pühapäev, 27. september 2009

Persoonilood: Mihkel Kütson

Meie koja esitatud TOYP kandidaat, dirigent Mihkel Kütson, auhinnati JCI Estonia Aastakonverentsil 2009 üheks 3-st TOYP laureaadiks. Allpool tahaksime tutvustada Mihklit ka Sinule.


Mihkel sündis Tallinnas, 1971 aastal. Tema vanemad polnud muusikud, kuid juba lasteaias meeldis talle kõige enam muusikatund ja tahtis suures saades saada heliloojaks- nii sattuski ta muusikakooli katsetele.

Laulukarusell- korstnapühkija

Tallinna Muusikakeskkooli võeti ta vastu tänu juhuslikult vabanenud kohale. Mihkel ei olnud koolis just eeskujulik õpilane- päevik oli tihti märkustest punane, kuna armastas tunnis lobiseda ja pakkis oma koolikotti regulaarlselt hommikuti kiirustades. Samuti on tema paturegistris unustamatu tants tiibklaveri peal pärast klaverieksamit, mistõttu oli pedagoogiline personal südameataki äärel :-)

Tallinna Puhkeparkide direktsiooni Laste muusikateatri etendus- Kuri kuningatütar

Kooliajal käis Mihkel muusika- ja teatriringis ning õppis klaverit. Klassikaaslasteks oli helilooja Helena Tulve ning parallelklassis õppisid dirigent Olari Elts ja Eero Raun. Koolidevahelise televikoriini finalistina oli preemiaks puhkus pioneerilaagris Krimmis. Sealne huviring noortele kosmonautidele avaldas talle suurt muljet, aga ei mõjutanud siiski tema ametivalikut.

1987-89 osales Mihkel ETV teleseriaalis "Kaevutee", kus mängis perepoega.

1989 lõpetas ta Tallinna Muusikakeskkooli muusikateooria erialal ja alustas samal aastal õpinguid Eesti Muusikaakadeemias koorijuhtimise alal.
1992 siirdus ta esimese eestlasena Hamburgi Kõrgemasse Muusika- ja Teatrikooli, mille lõpetas 2001 orkestrijuhtimise erialal. Ka kooliajal Hamburgis oli ta aktiivne koori- ja orkestrijuht, juhatades 3 koori ja Hamburgi üht suuremat amtöörorkestrit. Lisaks suurepärasele keelepraktikale pakkus see ka võimaluse erialalise tööga oma õpinguid finantseerida. Ta on Saksa Muusikanõukogu programmi raames osalenud paljudel meistrikursustel.


Cosi fan tutte- esietendus Tartus 1999

1996–1998 töötas Mihkel Hamburgi Junge Forum Musiktheateri dirigendina, 1999–2004 "Vanemuise" teatri muusikajuhi ja peadirigendina ning 2002–2006 Hannoveri Staatstheateri esimese kapellmeistrina. Olnud 2006–2007 Düsseldorfis Deutsche oper am Rheini külalisdirigent ja asus hooajast 2007 tööle Schleswig-Holsteini Landestheater’i peadirigendina. Aastast 2008 jätkab ta taas Vanemuise teatri peadirigendina.

SH Landestheater'i orkester-2008

Mihkel on võitnud auhinnalisi kohti koorijuhtimiskonkurssidelt Wrocławis (II preemia) ja Tallinnas (2005 III koht), orkestridirigeerimiskonkursil Weimaris (1999 II koht) ning oliseima saavutusena 2006. aastal esimest korda välja antud Saksa dirigendipreemia: Deutsche Dirigentenpreis.

Edinburghi teatrifestivalil

Ta on tegutsenud peamiselt teatridirigendina (repertuaaris üle 50 ooperi). Näiteks: Mozarti Cosi fan tutte; Tšaikovski Jevgeni Onegin; Straussi Elektra; Bergi Wozzeck; Offenbachi Hoffmani lood ning Wagneri Tannhäuser. Viimane on esitatud käesoleval aastal Saksa ühe tähtsama teatripreemia "Faust" kandidaadiks.

La Traviata

Oma vähest vaba aega eelistab ta veeta pere keskel. Tal on 3 tütart ning mõlemad vanemad tütred käivad vabatahtlikult muusikakoolis. Meeslasti käib ta koos abikaasaga teatris. Kui siis ka vaba aega juhtub üle jääma, siis läheb hea meelega merele purjetama


Mihkel koos tütre Pauliinega

Mihkel ise ütleb: „Väljakutse on tegutseda heliloojate „advokaadina“, tõlkides nende kirjapandut reaalseks orkestrikõlaks, samuti suure kollektiivi juhina hallata muusikategemise protsessi nii seda ettevalmistades, kui esitades. Kuna tegevus on rahvusvaheline, siis oma osa on ka Eesti kultuuri kandmisel maailma.“

Tema kalender on tavaliselt 2 aasatat ette planeeritud. Järgmisel aastal ootavad uute väljakutsetena Dresdeni "Semperoper" ja Taiwani rahvusorkester.


Paavo Nõgene, Vanemuise teatri juht: “Mihkel on valdkonda väga hästi tundev, hästi informeeritud muusikajuht. Tema infohulk ning professionaalsed teadmised võimaldavad langetada kiireid, operatiivseid ning professionaalseid otsuseid nii tänastes kui pika perspektiiviga põhimõttelistes küsimustes, mis aitavad hästi planeerida muusikateatri ja sümfooniaorkestri tegevust. Mihkel on oma erialal suutnud tagada hea balansi rangete nõudmiste ning inimlikkuse vahel, mis läbi on tal võimalik saavutada head kvaliteetsed tulemused sõbralikus ja hea meeleoluga töökeskkonnas. Ta on noor ja andekas dirigent-muusikajuht, kellest me kuuleme veel aastakümnete vältel.“

Koos Anu Taliga Laulupeol, 2004

Kolleeg Anu Tali iseloomustab teda nii: „Mihkel on silmapaistvate juhi omadustega inimene. Ta on mees, kes peab oma sõna, lähtub alati professionaalsetest kriteeriumitest ning oskab näha suurt pilti teoste ettevalmistamisel. Dirigendina tunneb ta väga hästi oma töö spetsiifikat, valdab täielikult ooperirepertuaari ja sellest tulenevaid peensusi rollide ja hääletüübi valikute osas. Helistan talle tihti, et nõu küsida ja usaldan ta arvamust. Mihkel on suurepärane koostööpartner, kes kuulab ära, annab nõu ja leiab aja, et tööd koos ette valmistada. Ta arvestab teistega, kuid omab alati oma arvamust. See kõik teeb Mihklist väga veenva dirigendi, kellega koos soovitakse töötada ja kes on oodatud külaline ooperi- ja kontserdilavadel nii meil kui mujal.”

Dirigent Tõnu Kaljuste ütles kokkuvõtvalt: ”Ta on igati TOYP auhinna vääriline!”

Kommentaare ei ole: