kolmapäev, 9. mai 2012

JCI Toompea Üldkogu, Suurgildis ja NoKus

Meie maikuu koosolek koosnes kahest osast: kodalastel oli võimalus külastada Ajaloomuuseumi püsinäitust ning alates kell 18:15 jätkus korraline üldkoosolek kohvikus NoKu.
Jagań muljed kahte leeri:) esmalt pajatame koosoleku mujetest ning seejärel vaatame põgusalt ajaloosaali:)
Koosolekule oli kogunenud mõnus seltskond rahvast, kes enamuses olid esmakordsed NoKu külastajad ning uksel selgus, et ups ... siin on sularahas arveldamine ainult:) Koosolek algas laheda väikese sagimisega otse vanalinna südames!
Koosoleku ametlikus osas oli positiivseid pingeid õhus ... täna saab jälle hääletada - emotsioone oli nii ja naa suguseid.....


Koosoleku teemad olid meeleolukad:
- kuidas ja mida täpselt hakkame tegema oma koja 21.sel sünnipäeval  Rabav 'as turismitalus - projektijuhina jagas infot Piia Porr;
- kuidas Toompea Koda´saab esindatud RatRacel - meie koja esindatusega seonduvad projektijuhi jooksvad tegemised, võttis enda õlule Merily;
- KoosKooli projekti meeskond,  Piia eestvedamisel, liigub jõudsalt 1.septembri suunal.
Koostöö ETV ja Terevisiooniga, kus nädal aega kajastatakse projekti selleks, et eestimaalased oleksid teadlikud paljulasteliste perede 1.sse klassi minevate laste vajadustest

Päevakorra punkidesse tehti muudatus seoses kodalastele välja saadetud teemade kajastamisega, sest Ahti pidi saama koosolekule tulla alates 18:45st.
Ahtit ootasime seoses hääletamisega.

Joosep Tootsi maakera:)

Hääletamisele tuli Ahti Kaera lahkumine meie kojast - Ahti, Toompea koja juhatuse liikme, lahkumisavaldus oli kodalastele jõudnud õigeaegselt  ning nüüd tuli kodalastel otsustada, kuidas edasi liikuda: kas anda ahtile võimalus lihtsalt ilma kohustuste-vastustvõtmata kojast lahkuda või vastutada tegude-järgmiste sammudega endapoolse juhatusse kandideerimise ja lubadusega  2012 aasta Koja kodalaste arendamise suuna"vedamise" eest. Kodalased ootasid Ahtit koosolekule. Koosolekul häälte jagunemisel selgus, et Koda ei hääletanud Ahtit koja liikmete hulgast välja. Kohtumiseni sügisel!

Peale ametlikku koosoleku jäid Kaspar, Eesti Koja EVP ja Henry, Go Koja President, jutustama ning arutati teemadel: kuidas ja mis on koja väärtus huvilisele-kandidaadile-liikmele-senaatorile jne . Väga sisukas teemaarendus huviliste kaasamise ning koja juhtimise teemadel:)

Kokkuvõttes oli tore ja meeleolukas koosviibimine koos heade kodalaste Raili, Angela, Merily, Piia, Krista, Anneli, Kadi ning külasliste Henry (Go koda) ja Kaspari  (meie koja kuraator Eesti kojas)  seltsis.


9.mai pärastlõunat jalutasid Minni ja Kadi SuurGildi hoonesse, et teha tutvust Eesti Ajaloonäituse väga uhke näitusega "Visa Hing" 11 000 aastat Eesti ajalugu 
Pooleteise tunniga tutvusime küll ajalooliste reliikviate kui enda mälus olemasolevate rahatähtedega :)



rahvaarvu nivoo piletikassas

Anu Kohal, muuseumipedagoog, tutvustas meile näitust ja majapidamist:) Alustasime majaga tutvumisest ning kohe piletikassa juures on väikestest terakestest võimalik järge pidada eesti rahvaarvuga: 1200 ja 1712 aastal oli rahvaarvu nivooks 150 000 ...170 000. Oleme jõudnud 1.3 miljoni kodanikuga riigiks 2010 aastal:)

Järgmisena saabusime saali, kus on teatrit tehtud ning kinoetendusi antud. linnarahvale 
22.september 1896 aastal , on selles majas, Pikk tn 17 aadressil ,näidatud esimest tummfilmi Eestis:), mis ajaliselt toimus 9 kuud peale esimest kinoetendust maailmas.

Selleks, et lastel oleks muuseumis huvitavam, on erinevate näituse lõikude juurde peidetud väikesi lohekesi! Endalgi oli põnev otsida lohesid küll ruumi seintest, küll ekpsonaatide vahelt.

Praeguse Suurgildi hoone restaureerimisega tehti algust 2009 aastal ning lõplikult sai  maja valmis mais 2011 ja on selliselt nüüd  külastajatele avatud on.
Iga kuu ühel neljapäeval on muusem avatud tasuta külastatjatele.
Ajaloomuuseumi kohta leiab head infot wikipeediast!
Rohkem pilte ajaloomuuseumi külastuselt, leiab meie flickri pildialbumist!

Kui sul on mingi soov, mida kodalastega koos ühiselt ette võtta, siis saab see alati teoks:) Sellepärast on Toompea koda lahe koda!

Muljetas Minni
teie EVP2012

Kommentaare ei ole: