pühapäev, 8. september 2013

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 9 – September 2013


Head kodalased!

Alanud on aasta üheksas kuu, septembrikuu. Tahame seda või mitte, aga septembrikuu kuulutab lõpu suvele, nii harjumuslikult kui ka ametlikult (22.09 kell 20:44). Peale septembrit jääb aasta lõpuni veel vaid 3 kuud ehk 1 (IV) kvartal. Ilma naljata on septembris mõistlik alustada aastavahetuse planeerimist, ehkki parimad peopaigad ja sihtkohad on tõenäoliselt juba broneeritud-väljamüüdud.

Septembri tulekuga lõpeb puhkamiste periood ning algab jaanipäevani kestev töine tsükkel. Kõik on tagasi linnas ja tegemas oma asja – uus hooaeg on alanud lasteaedades, koolides, ülikoolides, tehnikumides, teatrites, telekanalites jne jne jne. Seda starti ei tohi maha magada. Rõõm on siinkohal mainida, et 800 esimese klassi last alustasid kooliteed JCI Toompea heategevusprojekti Koos Kooli vahendusel saadud täiskomplekteeritud koolikottidega. Loodetavasti kuuleme neist veel palju head.

September on üks neid väheseid kuid, mis saab piduliku sissejuhatuse. 1. september on tuntud kui tarkusepäev ja esimene koolipäev. Üle vabariigi toimusid pidulikud aktused ning tunti rõõmu kaasõpilaste ja õpetajate jällenägemisest. Akadeemilise elu algus ühtlasi tähendab ka seda, et kõik on tagasi linnas ning see toob endaga paratamatult kaasa märkimisväärse liiklemise kasvu, eriti hommikuti kui kõik tahavad õigel ajal lasteaeda-kooli-ülikooli-tööle jõuda. Olgem siis heasõbralikud liiklejate suhtes, kes oma liiklemismarsruuti uuesti sisse harjutavad ja kummalisi manöövreid ette võtavad. Politsei- ja Piirivalveamet on esimesse klassi astujatele koostanud tasuta jagatava raamatu “Ohutusraamat koolilapse vanematele”, mille kohta leiab lähemat lugemist koos allalaadimisvõimalusega veebist. See raamat on hea ülekordamine ka kõigile teistele!

Rahvusraamatukogu kutsub kõiki intrigeeriva pealkirjaga ja tasuta loengusarjale “Google’ist ei piisa”. Kokku 16 põnevat loengut. Avaloeng teemal “Kas on mitu eesti keelt?” (prof Karl Pajusalu) toimub 12. septembril. Vaata lisa veebist!

Rahvusooper Estonia tähistab eeloleval nädalavahetusel Estonia maja 100. aastapäeva. 6.sept toimus awmise pidu, mis on koopia sajand tagasi toimunud avamispeost (sh nii kontserdi kava kui õhtusöögi menüü). 8.september toimus järjekordne teatrilaat. Kogu info üleval veebilehel .

Spordis on september kõva tegija. 8. septembril toimus järjekordne SEB Tallinna maraton, millest on osa võtmas ligi 22’000 spordisõpra. NB! Ürituse tõttu olid paljud tänavad (Pärnu mnt algus, Narva mnt, Pirita tee, Ahtri tn jt) kas osaliselt või täielikult mitu tundi suletud. Täpsemat infot liikluskorraldusest ja võistlusest leidus veebilehelt Päev varem ehk 7.septembril toimus Meriväljal EMT Rullituuri viimane maraton koos Eesti esimese rullilaadaga, mille tõttu on samuti liiklemine Pirita-Merivälja kandis mõne tunni jagu häiritud. Ürituse kohta rohkem infot veebilehelwww.rulliklubi.ee. Alates septembrist on avatud registreerimine ka aasta karmimale spordiüritusele ehk 26.10 toimuvale Haanja 100 km jooksule – info ja registreerimine veebilehel . 6. septembril vallutas meeled ja keeled jalgpall, sest A le Coq arenal võõrustas Eesti rahvuskoondis nimekat Hollandi võistkonda – hoidsime omadele pöialt ja jõudsime viigini!

September on kauaoodatud kuu kõigile moekatele kodalastele – 14. septembril avab Roccas uksed ei keegi muu kui H&M (ehk Hennes & Mauritz). Loe lisa veebisthttp://www.hm.com//ee. Eesti Disainikeskus kutsub kuu lõpus kõiki 8. disainiöö festivalile , mille üheks ürituseks on “Tervishoiudisaini seminar”, mis haakub mitmeti JCI Toompea ehk meie poolt korraldatava tervisejuhtimise konverentsiga! Kui kellelgi jääb Helsingis kuupäevadel 12.-22.09 vaba aega, siis tasub osa võtta Helsinki Design Week raames pakutavaga, mille kohta leiab infot veebilehelthttp://www.helsinkidesignweek.com.

Sportlikkust ja kunstipärasust lisab septembrile ka loodus, sest täistuurid võtab sisse seenehooaeg ning valmimas ka õunad ja mitmed marjad. Kummikute ja korvidega metsas müttamine on igati positiivne – värske ja tervislik toidukraam, liikumine, värske õhk ning suhtlemine teiste seenehuvilistega. Oluline on siiski jälgida, et korvi ei satuks valesid seeni. Selle vastu saab abi raamatutest ja kogenumatelt seenesõpradelt.

19. septembril toimub Kadrioru pargis küünlavalguse õhtu, kui süüdatakse arvukalt küünlaid ning nauditakse muusikalisi etendusi vabaõhu lavadel. Vaata lisa siit!

Ettevõtlikel ja oma ettevõtte asutamisest unistavatel kodanikel tasub pilgud suunata 25. septembril Nokia kontserdimaja suunast, sest seal on toimumas Äripäeva majanduskonverents “Äriplaan 2014”. Kava ja lisainfo veebilehel.

JäätmeportaalisPrügihunt on üles pandud vahva ja õpetlik keskkonna säästmise mäng, mida saab sooritada veebilehel .

September on toimekas JCI kuuJ Kalendrid tuleb üle vaadata, et midagi topelt või tegemata –osalemata ei jääks:)
- 11.september võtab  Toompea koda ette Teletorni külastuse ning kell19:00 alustame septembrikuu Üldkoguga. Täpsem info ja registreerumine siin.
- 13.-15.september korraldab JCI Toompea koos JCI Haapsaluga JCI Estonia Aastakonverentsi tervisejuhtimise  teemadel. Tutvu programmi ja esinejate ja õhtuste üritustega siin.
- 14.september algusega kell 19:00 saab nautida toredat TOYP kontserti Haapsalu kultuurikeskuses ning interneti otseülekanne on kättesaadav www.err.ee aadressil
Meenutades, et JCI Toompea hoiab seekord pöialt kolmele nominendile: Kerli, Kriss ja Tanel  
- 15.september JCI AK2013 raames toimuval P.Pariku bowlinguturniiril saab osaleda ja kaasa elada! Toompea meeskonna kokkupanekuga tegeleb Ando (laane@hot.ee). Rohkem infot üritusest saab lugeda siit.
- 17.september kell 12:00Toompea koja lõuna heas ja tuntud Butterfly lounges
- 18.september toimub avakoosolekMinu edukas sõber“ projektile.  Pane ennast kirja siin ja võtame järgmise uue laheda projekti teostusesse!
- 19. september õhtupoolikul alustame Priit Kuuseorg (turundusteemad) eestvedamisel „JCI Toompea koolitused 2013 sügishooaega“. Jälgi uudiseid ja ole kohal!
- Igal neljapäeval on võimalus JCI Estonia juhatusega lõunatada kell 12:00 ja asukoht on „Klaaspärlimäng“ (itaalia restoran) aadressigaPärnu mnt 32 Tallinn.

Vahvalt sügisesse vaadates soovitab president käia metsas seenel-marjul-jooksurajal ning siis oleme me kõik algaval sügisel-talvel mõnusalt terved-tegusad!

Peatse jällenägemiseni!

Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013

www.jci.ee/toompea

Kommentaare ei ole: