kolmapäev, 14. märts 2012

GO koja eestvedamisel külastati Keit Pentust

GO koda külastas Keit Pentust ja Keskkonnaministeeriumit eesmärgiga vahetada ministeeriumiga ideid- teemasid - soove - mõtteid ning saada inspiratsiooni koja tulevikuplaanide tegemisel.

Reigo, Minni, Siin, Kristjan, Keit, Henry ja Triin
Väga lahe, et Siim eKojast saatis 13. märtsil Facebooki kaudu kutse nii GO kotta kui teistesse kodadesse ja nii ma ennast 14.märts  kell 15:45 Narva mnt'lt leidsin, selleks et oma silmaringi avardada!

"üleöö" päevakorda kerkinud üritusele oli kokku kogunenud armas ja tore seltskond, kellega minister Keit Pentusele 7ndale korrusele külla suunduti.

Keit Pentus oli kohtumisel sümpaatne ja soe inimene. Mulle meeldis, kuidas ta perfektselt ja poliitikule kohaselt ühelt teemalt teisele liikus. Teisalt kätkes vestlus ka tema enda kodaniku vaadet ühiskonnas nagu tervishoid, transport ning riigi üldine käekäik.

Kohtumisel jagas minister meiega teemasid, mis on ministeeriumi, kogukonna ja Keit Pentuse enda vaates olulised:  uus looduskaitse arengukava, keskkonna haridus, ressursside kasutamine sh põlevkivi ning põlevkivi arengukava, vesi (Läänemeri, Tallinna laht ning Peipsi järv), müra ja haljastusprojektid müra vähendamiseks Tallinnas.
Eesti Keskkonnaministeerium teeb Läänemerega seonduvalt väga tihedat koostööd naaberriikidega (Soome, Rootsi) ning oktoobris- novembris on oodata Rootsi keskkonnaministrit Tallinna külla.

Murelaps on Peipsi järv, kuna ametlikud numbrid-näidud on õigetes vahemikes, aga tegelikult ei ole väga tugevat kindlust, mis Peipsi järvega toimub.

2012 hakatakse koostöös Tallinna Linnaga uurima Tallinna lahte ning 2013 on plaanis alustada puhastusprojektiga,  sellest et kaoks see "kummaline" merehais, mis Pirital tekib ja kaob erinevatel ajahetkedel.
 

Ressursside raames, mis puudutab põlevkivi, siis "ahjus põletamise" asemel on ressurssi kasutamine säästlikum õli näol.


Teema, millel pikemalt peatusime oma vestluses, oli prügi: inimeste teadlikkus prügi käsitlemisel, prügi ladustamised ning kas ja kuidas ja milliste rahadega prügimägesid on korrastatud ning kuidas toimub prügi kokkuost jne.

 
Prügi teemal peatusime pikemalt juba pelgalt sellepärast, et  GoKoda  on keskkonnasuunaliste projektidega seoses ühiskonnas muutusi esile aidanud kutsuda läbi projektide nagu "Killerkott" ja lasteetendus "Pürgihunt ja Superjänes"






2012 aasta jätkuvad GoKoja keskkonnateemalised projektid.

Nukulavastus saab järje 12-osalise telelavastusena, mis linastub septembrist-detsembrini ETV ekraanil.  Teatrilavalt tuttavad tegelased müttavad muhedalt erinevatel keskkonnateemadel nagu  vesi, elekter jne. Lavastuse sõnaline osa on jätkuvalt Wimbergi sulest.

Naksitrallide suvekooliga minnakse erinevatesse Eestimaa paigusse lastele külla ja ikka selleks, et maast-madalast lastes ning noorukites keskkonnasõbralikku käitumist arendada:)
Prügihunt on tegelane, kes õpetab sind prügi paremini sorteerima ning selle läbi keskkonda säästma.

Superjänes mitte ei tegutse ainult teatrilaval, vaid tuleb sügisest ka poelettidele nn korda majja tooma ja näitama ning on lasknud AS Perel pakendada uued tervislikud leiva- ja sajatooted kergestilagunevasse taaskasutatavasse kilesse. Ühesõnaga on Superjänes lastel keelel ja meelel. 
Hoia.ee portaal koondab endas erinevaid õppematerjale, mänge, informatsiooni kõik selleks, et oleks üks infokanal, kust on võimalik keskkonnasõbralikkuse ja säästlikkusega seonduvat leida kerge vaevaga:)

Kohtumisel tekkis ideid, kuidas ühiskonna keskkonnateadlikkust veelgi tõsta läbi harivate ning humoorikate väikeste videoklippide, mis on lastele suunatud.
Teema on aktuaalne mitte ainult Eestis vaid maailmas laiemat, siis miks mitte Eestis toodetud videoklipikesi teostada animatsioonis, mida mujal maailmas kasutada:)
Ökoka nippide laiendamine, selleks et jõuaks edasi üldine kodanike ning riigi hoiakumuutus seoses keskkond ja majanduskasv.
Keit Pentuse mõte jooksis ETVga seonduvalt luuleradadele ehk siis miks mitte sarnaselt luuletuste lugemisele, lugeda ökoka nipinurgast häid ideid ette - ideid, mida igaüks saab oma koduses majapidamises kasutada.

Väga vahva oli kohtumisel tõdeda, et ministeeriumile läheb korda JCI ja GO Koja tegevused, mis toetavad üldist ühiskonnas muutuste tekkimist seoses keskkonnasäästlikkuse ja sõbralikkusega.

Ootan põnevusega, kuhu GoKoda oma 17.-18. märtsi toimunud tulevikuplaanide ja projektide mõttetalgutel edasi liikus :)


muljetas Minni
jätkuvalt teie EVP2012

1 kommentaar:

Henry Arnhold ütles ...

Kõigepealt tänud sulle Minni nii põhjaliku kokkuvõtte eest.

Meil oli äärmiselt hea meel kuulda, et Keskkonnaministeerium näeb GO Koda tugeva partnerina ning on huvitatud meiega pidevas mõtete vahetuses olemisest. Arvan, et see andis kojale indu liikumaks ühiskonnas keskkonna teemadel arvamusliidri positsiooni poole.

Rõõmustav uudis oli ka see, et uues keskkonnahoiu arengukavas on keskkonnaharidus esikohal. See tähendab, et saame Üks Müts jt keskkonna teemaliste projektidega hoogsalt ja veelgi ambitsioonikamalt jätkata.

Henry Arnhold
JCI GO Koda
2012 Pres