kolmapäev, 17. aprill 2013

Kiirlugemise koolitus Tauri Tallermaaga


JCI Toompea koolitusjuht Angea Laanemaa pakkus meile seekord väga huvitva teema, meie suurepärastest koolituste valikust  - Kiirlugemise koolituse. Täname Sind Angela, huvitava teemavaliku eest ja, et organiseerisid meile väga hea koolituse koos väga hea treeneriga!
Kiirlugemise koolitus toimus 16.aprilli õhtul EBS’i ruumides ja teemast ülevaate koos praktiliste näpunäidetega andis meile kõigile teada-tuntud mälutreener Hr Tauri Tallermaa. Loeng oli väga huvitav ja  mõttega „KOHAL OLEK“ kestis minul loengu agusest lõpuni pea 100% lähedal.
Kirjaliku informatsiooni omandamise vajadus on kasvab pidevalt kui me tahame olla informeeritud ja haritud, seda nii meie igapäevases era- ja tööelus. Lisaks surub peale sotsiaalne surve, mil peame tihtipeale oma aega ja tähelepanu osutama meilide lugemisele, suhtlusportaalidele ja elektroonilisele ajakirjandusele.  Mõne kliki kaugusel on pea kõik maailma ajalehed, mille vastu huvi tunneme, kas vahest pole nii?! Samuti peame lugema järjest pikemaid lepinguid ja seadusi ning olema kursis arvukate seadusemuudatustega. Seega on lugemiskiiruse parandamine väga oluline!
Lugemiskiirust on võimalik kordades suurendada ja mitmel põhjusel suurendab kiirlugemine (efektiivne lugemine) ka meelde jääva info hulka! Nagu loengus ka selgus, ongi kiirlugemise eelduseks ainult KIIRESTI LUGEMINE ja  võimaliku maksimaalse TÄHELEPANU rakendamine. Kiiresti lugemise edukus seisneb ainult harjutamises, näiteks peaks praktiseerimisel nädala aja jooksul tõstma kiirust 10-20% võrra. 
Loengus jäi meelde see, et keskmisel inimesel on võimalik kõrgendatud tähelepnu hoida umbes 20 minuti jooksul järjest. Kui see on suudetud saavutada, siis tuleb hoida paus, mil meie aju korrastab omandatud infot, nii jääb ka informatsioon paremini meelde. Et paremini asjad meelde jääksid on vaja luua seoseid saadud uue informatsiooni ja juba omandatud informatsiooni vahel, samuti on uue informatsiooni omandamisel vajalik see üle korrata ja võimalikult lühikese aja jooksul  – näiteks hiljem 24 tunni jooksul.
Loengus anti ka ülevaade aju ehitusest ja mälu liikidest; lühiajaline mälu ja pikaajaline mälu ja kuidas see erinevates aju osades tallatub ja mismoodi käitub. Samuti rääkis treener meile ka silmast ja silmaulatusest lugemisel. Huvitavaid tähelepanekuid ja näiteid saime väga palju kogu loengu vältel, mida tahaksin siin praegu lugejale avaldada, kuid kuna mina pole treener, siis paluksin huvi tundvatel inimestel ise järgi vaadata www.kiirlugemine.ee 

Efektiivne lugemine tähendab kvaliteetaega - rõõmu suuremast lugemusest ja lisaaega muudeks tegevusteks, seda kõike lugemiselt kokku hoitud aja arvelt.

Vivika Volar

Kommentaare ei ole: