laupäev, 6. märts 2004

Elu Planeerimise koolitus, 05-06.03.2004

5-6. märtsil toimus Rakvere külje all Näpis "Elu Planeerimise " koolitus. Tegemist oli norralase Gunnar Tinjari poolt kokku pandud palju kiidetud koolitusprogrammiga ja koolitajateks sedakorda kodalased Elmo Puidet ja Kaido Irval osaühingust Mind for Mind. Koolitus oli eesti keelne ja sellel osales 21 Toompea koja liiget, kandidaati ja huvilist.

Koolituse eesmärgiks oli avada osalejate isiklik vajadus võtta omaks selline suhtumine muutustesse, mis genereeriks teadlikku ja elutervet isiksuse kasvu. Iga osaleja sai võimaluse sügavuti järele mõelda elu põhieesmärkide ja kaasnevate eesmärkide üle nii, et ollakse valmis neid ellu viima lühemas ja pikemas perspektiivis.

Algatuseks analüüsiti oma tugevusi, nõrkusi ja kompetentse. Tehti ka huvitav eksperiment, kus lähtudes gruppidesse jaotatud isikute kompetentsidest tuli kiirkorras kokku panna äriplaan. Saadud ideed hõlmasid nii disainmööbli tootmist kui ka detektiivibüroo, estraadistuudio, stiilikonsultatsioone jagava ettevõtte ning vaba aja veetmise keskuse rajamist. Üldine arvamus oli, et neist nii mõnigi võiks olla edukas Toompea koja äriplaanide konkursil. Siit ka tõdemus, et edu tuleb üles ehitada oma tugevustele ja kompetentsidele, unustamata muidugi oma nõrkusi.

Edasi kaardistati igaühe personaalsed väärtushinnangud ja unistused. Väärtused on need, mis juhivad meie tegevust, mistõttu on ülimalt oluline, et meie väärtused toetaksid meie eesmärke. Selleks, et oma tegelikele soovidele (unistustele) veelgi lähemale jõuda, kasutati ka meditatsiooni tehnikat. Paljudele osalejatest oli see esmakordne ja huvitav kogemus.

Kõike enda kohta teada saadut kasutati juba konkreetsete eluplaanide tegemiseks ja oma elu kreedo kirjutamiseks. Kreedod loeti ette ja hämmastav kui palju konkreetsemaks oli muutunud osalejate pilt iseendast ja sellest, mida nad tahavad saavutada ja kuidas nad plaanivad selleni jõuda. Loodetavasti ripuvad paljud neist kreedodest peatselt kuldraami paigutatuna seinal juhtimaks meid läbi elu ja aidates otsuste tegemisel.

Koolitus õpetas kuidas siduda omavahel isiklikud ootused, ressursid, motivatsioon ja eesmärgid ja planeerida tegevusi eesmärkide saavutamiseks. Sellele kulutatud aeg oli seda väärt!

Suur tänu nii koolitajatele kui korraldustiimile!



Alice Vood
Toompea Noortekoja huviline


Toimetas ja täiendas Ando, märtsis 2012

Kommentaare ei ole: