teisipäev, 4. märts 2008

23.02 JCI Haapsalu koolitus: Lihtsuse võlu

Et taaskord kõik me igale poole ei jõua, siis küsisin 23.02 toimunud Mart Raukase koolituse "Lihtsuse võlu" kohta arvamust meie kahelt kodalaselt: Paavolt ja Kristalt. Siin siis nende emotsioonid JCI Haapsalu poolt korraldatud koolituse kohta:

Silja: Mis oli olulisem mõte, mis Sinu peas pärast koolitust keerlema jäi?

Paavo: Koolitus filosoof Mart Raukasega kestis terve päeva, nii et saan välja tuua rohkem mõtteid:

- Õnnelikuks eluks peab tundma 80% ajast rõõmu ja 20% alandust. Soovitav on seda 20% mitte jätta elu lõpuperioodi;

- Inimese õnnelikkust on lihtsaim hinnata tema näo järgi;

- Julgeks saadakse julgeid tegusid tehes;

- Juht loob võimalused, kuid ei tee alluvate tööd ise ära;

- Halb on see, kui kõik paadis ühele küljele lähevad;

- Ka juhtis koolitaja tähelepanu, et inimene arvab kahjuks argielus alateadlikult, et iga uus on parem kui vana (ühte näidet võib lugeda ka siit).

Krista: Olla õnnelik on lihtne, kui oled enda jaoks avastanud lihtsuse võlu. Inimene ei peaks nii palju mõtlema kuidas olla õnnelik vaid lihtsalt olemagi õnnelik kohe nüüd ja praegu

Silja: Millest mitteosalejad ilma jäid?

Paavo: Koolitusel avanes üks mõttemaailm, kust võis leida nii äratundmisrõõmu kui uusi vaatenurki. Elava diskussiooni koolitajaga tekitas tänapäevane projektipõhine maailm, mida viimane pidas hallituse vohamiseks. Selle asemel, et kaup või teenus otse tarbijani viia, tekitatakse sageli tarbetu vahetegevus - projekti kirjutamine, kus edu tagamiseks peab kasutama kohustuslikku sõnavara nagu "jätkusuutlik", "demokraatia", "võrdõiguslikkus" jne. Kas siin on ka ainest JCI-le, saab igaüks ise edasi mõelda. :)

Kõigile hüüdlausete koostajatele soovitas ta, et sellega peab inimesele midagi lubama. Heaks näiteks on Viljandi linna "Ürgses rütmis" ja arusaamatuks "Paide - Eestimaa süda" juhtlaused.

Krista: Võimalusest oma ja teiste mõtetega koos kokku saada. Mõtte jõul veidi ennast ja seeläbi maailma paremaks teha.

Silja: Kas Sul on varem kokkupuudet Mart Raukasega olnud? Ja kuidas tema koolitust üldiselt iseloomustad?

Paavo: Minu jaoks oli see esmane kokkupuude prof. Raukasega. Mart Raukas peab oma koolitusi sarnaseks arsti, kelle eesmärgiks on avastada haiguskollete põhjustajad inimeses, vastuvõtuga. Tema sihiks on esitada ebakohti olevikuühiskonnas, tuues näiteid ajaloost, peamiselt antiik-Kreekast, samaks ka keskaegsest Londonist ja mujalt.

Krista: Ei ole olnud. Huvitav, kuna ei paku valmis vastuseid vaid ärgitab mõtlema.

Silja: Milles väljendub lihtsuse võlu Sinu jaoks kõige paremini?

Paavo: Keep it simple! :)

Krista: Elus, mis ei ole keeruliseks elatud. Kui on aega olla iseendaga ja oma lähedastega vestelda. Osata märgata looduse ilu kas või keset suurlinna. Oskuses end vabastada tühistest probleemidest ja leida keerulistele olukordadele lihtsaid ja loomulikke lahendusi.

Silja: Tänud teile enda mõtete jagamise eest!!

Kommentaare ei ole: