teisipäev, 10. veebruar 2009

Persoonilugu: Ando

Me kõik teame Andot, kui alati särasilmset ja naeratavat inimest. Kui asjad toimivad hästi või ka lihtsalt „normaalselt“, siis on tema see, kes tunnustab. Kui miski ei toimi nii nagu peaks, ei kuule temalt ühtki halba sõna. Naeratab hoopis oma naeratust, jätab oma mõtted enda teada ja teeb asjad ise korda.

On tõeline serving President!

Ise peab Ando oma tugevusteks kohusetunnet, empaatiavõimet ja soovi inimesi aidata. Nii elus kui koja- ja projektijuhtimises kulub ära tema oskus numbreid lugeda ja oskus inimestega hästi läbi saada.

 


Kui palju me aga temast tegelikult teame?

Suurem osa meist teab Ando purjetamiskirge. Eks ta ole ju meidki endaga kaasa purjetama kutsunud:) 

Armastus ja tõmme vee vastu sai aga alguse juba lapsepõlves, kui kodukohas, Püssis, tegi puujuppidest laevu ja sõitis parvega kohalikul tiigil. Tänasel päeval püüab ta aastas ikka paar korda pikematel purjetamisreisidel käia.  Eelmisel aastal näiteks sai merega rammu katsutud kevadel Horvaatias ja sügisel Hispaanias. Viimasel reisil käis temaga kaasas ka mitu kodalast: IPP Rain ning huvilised Eha ja Tarmo. Sel aastal püüab purjetamismeeskond „Team Alfa“ võtta osa võimalikult paljudest purjetamisvõistlustest Tallinna Lahel. Peale Ando on selles meeskonnas meie kojast veel huvilised Tarmo ja Werner.


Hispaanias purjetamas 2 Hispaanias purjetamas

Peale kooli ihkas hing merele ning silme ees oli ka eeskujuks perekonnatuttav merekaru Peedu Kass. Nii püüdis Ando värske keskkoolilõpetajana pealinnas merekooli sisse astuda. 
"Meditsinskaja kniga morjaka" taskus, suunduti merekooli dokumente sisse viima. Segastel asjaoludel jäid dokumendid siiski sisse andmata. Seepeale otsis Ando järgmise „merele võimalikult lähedase ala“ ja viis dokumendid tollasesse TPI-sse, raadiotehnika erialale. Et sõita mööda "meresid ja ookeane" ja kui mitte kaptenina, siis hoida vähemalt laeva (raadio)tehnikat korras. Diplomitööna pani ta koguni ise tehtud (ja ainukese töötava!) võimendi lauale. Õigupoolest võimendite komplekti, mis tegi 0,5W-st 100W, 144MHZ sagedusel!
Kõva tulemus! Sellised kuldsed käed :)

1994 aastal ülikooli lõpetades oli tehti Andole pakkumine asuda tööle vastloodud IT firma esimeseks ja mõnda aega ka ainukeseks töötajaks. See oli põnev aeg, kus Ando käte all said uue hingamise sularahaautomaadid, arvutid, printerid. Kuna emafirma asus Soomes, tuli tihti sealsetelt meistritelt nõu küsida ja koolitustel käia, algul sõnagi Soome keelt oskamata :)
Kuid häda õpetas ja mõne aja pärast oli tehniline Soome keel suus!

1996-1998 tegi Ando EBSis MBA ja ajapikku sai temast ettevõttes hooldusjuht.

Ühel päeval, kui see ettevõte hakkas Eestis oma tegevust lõpetama, tegi emaettevõte talle ettepaneku tulla neile tööle, logistilisi andmebaase ehitama. Kuna tegu oli rahvusvahelise ettevõttega, siis juhtuski nii, et Ando töötas endalegi ootamatult 1,5 aastat Pariisis ning pärast samapalju Hollandis.

Tööalaselt  on Ando päris palju maailma näinud. Lisaks Prantsusmaale ja Hollandile, on tööreisid viinud teda Soome, Belgiasse, Itaaliasse, Kreekasse, Portugali, Ungarisse, Inglismaale... 

Paljud puhkusereisid on seotud ka spordiga (purjetamisega Türgis, Horvaatias, Soomes, Hispaanias, rattamatk Ahvenamaal) või JCI twinningüritustega. Välismaistest puhkusereisidest huvitavamad kohad on näiteks 2003 a. Lõuna-Aafrika Vabariigis ja 2007 a. Hiinas. Viimases käis Ando päris üksi!

GreatWallChina Zhouzhuang 2
Robben Island, Lõuna Aafrikaa Rattamatkal Ahvenamaal 2007, 4

Eestisse paiksemalt tagasi tuli Ando alates 2004 aastast. Nüüd juhib ta oma firma rahvusvahelist tegevust siit. 

Andoga 2004 aastal juhuslikult kohtudes kutsus EBSi-aegne kursusevend Jüri Tümanok, Andot JCI Toompea tegemisi uudistama. See oli juba teine kutse, sest esimese ettepaneku tegi ta juba 1998 aastal, aga tollal läks see noormehel kõrvust mööda.

Esimene kojaüritus oligi 2004 aastal English Night, mis toimus Brittish Councel`is. Ja sealt see algas...  Täna on Andost saanud meie koja President! :)

Kunagi kojapresidente vaadates olla Ando mõelnud, et kuidas nad ometi jaksavad... EVP aastal olid ka tema  käed-jalad tegutsemist täis, aga just nii sai ta rohkelt teadmisi, kuidas kojas asju teha. Täna teab ta sellest praktiliselt kõike ja saab sedasi teistele toeks olla...

„Eks presidendiks olemine on ka piisavalt tegutsemist täis“, ütleb ta. Aga selle teeb tema sõnul eriliselt nauditavaks see, kuidas inimesed Sinusse suhtuvad. Teistmoodi kui varem. Hästi soojalt. Hea on näha, kuidas inimestel on hea meel, kui President kohal on! :)

Minu jaoks oli tutvumisretk Andoga igati põnev! Usun, et ka Sinu jaoks :)
Olen uhke, et meil on selline President!


Postitas Siki

1 kommentaar:

Marju ütles ...

Vau!
Väga lahe lugu! Uskumatu, millega sa Ando oled kõik hakkama saanud. Jõudu Sulle selleks aastaks!
Ja tänud Sikile laheda idee ning hoogsalt kirjutatud loo eest! :-)