laupäev, 19. oktoober 2019

Auhinnaalbum: JCI Estonia Parim Äriprojekt 2019 nominent - JCI Toompea Investeerib


Kategooria: A 5 - JCI Estonia Parim Äriprojekt
JCI Toompea Investeerib

Esitaja: JCI Toompea

Vaba ettevõtluse tutvustamine
Aasta oli siis 2006 ja Eesti oli parasjagu lõpetanud ülieduka Euroopa Konverentsi korraldamise, millest räägitakse veel tänapäevalgi. Ka Toompea kojast osales konverentsi korraldamisel terve kamp teotahtelisi inimesi, konverents jäi kasumisse ja nii nagu ka kõik teised kojad, sai ka Toompea koda oma osa sellest saagist.
Igaüks sai ise valida, mida oma sülle kukkunud õnnega teha ja Toompealased otsustasid, et see võiks olla seemneke järgmisteks suurteks projektideks. 2018 aastalgi oli endiselt koja arvelduskontol väike kopikas veel alles, mis inflatsiooni tõttu päris suure hooga sulas. Sealt saigi alguse mõte raha kasvama panna. Ettevalmistustööd olid üsna pikad ning 2019 on esimene aasta, kus koda oma investeeringute vilju nautida saab. Kuid ratas on käima lükatud ja raha kasvab nagu võluväel!!!  
Projekti mõju koja liikmetele, ühiskonnale või osalejatele
Toompea koja investeeringute projekti kasu on laialdane. Esmalt teenitakse märkimisväärne summa juurde koja eelarvesse. Kehtib põhimõte, et käesoleval aastal teenitud kasum läheb järgmise aasta eelarvesse. Kasumi arvelt arendatakse oma liikmeid hüvitades koolituste ja konverentside ning enesearenguga seotud ürituste osalustasu ning korraldatakse meeskonnaüritusi ja juhatuse temabuildingut.
Projektist on kasu ka koja liikmetele, igal aastal saab projekti juhtida uus inimene, keda juhendab investeeringute alal kogenud mentor. See annab uuele inimesele võimaluse kätt proovida investeeringute valdkonnas isegi siis, kui tal varasem kogemus selles osas puudub. JCI ongi koht, kus saab proovida uusi asju turvalises keskkonnas, õppida, kogeda ja areneda ning JCI Toompea koja investeerimise projekt just seda võimalust pakub.
Lisaks oleme eeskujuks ka teistele kodadele ja õpetame ka teistele võlumist! Paljud teisedki kojad teenivad oma projektidelt märkimisväärset kasumit, kuid siiani kuhjatakse kokku seda lihtsalt arvelduskontole, kus see lihtsalt seistes oma väärtust kaotab. Toompea koja eeskujul on hakanud ka teised kojad mõtlema selle peale, kuidas seisvast rahast teenida saaks. Toompea koja investeerimisprojektiga seotud inimesed on käinud teisi kodasid mentordamas ning oma kogemust jagamas seega võib juba täna väita, et selle mõju on suurem koja piiridest.

Üldine planeerimine ja elluviimine – Esmalt koostati töögrupp, kes hakkas kokku panema investeeringute strateegiat. Läbi mitmete kohtumiste ja kodutööde loodi investeerimise strateegia, mille kohaselt otsustati üsna konservatiivse nind madala riskiga lähenemise kasuks. Et riske hajutada jagati investeeritav summa erinevate instrumentide vahel, nt Hoiulaenuühistud, erinevad raha kaasamise platvormid, nt Crowedestate, Omaraha, Mintos jne. Investeeritavatele projektidele määrati ka oma kriteeriumid, nt invetseeringu perioodi pikkus, riskiklass, intresside väljamaksmise sagedus, nõutud tagatis jne. Strateegiat tutvustati ja kinnitati koja üldkogul. Sellele järgnes tehniline pool, erinevate kontode avamine, raha ülekanded ja sobivate projektide leidmine. Projektijuht jälgib pidevalt investeeringute tootlust ning teeb kojale ülevaateid finantsseisust. Vastavalt vajadusele vaadatakse strateegiat ümber ning suunatakse raha ümber.
Kasu organisatsiooni mainele – JCI Toompea slogan on alati olnud juhioskuste parim kool. Investeeringute projekt seda kindlasti peegeldab, me oleme aktiivsed ja ettevõtlikud noored, ei karda riskida, kuid teeme seda siiski mõistlikult ja kontrollitult, otsime lahendusi uutes olukordades, mõtleme selle peale, kuidas homme meie elu parem oleks ja kuidas kogu selle protsessi käigus saaksime ise kasvada ja areneda.

JCI Toompea investeerimise projekt toetab SDG eesmärkide täitmist nr 4 edendades haridust ja haritust ning nr 5 edendades ettevõtlikust.

Kommentaare ei ole: