laupäev, 19. oktoober 2019

Auhinnaalbum: JCI Estonia Parim Koja Projekt Lastele/Noortele 2019 laureaat: Ettevõtluse alused Tallinna Inglise Kolledžis


Kategooria: A 4 - JCI Estonia Parim Koja Projekt Lastele/Noortele
Ettevõtluse alused Tallinna Inglise Kolledžis
Esitaja: JCI Toompea

Noortele suunatud projekti raames viis JCI Toompea koda 2018/2019 õppeaastal kahel semestril läbi seitsme nädalase kursuse Tallinna Inglise Kolledži 10. klassi õpilastele nimega "Ettevõtluse alused". Kursuse eesmärgiks oli tekitada huvi ettevõtluse vastu ning anda baasteadmised ettevõtluse olemusest. Kursus oli praktilise ülesehitusega, kodutööna kirjutasid õpilased äriplaanid, mis on traditsioonilisest äriplaanist veidi lihtsamad. Seda sellepärast, et hoida õpilaste teotahet üleval ja keskenduda ettevõtluse positiivsele poolele. 

 Üldine planeerimine ja läbiviimine
Seitsme nädala vältel toimusid iga nädalased ettevõtjatega kohtumised ning ka baasloengud ettevõtluse olemusest. Kursuse eesmärgiks oli sütitada õpilastes ettevõtluse pisikut ja näidata neile, et kõik on võimalik kui seda piisavalt tahta! Kursust koordineerisid sügissemestril JCI Toompea liige Heliina Teder ja kevadsemestril JCI Toompea liige Kaspar Karik.

Kasulikkus linna või maakonna noortele
Noortel oli pealehakkamist ja häid ideid, mis vajavad elluviimist! Ühtlasi andis antud kursus ettevalmistuse oma õpilasfirma loomiseks nii mõnelegi. Ei saa jätta mainimata ka noorte kohtumisi ettevõtjatega, kelle juurde nad hiljem kindlasti oluliselt julgemalt oma küsimuste-ettepanekutega pöörduda julgevad.

Käsitleti teemasid nagu:
• Sissejuhatus ettevõtlusesse
• Ärimudel
• Kommunikatsioon
• Tegevuskava ja rollid organisatsioonis
• Juriidika
• Turundus
• Müük, Konkurents
• Riskianalüüs (swot)
• Finantsjuhtimine
• Personal
• Rahastamine ja toetused
• Ettevõtluskogemuse jagamine

Koja liikmete osalemine projektis
Kogemusi ja teadmisi käisid jagamas paljud liikmed ja senaatorid erinevatest kodadest, kuid kõige suurem esindatus lektorite seas on olnud siiski JCI Toompea kojast. Lisaks esinesid ka oma ala spetsialistid väljastpoolt JCI-d nagu näiteks Heli Raidve tööõigusabi ja Stigo turundusjuht Urmas Uibomäe. Kursused lõpetas finaalvõistlus - õpilased tutvustasid oma äriplaane žürii ees, kuhu kuulusid nii meie enda koja liikmed, kui ka Eesti koja president Anni Oja ja Maailmakongressi projektijuht Kai Kuusik-Greenbaum. Nende vilkad silmad ja kõrvad vaatasid presentatsioone, esitasid õigeid küsimusi, jagasid asjalikke nõuandeid ning proovisid süstida veelgi positiivsust ettevõtlikele noortele.

Projekti tulemuslikkus
 "Ettevõtluse alused" oli suurepärane võimalus panustada noorte ettevõtlikkuse arengusse, et Eesti ühiskond oleks jätkusuutlik ja kasvaks peale noori ettevõtjaid, kes looksid ka tulevikus uusi töökohti. See projekt ühendas koja inimesi ning kutsus välja neid, kes võib-olla muidu nii aktiivsed pole viimasel ajal olnud. Ühtlasi avanes hea võimalus kasvatada noorte teadlikkust JCI-st ning selle võimalustest Eestis ja globaalselt. Kuna kooli ja õpilaste poolne tagasiside on olnud äärmiselt positiivne, siis planeerime juba programmi jätkata ka uuel kooliaastal. Näeme nendes ka võimalikku järelkasvu meie koja liikmetele.

Kommentaare ei ole: