pühapäev, 30. september 2001

Toompea Noortekoja sügismatk 29-30 september 2001!

Enam kui kolmkümmend matkalist kogunes laupäeva lõunaks Vanajärvel - Nigula Kaitseala keskuses. Alanud oli Toompea Noortekoja sügismatk Nigula rappa!

Matkaliste teejuhiks tuli Kaja Kübar. Kõigepealt tutvusime rabas elavate loomade/lindude topistega ning vaatasime stendilt raba tekkimise skeemi. Tõeline rabatee algas alles Järve järve ääres (vaata allolevat kaarti!).

Peale faunaga tutvumist asusime seitsmekilomeetrisele jalgsimatkale :) Läbitud teeraja võime tagantjärgi jagada kaheks - kuiv ja märg - kuid vee all olevaid teelõike oli sügiseses rabas siiski vähe.




Vaatlustornidest saime heita pilgu üle Nigula raba. Läbitud metsatukk andis meile ettekujutuse ürgsest loodusest. Ainukeseks märgiks inimkäe sekkumisest oli rajatud laudtee, mis kulges mõnes kohas sõna otseses mõttes läbi mahalangenud puude.
Kütkestavalt kaunis oli raba sügisene värvigamma - mahekollastest värvitoonidest punakspruunide varjunditeni välja. Värvide mängu täiendasid laukad ning veest peegelduvad päikesekiired. Värske õhk ning karge sügistuul lisasid eelpoolmainitule ainult plusspunkte.
Matka vahepeatustes rääkis Kaja naljakaid lugusid sellest, kuidas õpperajal jalgrattaga sõita ei tohi :) ning mida peab tegema selleks, et soolaugast edaspidi sinu nimega nimetataks :)
Jalgsimatk Nigula rabas kestis üle kolme tunni. Taaskord pidime tõdema, et peale värskes õhus matkamist on söök eriti maitsev ning õhtune saun õllega loob eriti mõnusa enesetunde. Läbi said vaadatud ka kõik puhkemajas olnud fotoalbumid Nigula metsloomade turvakodu kasvandikest.
Pühapäeva hommikul võtsime sihiks Kabli Linnujaama külastamise. Tegime lähdalt tutvust Pöialpoisi, Tutt-tihase, Sootihase, Sabatihase ja paljude teiste väikelindudega. Saime teada, kuidas käib lindude rõngastamine, kuidas vaadata talvituma asuvate lindude rasvavarusid ning mida tähendavad terminid "noorlind" ja "vanalind"...

Ja taaskord lõppes üks matk magusate kookide söömisega, aga seekord mitte Marju kodus :)
See oli üks väga mõnus matk!

 1-17 Seltskond enne rappa minekut :) Vasakult Märt, Kaia, Ülle, Olavi naine ja tütar, Kaido, Aivo, Olavi, Janek ning matka peaorganisaator - Terje!

 2-18 Tutvume rabaloomade ja -lindudega

 3-19 Saime teada, kuidas tekkis Nigula raba...


 4-20 Nigula raba kõige suurem veekogu - Järve järv


 5-21 Suundume esimese vaatlustorni poole...


6-22 Vaade tornist. Piiritu sinine taevas ning madalad-madalad puud kuni silmapiirini...


 7-23 Toompea Noortekoja pealik Jüri oma kaasa ning poisipõnnidega

 8-24 Selliseid laukaid oli lugematul arvul. Pehme pinnas ja laugas, mõned üksikud puud ja laugas...


9-25 Teejuht ees, seltskond hanereas järel ja nii 7 kilomeetrit :)




10-26 Vaata seda puud ja püüa ära mõistatada kui vana ta on? Ja kui saad teada, et u. 1,5-meetrine poolmärjal pinnasel kasvanud ja u. 10 cm diameetriga rabamänd on ca 150 aastat vana, oled sa kindlasti üllatunud...



11-27 laukad, laukad, laukad




12-28 Jüri koos perega ületamas veetakistust



14-30 Raba, raba, raba ning kaks õnnelikku noort :) Marju ja Janek!




15-31 Ürita tabada detaile: värvide mäng, sillerdav vesi, taimede peegeldus vees...





16-33 Lugematul hulgal kollaseid puhmasid, kui vaid teaks nende õiget nime :)





17-34 Järve järv - romantika Nigula rabas





18-35 Matk on läbi saamas...



Laupäev Kabli Linnujaamas


 19-36 Saame tuttavaks: Sabatihane...



20-E ... ja Punarind!

Kommentaare ei ole: