neljapäev, 17. jaanuar 2013

JCI Väitlusklubi 01/2013 - läbi esmakordse osalenuja silmade


Väitlusklubi on inimestele, kes soovivad oma eneseväljendamise- ja esinemise oskust parandada. Mina sain sealt positiivse elamuse ja leian nüüd, et Väitluskulubis tasub osavõtta kõigil, kuna väitlemine tuleb kasuks meie igapäevases elus - nii tööl kui eraelus.

Esimene 2013 aasta Väitlusklubi toimus 17. jaanuaril, EBS’i ruumides. Kuulsin, et soovitakse JCI Väitlusklubi kokku kutsuda korra iga kuu jooksul, rohkem informatsiooni JCI  Väitlusklubist tasub vaadata Facebook'st.  

Seekord olid  Väitlusklubi läbiviiateks ja kohtunikeks 2 väga šarmantset meesterahvast – Siim Lepistik ja Kaspar Ilves. Nende head oskused eneseväljendamises ilmnesid meeldiva sissejuhatuse-, võistlejatega suhtlemise- ning  väga heade kommentaaride ja soovituste osas.
Võistlejateks olid kohal asjaarmastajad, kellede oskused on juba väga head ning ka inimesed kellede esinemise kogemused peaaegu puuduvad ning osalesid väitlusklubis esimest või teist korda. Kokku oli meid 12 inimest, kelledest moodustasime 4 meeskonda, igas 3 inimest. Mina olen väitlemisest eelnevalt vaid kuulnud ja seega kogemused täiesti puudusid. Ülikooliaegu ja ka oma varasemas töökohas olen kuigipalju avalikke ettekandeid sooritanud ja erilist hirmu ma suurema audientsi ees esinemisel ei tunne, juhul kui ettekanne on hästi etteplaneeritud ja enesetunne hea. Väitluses on aga asjad natuke teistmoodi kui lihtsalt ettekande tegemine. Seal peab käiku panema kõik oma parimad oskused; edastama oma sõnumi lühikese aja jooksul mõjuvõimsalt ja selgelt, ettekandel on oma struktuur ja see peab veel sisaldama teatud etiketti ning peab valitsema oma meeleolu ja kehakeelt, et mõjuksid meeldivalt ja enesekindlalt. Väitlemises ei pea olema argument mida esitled kuigi mõjus, tähtis on aga sellele mõjuvõimsuse tekitamine. 

Kogu üritus kestis 2 tundi, mil saime väidelda 2 teemaga: „Tööandja sporditoetused peaksid olema maksuvabad 400€/aastas” ja “Sotsiaalmeedia rikub suhteid”. Mõlemale teemale olid poolt ja vastu meeskonnad, seega üks meeskond sai esineda ühel korral. Ühele meeskonnale anti kokku esineda 10 minutit; meeskonna kapten tegi sissejuhatuse teemasse 2 minuti jooksul,  3 minuti jooksul esitas kumbki meeskonna liige omi agumente ja võimalusel pööras ümber  vastasvõistkonna arugumente ning  lõpuks tegi meeskonna kapten kokkuvõtte 2 minuti jooksul.  

Väga huvitav oli teiste meeskondade esitluste kuulamine/vaatamine, koos kohtunike kommentaaridega. Mina sain sealt kasulikke tähelepanekuid enda jaoks, mida edaspidises proovin kasutada. Lisaks tahan mainida, et auditooriumis valitses mõnus ja turvaline õhkkond, seda tänu meeldivatele kohalviibijatele ja ma usun, et see innustas mind järgmine kordki osavõtmast. Kindlasti soovitan ka kõikidele teistele, kes seda lugu loeb, järgmistel kordadel kaasa lööma! Kui esimesel korral esineda ei soovi, siis kindlasti tasub kuulama/vaatma tulla, kuna ka see on ülimalt kasulik Sinule!
 
Suur tänu JCI Väitlusklubile, Siimule ja Kasparile!

Vivika Volar
JCI Toompea

Kommentaare ei ole: