereväe tuuker. Rõõm on siinkohal aga tõdeda, et samas on kõik jõustruktuurid aktiivselt panustamas Eesti merealade turvalisuse arendamisele. Merevägi jätkab vanade lõhkekehade teisaldamise ja hävitamisega. Politsei- ja Piirivalveamet aga koos kõikide teiste reageerivate ametkondadega viisid läbi 15. augustil mahuka merepäästeõppuse Tallinna lahel (loe lähemalt siit). See kõik on väga oluline Tallinna arengu toetamiseks, sest järjest rohkem meresõpru leiab tee merele ning järjest rohkem saabub siia meritsi ka turiste. Teatas hiljuti ka ju AS Tallinna Sadam, et Läänemerel seilavad kruiisilaevad on kasvanud suuremaks ning nende võõrustamise tarbeks valmib 2013. aasta sügiseks 420 meetrine kruiisikai (2004. aastal valminud kai on 339 meetrit). Rohkem turiste = rohkem võimalusi edukaks ettevõtluseks!
Teada on, et septembris algab kooliaeg ning tuhanded erivanuses inimesed alustavad igapäevast liiklemist kodu ja õppeasutuse (ülikooli, keskkooli, lasteaia jne) vahel. Mõnedes õppeasutustes algab õppetöö juba ka augustis. Seega on just käesolev aeg parim asjakohaste ettevalmistuste tegemiseks – koolitarvete ja –riiete ülevaatamiseks ning vajadusel täiendamiseks. Mitmel pool on toimumas ka nende toimingute jaoks spetsiaalselt loodud üritused – koolilaadad! Kooliaeg toob liiklusesse ka neid liiklejaid, kes ei ole veel reeglite ja liiklusoludega kõige paremini kursis. Nii autojuhtidel kui jalakäijatel on võimalus liituda liiklusrahu leppega, mille kohaselt ühed lubavad mitte ületada kiirust ning teised mitte ületada vales kohas teed. Loe lähemalt kampaania kohta siit.  
Jätkuvalt on väga aktuaalne elektrituru avanemise temaatika, sest augustikuu lõpust jääb veel vaid 4 kuud selle sündmuse toimumiseni. Augustis alustab Eesti riik ka vastavat infopäevade sarja, et teemat elanikkonnala lähemalt tutvustada. Rohkem infot leiab siit 

Augustikuu on JCI-s aktiivne spordi- ja akadeemiate kuu!
22.augustil toimub JCI Nordic Academy 2012  Rabav Matkakeskuses ja 25.augustil alustab samas kohas JCI Estonia Akadeemia. Programmiga saab tutvuda siin.
JCI Estonia Võrkpalliturniir toimub samuti sel pühapäeval, 26.augustil Audentese väljakutel. Täpsem legend ja registreerumine siin. Tulge toetama ja ergutama meie meeskonda (Piret-Wõrk-Kark) - Võrkpall on võrratu!

Lõpetuseks ehedat ja lihtsat augustikuist eesti keelt: Augustis vaatab August meid august. August näeb august palju põnevat. Selle augu tegi August augustis.
Sportlikku suve lõppu!

Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: