laupäev, 17. veebruar 2001

Decision Base koolitus 16-17. veebruar 2001.a.

16-17 veebruaril 2001 toimus Pärnu rannahoones kahepäevane Decision Base´i koolitus, millest võttis osa ka kaks Toompea Noortekoja liiget- Kaido Irval ja Illimar Lõiv.

Mängu Decision Base aluseks on ettevõtte e. kapitali ringvoolumudel, mis hõlmab toote arendust, turundus- ja müügitegevust (marketing), tootmist ja finantsraamatupidamist.
Mängus osalejad (meeskonnad: üldjuht, müügijuht, tootmise juht, finantsjuht) püstitavad eesmärke, valivad strateegia, kavandavad tegevust 10 aastase perioodi jooksul, konkureerides teiste samalaadsete ettevõtetega (võistkondadega) erinevatel turgudel. Stardipositsioon on kõigil ühine.
Mängu eeliseks on selle ülevaatlikkus (võrreldes arvutimängudega), tegevust imiteeritakse mängulaual tootmis-kommertstsükli loogikale vastavalt, kus ei puudu tootmistsehhid, laod, pank ega kaubabörs. Võistlusmoment (konkurents) loob erilise emotsionaalse pinge, mis haarab mängijad. Mängu käigus käsitlevad õppejõud (instruktorid) kordamise mõttes majanduse ja juhtimisarvestuse teoreetilisi aspekte, osavõtjad õpivad (harjutavad) koostama kasumiaruannet, planeerima rahavoogusid ja koostama ning analüüsima bilanssi ja neist tulenevaid finants- ja majandusnäitajaid (ROE, ROA, IRR, NPV).

Omavahel võistles äriturul kuus võistkonda. Meie tiimi nimeks oli Beta. Kahe päevaga tuli läbi teha kümneaastane majandusperiood. Esimese päeva õhtul lõpetasime teistest võistkondadest parima tulemusega: puhaskasum 12 miljonit ja omakapital 60 miljonit krooni! Samas olime liialt vähe investeerinud oma tehasesse ning hommikul tõmbasid teised tiimid meist mööda. Lõpetasime mängu kümnendal majandusaastal seisuga, kus puhaskasum 28 miljonit ja omakapital 83 miljonit krooni! Kokkuvõttes neljas koht e. eelviimased.
Beta tiim laua taga istusid: Harry Pajundi, Ivo Tali, Illimar Lõiv ja Kaido Irval.

Mida arvavad koolitusest osalejad?
Kaido Irval
2000. aasta oli maailmas tuntud kui ühinemiste aasta. Alles Desicion Base´i mängides tajusin, kui suure efekti võib anda kahe nõrga firma ühinemine. Enne kokkuminekut oli kahe firma finantsnäitajad vastavalt: gamma: -13M/18M ja ceeta: -1M/14M. Peale ühinemist aga paari aasta pärast 33M puhastulu ning 72M omakapitali!

Investeerida tuleb! Oma cash´i imetlemine ei too kasu. Kui on kaks nõrka firmat, kellel kummalgi on omad plussid - tuleb kiiresti ühineda! Paari aasta pärast on võimalik olla juba turuliider. Mõistlikult tegutsedes ning piisavalt riskides ning investeerides on võimalik küll turul püsida "small & beautiful", kuid liidritega rinda ei pista ...

Illimar Lõiv
Mul ei ole enne olnud otsest kokkupuudet firma üldiste majandustehingutega (mis puudutab amortisatsiooni, laenude tagasimaksu intresse, kinnisvara haldamist jne). See kõik andis kogu praegusest tootmistegevusest hoopis laiema pildi.

Väga kasulik koolitus. Tekkis soov kord veel läbi teha juba uute kogemustega.


Originaali autorid Kaido Irval ja Illimar Lõiv. Toimetas ja täiendas Maarja Peinar-Järve märtsis 2012.
Peale otseste majandusnäitajate oli väga tähtis osa ka müügistrateegial ja turu haldamisel. Sain just sellelt mängult kogemuse, kuivõrd tähtis on informatsioon turust ja selle info õige ära kasutamine. Ei piisa ainult tootmise koguste ja kiirusele tähelepanu pööramisest, vaid tuleb jälgida muutusi turul ja neid ka ennetada.
Varem loetud E.M. Goldratt'i raamat "Eesmärk" oli paljuski kasuks, sest hoidsime oma tehase laos minimaalselt tooteid, tellimusi võtsime ka vaid niipalju kui vaja.

Kommentaare ei ole: