teisipäev, 24. märts 2009

JCI Estonia Aasta Treener 2009 laureaat: Marju Raadik-Kantsik


Marju on avatud ja aktiivne suhtleja, koolitajana ennast pidevalt edasi arendav. Marju JCI treenerikarjäär sai alguse 2002 aastal, kui nooruke ja õpihimuline JCI Toompea EVP läbis Istanbulis JCI treeneritele mõeldud rahvusvahelise täiskasvanute koolitamise koolituse JCI Prime (tänane JCI Presenter).

Aastal 2004 oli Marju JCI Estonia VP Individual ja sai samal aastal täiskasvanute koolituse CLT (Certified Local Trainer) sertifikaadi. Sertifikaadi saamise eelduseks on koolitustundide arve JCI-s vähemalt 25 tundi.

Aastatel 2005-2007 oli Marju kojategemistest natuke eemal, tuues ilmale kaks tublit ja toredat last ja pühendudes pere-elule.


2007 aasta lõpul uuesti JCI aktiivsetesse ridadesse naastes, tundis Marju, et soovib kojas tegutseda ja areneda just treeneri ja koolitajana.
2008 aasta alguseks oli Marju täitnud JCI Treeninginstituudi-poolse 50 koolitustunni nõude ning läbis Helsingis järgmise treeneritaseme koolituse JCI Designer. Siit edasi läks asi juba suure hooga edasi.
Järgmisel 4 kuul oli Marju 4 korda väljaspool Eestit koolitamas:
- Juunis
JCI Eurokonverentsil koolitamas teemal "How to rule your meil before it rules you";
- Juuli lõpp – augusti algus: Göteborgis
JCI Euroopa Akadeemias outdoor treener;
- Sügisel koolitusel
JCI Presenter abikoolitaja Leedus ja Poolas.

JCI Eurokonverentsil oli Marju koolitusteemaks "How to rule your meil before it rules you". Koolitus käsitles seda, kuidas oma igapäevase suure meilihulgaga toime. Koolituse autor on Katrin Aedma, JCI Toompealt. Väljaspool Eestit koolitada ja veel võõras keeles oli Marju jaoks uus väljakutse.
Koolitusetingimused olid väljakutsuvad, aga koolitus läks suurepäraselt korda! Osalejaid oli 40 ringis, mitmed tulid teda hiljem hea koolituse eest isiklikult tänama.Marju ise tõi välja oma õppimiskogemuse selliselt:
„Kui suudad ennast kokku võtta, ennast ületada ja teha mida Sa iseendale lubasid, siis eneseusk kasvab! Ja tunne on hea!“ *

Göteborgi JCI Euroopa Akadeemia on kolmepäevane kohalike kodade presidentidele mõeldud koolitus. Sinna koolitama soovijaid treenereid oli 2 korda rohkem, kui vastu võeti. Marjul see õnenstus! Tal sai endale väga head soovitajad – belglasest JCI tippkoolitaja Dave Synaev`e ja Lars Hajslundi, kes oli JCI Treeninginstituudi direktor 2004 ja JCI Maailmapresident 2007!

Selline kogemus pole kunagi vaid lihtsalt koolitus. See on koolitus ka treeneritele endile. Marju ise kommenteerib seda kogemust järgmiselt: „Jagasime oma koolitajate meeskonnaga (8 inimest) kogemusi, harjutasime, saime tagasisidet ning harjutasime jälle. Lisaks veel tagasiside n.ö. indoor koolitajatelt – 7 inimest, kogenud treenerid ja tunnustatud liidrid.
Koolitatavaid oli kokku 75, üle Euroopa, igast riigist 2-3 inimest... kõik suure tõenäosusega 2009 aasta kohalike kodade presidendid. Ma õppisin sellest kogemusest väga palju.“


Leedu aastakonverentsil JCI Presenteril abitreenerina koolitamine oli Marju jaoks esimene kogemus teha n.ö. JCI ametlikku koolitust. See polegi nii lihtne, kui ise ei saa improviseerida ja tuleb koolitada ainult etteantud juhiste järgi. Põhjus on väga lihtne - need koolitused peavad olema ülemaailmselt sama kvaliteediga ja samamoodi läbiviidud.
Marju ise ütles, et
„õppis sellelt koolituselt seda, et isegi kui koolitatavad on väga erineva tasemega (oli professionaalseid koolitajaid ja täiesti algajaid) on ikkagi igaühel midagi õppida“.Teisel päeval tegi ta sealsamas aastakonverentsil koolitust "How to rule your mails before they rule you". Koolitus läks hästi ja tagasiside oli igati positiivne.

Peatselt avanes järjekordne võimalus olemaks JCI Presenter´i kaastreener, millest Marju taas rõõmuga kinni haaras. Seekord Poolas, peatreeneriks oli samuti norra tippkoolitaja Kai Roer, nagu ka Leedus toimunud koolitusel.

Kai iseloomustab Marjut järgmiselt: " Marju is a trainer that cares for you. She will ensure that her message gets across by study your needs and requirements, adopt her skills and message to the agreed goals and make sure that everybody are able to reach that goal."


Pildil: JCI Presenteril näide sellest, kuidas presentatsioonde tegemise ajal ei tohi pabertahvli taha pugeda :-)


Koolitused Eestimaal

Uskumatu, aga tihedate väliskoolituste vahepeal on Marjul olnud aega koolitada ka Eestis. Näiteks jaanuaris 2008 koolitas ta AIESECi noori enesejuhtimise teemal ja sai noortelt väga vaimustunud tagasisidet. Augustis jagas ta kogemust erinevate koolitusmeetodite kasutamise kohta AIESECiga koostöös korraldatud JCI treenerite täiendkoolitusel. Detsembris oli 2-päevane koolitus konfliktijuhtimisest.

Ja 2009 aasta algusel tõi Marju JCI Presenteri ja JCI Traineri juba Eestisse! Peatreeneriks õnnestus tal saada Sören Ellegaard, kes viimati käis Eestis koolitamas rohkem kui 5 aastat tagasi ja keda siiamaani hea sõnaga meenutatakse.

KokkuvõteKokkuvõtteks võib öelda, et on väga suur rõõm, et meil on Eesti kojas tänaseks nii rahvusvahelise pagasiga koolitaja, nagu Marju Raadik-Kantsik! Oma kogemuste ja sidemetega on ta oluliselt kaasa aidanud kojaliikmete arengule.
Ka Marju ise rõõmustab ja võtab 2008 aasta kokku nii:
„Mul on nii heameel, et 2008 aastal õnnestus mul koolitada pea 400 inimest kokku u 60h! (See on tõesti aukartustäratav maht!-toim.) Eriline rõõm on mul erinevate riikide koolituskogemuste üle - koolitasin Soomes, Rootsis, Leedus ja Poolas."

Tänaseks on Marju on läbi viinud üle 100 tunni seminare ja koolitusi ligi 850 inimesele erinevatel teemadel. Tema peamisteks koolitusvaldkondadeks on nõustav müük, teeninduskultuur, erinevad meeskonna-treeningud, kuidas olla oma raha peremees, enesejuhtimine - tasakaalu leidmisest, stressist ja ajakasutusest, konfiktide juhtimisest ja tagasiside andmisest.

Peatselt ongi Marju koolitamas JCI EC 2009-l Budapestis oma uue koolitusega „Kuidas tagasiside andmine võib luua või hävitada suhteid?!“

Lõpetuseks kaaskoolitajate iseloomustusi Marju kui treeneri kohta:

Elmo Puidet, JCI treener, JCI Toompea senaator, Juhtimiskonsultatsioonifirma BDA juhtivpartner:„Marju koolitajana – särav ja jagamisele pühendunud. Viimase viie-kuue aasta jooksul olen saanud jälgida kõrvalt Marju küpsemist koolitajana. Pisut närviliselt läbiviidud lühikoolitustest on saanud tegusad pool- ja täispäeva koolitused, Marju on saanud „asjade ülerääkijast” selleks kes annab säravate silmadega edasi oma kogemust ja kogutud teadmisi.“

Harald Lepisk, JCI Estonia Treeninginstituudi direktor 2008-2009, koolitusfirma Victory Trainings juht ja koolitaja: „Marju rahvusvahelise koolitamiskalendrit kohta võib öelda ühe sõnaga: „VAU!“Marju esindab tõeliselt vägevat JCI-koolitaja vaimu – ta on väga pühendunud enese arendamises treenerina, annab endast väga palju ja kasutab kõiki võimalusi, mis temani jõuavad. Ta on eeskujuks kõigile noortele JCI treeneritele ja vaadates tema 2008 aasta koolitustegevusi nii Eesti kui ka rahvusvahelisel tasandil, väärib Marju kindlasti JCI aasta treeneri tiitlit!“

* Marju tsitaadid siin ja edaspidi pärinevad tema veebipäevikust aadressil: 

1 kommentaar:

Marju Raadik-Kantsik ütles ...

Suur tänu armas koda selle auhinnaalbumi kokkupanemise ja esitamise eest! Olen siiralt tänulik! Oma koja toetus ja tunnustus on minu jaoks väga oluline.