laupäev, 9. oktoober 2010

Kui õpilane on valmis, tuleb ka õpetaja

Nii väitis 17.-18. septembril Pärnus toimunud JCI Estonia aastakonverentsil oma juhtimiskogemusest kõneledes Urmas Sõõrumaa. Kahepäevane konverents keskendus sõnumile – teiste juhtimine algab teadlikust enesejuhtimisest. Olgu siis tegu riigi, ettevõtte, projekti, perekonna või muutuse juhtimisega. Ennast tundmata ei suuda me olla parimad juhid.

Mitmekülgse ja väga sisuka koolitusprogrammiga konverentsil esinenud oma ala tipptegijad keskendusid nii teadlikule enesejuhtimisele kui jagasid kogemusi ettevõtte juhtimisest majanduslanguse ajal. Väärtuslikke ideid ja juhiseid oma harjumuste või mõttemaailma muutmiseks sai ligi 280 ettevõtlikku noort inimest.

Wendre tegevjuht Vahur Roosaar ning A Le Coq Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop rääkisid, kuidas on võimalik majanduslanguse ajal kasumit ja turuosa kasvatada. Investeerimise tähtsust rõhutanud Roosaar lisas, et Wendre strateegiat toetab ülikiire otsustamisprotsess, kompetentside ristkasutus, avatus ja konservatiivne finantspoliitika. Võimalusi on palju, neid tuleb osata näha ja ära tunda.
Tarmo Noop tõi välja, kui oluline on truuks jääda kõrgetele nõudmistele toote kvaliteedi osas, sest sellest algab usaldus toote ja ettevõtte vastu. Juhina hindas ta kõrgelt teamworki, kus parim tulemus sünnib läbi sünergia, sest parim lahendus tuleb asjatundjalt, mitte alati juhilt.
Praktikuna organisatsiooni juhtimisvigu päevavalgele tuues kuulutas Tõnu Vanajuur (Sampo) humoorikalt terve mõistuse surnuks ning tõi välja, et ebaõnnestumiseks on vaid kolm põhjust: lollus, laiskus ja hoolimatus. Ainult positiivsest mõtlemisest ja teadlikust soovimisest on vähe maailma muutmiseks. Tööd on vaja teha.

ak2010-9 ak2010-10

Üksikisiku tasandil pani kuulajad mõtlema ümber Eesti Elujooksu teinud samanimelise projekti eestvedaja Kristjan Puusild küsimustega Mis on jooks? Mis on elu? Kes olen mina? Nii enese kui teiste juhtimiseks andis ta soovitused: 1)kuula keha 2) märka ümbrust 3) märka kaasjooksjaid 4) mõista suuremat dimensiooni. Saali lummanud sõnum spordi ja filosoofia ühendamisest lõi tuntavalt erilise õhkkonna.

Sportlase vaatenurgast julgustas edasi püüdlema ka Erki Nool - tipus on tegelikult rohkem ruumi kui keskel. Ja seda nii spordis, äris, kultuuris või mistahes muus valdkonnas. Igaüks suudab mingil alal tippu jõuda. Kuid kasumimarginaal on kindlam, kui täidad järjest vahe-eesmärgid. Mis sest, et teisi huvitab ainult lõppeesmärk.ak2010-8aak2010-11aak2010-13 
„Ainuke asi , mis ei muutu, on see, et KÕIK muutub,“ kinnitas Aivar Haller innustades osalejaid julgemini muutusi ära tundma ja nendega kaasa minema. Kui sa ei lähe kaasa muutustega, siis tuleb kõigepealt hingevalu ning seejärel füüsiline valu.

Praktilisi näpunäiteid emotsioonide mõjust tervisele hiina meditsiiini spetsialist Rene Bürkland. Kuidas mõjutavad meie organeid rõõm, viha, hirm, kurbus ja milliste muudatusteni organismis see viia võib? Loengul osalejad said proovida praktilisi harjutusi energia vabastamiseks ja hea enesetunde taastamiseks.

Teadliku juhtimise olulisust meie igapäevaelus ja töistes tegemistes rõhutas NLP spetsialist Viive Einfeldt: „Aju töötab SUVALISELT kui tema omanik oma aju teadlikult ei mõjuta“.

ak2010-14 ak2010-15

Konverents pakkus palju mõtlemisainet ja äratundmishetki. Pidevalt võis saalis märgata kuulajate heakskiitvaid noogutusi, kui esinejatelt kuuldu nende tõekspidamistega kokku langes. "Kui teed head asja, tulevad õiged inimesed sinu juurde," väitis Urmas Sõõrumaa. Nii oli ka selle konverentsiga – osalejatelt saadud positiivne tagasiside, hiirvaiksed rahvast täis loenguruumid ja tänusõnad näitasid, et korraldajad olid nii esinejate kui teemavalikuga tabanud naelapea pihta.

P.S. Esinajate kokkuvõtvad videoülesvõtted on nähtavad Aastakonverentsi kodulehel: http://www.jci.ee/ak2010/

Directorisse mineva artikli jaoks kribas kokku Siiri.

1 kommentaar:

Minni Nool ütles ...

Hea kokkuvõte! Aitäh sulle, Siki!