reede, 5. aprill 2013

JCI Toompea presidendi kuukiri nr 4 - Aprill 2012

Head kodalased

Alanud on 2013 aasta II kvartal, mille juhatab sisse Aprillikuu. Aprill on endaga kaasa toonud igatsetud kevade (vähemalt mereäärses pealinnas). Lisaks on Aprill tuntud veel kui naljakuu ja jürikuu. Aprill saab meil mööduma lume sulamise, rehvide vahetuse (teha hiljemalt 30.04) jms ülemineku toimetuste saatel. Aprill on ühtlasi ka hooaja viimane kuu, mida kannatab veel kasutada siseruumides toimetamiseks - enesetäiendamine (lugemine, koolitused) või siseruumides sportimine (ujumine, aeroobika, jõusaal, pallisaalid jne).
Aprillikuu kalendris on mitu vahvat tähtpäeva. Kõigepealt 1. aprill ehk naljapäev, mis tuleneb sellest, et paljudes vanades kultuurides (nt roomlased ja hindud) pühitseti uut aastat 1. aprillil. Paavst Gregorius XIII kalendrireformiga viidi uus aasta 1. jaanuarile ja see tekitas palju segadust. Paljud jätkasid vana traditsiooni kohaselt uue aasta tähistamist ning neid hakatigi haneks tõmbama ja naljaõnnitlusi saatma. Teine ja veelgi olulisem tähtpäev on 23. aprill ehk Jüripäev, millega rahvakalendri järgi algas kevad ja kevadtööde hooaeg. Kõikjal tehti lõkkeid ehk jürituld. Eestlaste jaoks on päev aga eriti ajalooline sellepärast, et 1343. aastal toimus Jüriöö ülestõus, kus meie esivanemad alustasid vabaduse nimel vastupanu.

Kaitseministeerium nimetas hiljuti 23. aprilli (Jüripäeva) ka (sõja)veteranipäevaks, millega tahetakse avaldada laiemalt tunnustust meestele ja naistele, kes on sõjalistel operatsioonidel osaledes tugevdanud Eesti julgeolekut ja rahvusvahelist tõsiseltvõetavust. Üritused algavad juba 20. aprillil ja kulmineeruvad Veteranirockiga Vabaduse väljakul 23. aprilli õhtul. Ülevaade Veteranipäevast ja lõpukontserdist on leitav siin.

Samal päeval ehk 23. aprillil tähistatakse Jüriöö pargis (Susi hotelli vastas ja Ülemiste trammidepoo taga) pidulikult Jüriöö ülestõusu 670. aastapäeva. 20:00 saabub hobustega parki Raekojast linnapea poolt lähetatud tuli, millest süüdatakse vabaduselõke. Peetakse kõnesid ja lauldakse. Peale piduliku osa lõppu pakutakse kõikidele Hotell Susi õuel sooja sõdurisuppi. Lisalugemist leiab siit

20. aprillil algab Tallinnas linnavõimude eestvedamisel heakorra kuu, mille lööklauseks on seekord “Lööme linna läikima!”. Täpsem ülevaade siin.

Sportimises on aprillis esirinnas jooksmine ja valmistumine algavaks välihooajaks. 23. aprillil toimub Pirital Botaanikaaias lõbus Pirita Jüriöö jooks, kus tuleb joosta vahetustega naine-mees-naine-mees... (loe lähemalt siit).
27. aprillil toimub RMK Kõrvemaa kevadjooks, kus aga täna on veel töös suusarada. 1. mail toimub Viljandis juba 84. suurjooks ümber Viljandi järve (täpsem teave siin).

Kultuuris on aprill eriti kõva tegija. 4-6. aprillil toimub erinevates kohtades festival Tallinn Music Week, kus saab näha-kuulda kokku enam kui 233 artisti 20st riigist. Rohkem teavet veebis. 19-28. aprillini toimub linnas järjekordne Jazzkaar. Rohkem teavet veebis: www.jazzkaar.ee. 4-6. aprillil toimub Koolitants finaalkontserdid Salmes . Lisaks veel paljud sündmused. Pileteid tasub otsida ikka www.piletilevi.ee ja www.piletimaailm.com.

Rahvusraamatukogu annab teada, et e-kataloogil ESTER on täitunud 15 aastat ning viiakse läbi rahulolu-uuringut, et teenused veelgi kasutajasõbralikumaks muuta. Uuringule saab oma arvamusi esitada siin.
Lisaks toimub 4-6. aprillil Rahvusraamatukogus Tallinna raamatumess. Täpsem teave veebis.

Messikeskus Pirita teel keskendub aprillis kodu ehitamisele ja värskendamisele. 3-6. aprill toimub mess “Eesti ehitab” ning 26-28. aprillil messid “Interjöör” ja “Aiandus”. Rohkem teavet veebis.

Päästeamet tuletab kõigile meelde, et aprillis hakkab jää sulama ning jääle minek on ERITI OHTLIK. Jääl käitumise kohta saab lugeda siit. Päästeamet on tööle rakendanud SMS-112 teenuse, mis võimaldab kuulmis- ja kõnepuudega isikutel saata tasuta hädaabisõnumeid päästjate, kiirabi või politsei appi kutsumiseks. Rohkem infot veebis.

Palju põnevaid ja asjalikke üritusi korraldavad ka Ettevõtluse Arendamise SA, Eesti Kaubandus ja Tööstuskoda  ning Eesti MTÜ-de ja SA-de ehk Vabaühenduste liit .

Kõigele eelnimetatule on meie kõigi jaoks aprill ka vahva jci kuuJ  Tulemas on erinevaid suurema ja väiksemamahulisi üritusi ning uute oskuste omandamise tunde-päeviJ

10.aprill kohtume üldkogul, mille keskmes on kohvikoolitus! Registreeru siin!
13.aprill saab teoks JCI Balti konverents (BC2013) Lauslasmaal! Registreerumine toimub  www.jci.ee/bc2013!
13.aprill on kodalased oodatud JCI Estonia Üldkogule, mis toimub Laulasmaal BC2013 raames.
16.aprill JCI Toompea esitleb: Kiirlugemine Tauri Tallermaa’ga. Registreeru siin!
17.aprill kutsub eKODA Peeter Lauritsa autoriõhtu! Registreeru siin.
20.aprill toimub Rapla koja eestvedamisel JCI Korvpalliturniir! Oodatakse kaasa elama ja sportima!
27. aprill kutsub eKoda oma sünnipäevale! Registreerume ikka kodulehel.
27. aprill läheb Toompea koda kevadmatkale! Jälgi reklaami! 


Päikest,

Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013

Kommentaare ei ole: