esmaspäev, 2. veebruar 2009

JCI Stardipauk Raplas

Sel nädalavahetusel toimus JCI Estonia aasta esimene suurem avalöök Raplas JCI Stardipauguna.

Reedet alustasime koos Andoga presidentide ümarlauas. Mina sõitsin koguni GO Koja eestvedamisel rongiga, jee! 

Ümarlaud oli täitsa asjalik, arutelusid jagus ja meie koosolemist väisas isegi JCI Estonia President Liina.

Olen alati Stardipaugul käies osalenud üldkogul ja ikka on veidi kripeldanud see, et jään headest koolitustes ilma. Seepärast sedakorda otsustasingi hoopis koolitusi nautida.
 

Koolitused olid väga huvitavad ja nagu "täpselt mulle tellitud" :)) Tervisespordist, toitumisest ja bionenergeetikast.

Enne koolitusi esitles end JCI Estonia Spordiklubi ja mõjus igatahes väga innustava ja kutsuvana!
Mina panin end igatahes kirja ja juba ootan, millal saaks rulluisutamise koolitusele minna! Edasijõudnute osas lubati ka Presidendiproua Evelin Ilvest kaasata :)

Esimene koolitus oli tervisespordist.

Sellest, kuidas tervise ja täieliku töövõime tagavad treening, toitumine ja puhkus. Sellest, kuidas mitteteadlikult treenides võib tulemuseks olla hoopis ülekoormusest tingitud väsimus ja pettumus. Vahva võrdlus oli, et pikalt anaeroobselt treenides "annad ennast alla omahinna ära ja varsti ongi pankrot käes" .

Treenimisel on kolm peamist etappi:
* ettevalmistav, kus tehakse selgeks tehnika, hingamine, õpitakse ökonoomsust - kuidas taluda suuremaid koormusi.. laotakse n.ö. "põhja".
* kontrollvõistlustel testitakse ennast - kuidas ma vastu pean, kuidas sööma peaks, et jaksu oleks jne.* võistlused :)

Õppisime endale treeningplaane koostama ja tegime sellega kohe sealsamas algust.
Huvitav oli ka see, et treenima peaks lainetena - pingutusele järgneb kergem treening, et siis jälle pingutada. Eks nii ole ju ka elu muudes valdkondades:)

Järgmine koolitus oli toitumisest. See oli ka äärmiselt huvitav! Ega ma polegi õigupoolest ühtki toitumisalast koolitust varem kuulnud, eks info on kildudena koolist, lapsepõlvest, raamatutest-ajakirjadest välja nopitud.
Räägiti oluliseimatest valikutest. Need on põhitoitainete omavaheline vahekord, vitamiinide-mineraalide kättesaamine toidust, toiduenergia jagunemine päevas, vedelike tarbimine, toidukordade arv päevas ning kuidas süüa enne ja peale treeningut.

Põhitoitainete omavaheline vahekord päevases toidus peaks olema järgmine:
* Valgud: 10-15%
* Rasvad 20-30%
* Süsivesikud 55-60%

Hommikusöögiks soovitatakse süüa süsivesikurikast toitu (pudrud, müslid), ega tohiks süüa rasvast (vorsti-juustuvõileivad).
Seda seetõttu, et nii toetab immunsüsteemi ja kuna putrudest saab keha suurem osa energiat alles paari tunni pärast kätte, siis jagub seda energiat ka pikemalt.

Lõunaks võib julgemalt taldrikule tõsta. Jälgides, et päevane toit jääks vahekorda 1/3 loomset ja 3/4 taimset toitu. Soovituslik on süüa nädalas 2x liha, 4 x kala ja kana.

Õhtusöögiks mõjub kehale hästi, kui valitakse valgurikast toitu - kala, kohupiim, muna, omlett. Vältida tuleks magusat ja tärklist (nt. kartul). Hästi mõjuvad pett ja keefri. Kama :)

Paar tundi enne trenni soovitati süüa süsivesikuterikast toitu. Nii varuvad maks ja lihased energiat. Ja pidada meeles, et 1gr süsivesikuid seob 3-4 g vett. Seega tuleb korralikult juua!


Peale trenni, kiireks taastumiseks samuti süsivesikute- ja valgurikast toitu. Ja kuna sageli on lihastesse tekkinud pisikesed mikrotraumad, siis aminohappeid. Näiteks jogurtit, banaani.

Pildid on pärit Nami-Nami toidublogist ja mõned märkimata faktid leiad veel Spordiklubi blogist.

Huvitav oli see, et keha saab energiat lihtsamini kätte süsivesikutest kui rasvadest. Minu jaoks oli uudis, et seepärast tarbitakse just enne võistlusi kofeiini, et keha ammutaks energiat kõigepealt rasvadest. Lihtsam on võtta süsivesikutest, seepärast jäävadki tavapärast rasvad kasutama....

Kolmas koolitus.
Janno Metsallik rääkis bioenergeetikast, oma kogemustest sellega seoses ja seminaridest, mida ta teeb. 
Ta rääkis sellest, kuidas me kõik tegelikult loeme teiste energeetikast infot. Meil lihtsalt "tekib tunne". Aga me ei mõista seda. Õppides lähemalt tekib peentundlikkus - osatakse emotsioone, erinevaid psüühika struktuure eristada ning mõista, millel need tunded baseeruvad.

Tema seminaridel saab treenida, kuidas vastasmõjusid läbi näha ja võõraste mõjude alt välja tulla (vanemad, ülemused, elukaaslased..). Kuidas suheldes inimestega nende kompleksid ei aktiviseeru. Kuidas hoida meeskondi koos, nii et protsess on nauditav ja kõik on nagu "päris". Kuidas läbirääkimistel mõista läbirääkimiste energeetikat ja seeläbi tajuda vastaspoole sisemisi motiive (millest see võibolla isegi teadlik pole...)
Äärmiselt huvitav ja kütkestav!
Nagu Janno ise kokkuvõtvalt ütles: " bioenergeetika vaatab n.ö. kulisside taha - mis tegelikult toimub. On võimendusnupp."

postitas Siki

Kommentaare ei ole: