esmaspäev, 14. august 2023

Intervjuu: Piusa jõe ürgoru matkast, 28- 30.07.23

 

Tere kõigile! Täna räägime Piusa jõe ürgoru matkast. Meil on siin Erkki, kes jagab meiega oma matkaelamusi. Erkki, kes olid matkal osalejad ja kuidas nad matkale kaasa aitasid?

Tere! Matkal osalesid Zahhar, Ando, Allen, Marge, Krista, Hanno ja mina, Erkki. Meie seltskond oli mitmekesine: valdav osa on olnud seotud JCI Ettevõtlike Noorte Kojaga, kuid oli ka nende matkamist armastavaid sõpru. Sama seltskond on juba varem mitmel korral matkadel käinud. Vahel on ka teisi osalejaid, kuid see seltskond võib öelda, et on kindel tuumik. See mitmekesisus tõi kaasa erinevaid oskusi ja teadmisi ning aitas meil kõigil matkast maksimumi võtta. Matka korraldajatel on juba teada, kes millega kõige paremini panustada saab - kellel on telgid, kellel priimused, kes teab kui palju ja millist toitu kaasa võtta ning kes kõige paremini tohterdada oskab, kui vaja minema peaks.


Huvitav! Kuidas jõudsite Piusa jõe ürgorgu ja kuidas matk täpsemalt algas?

Matka esimene õhtu algas RMK Kõverajärve matkamajast, kuhu olime eelnevalt majutuse broneerinud. Kuna majutus oli sinna broneeritud juba ammusest ajast, siis oli ka loogiline, et matk võiks toimuda samas piirkonnas. Seal grillisime liha, sõime kaasatoodud küpsetisi ja käisime saunas. Kuna maja paiknes maalilise järve kalda, ei puudunud programmist ka ujumine. Ujumise ajal lendasid järve kohal, üle meie peade ka nahkhiired, kes ilmselt toiduks putukaid otsisid. Hommikul külastasid meid naabruses elavad 2 suurt sõbralikku malamuuti. Matka esimese päev hommik tervitas meid küll vihamsajuga, kuid hommikust suplust see ei seganud, ning enne matka alguspunkti liikumist lõppes ka vihm.

Et jõuda matka alguspunkti Vana-Vastseliinasse, jagunesime kahe autoga. Üks auto viidi matka lõpp-punkti Piusasse, teine jäi alguspunkti Vana-Vastseliinasse. Seal asuva endisaegse piiskopilinnuse juurest sai matk ka alguse.

Väga huvitav algus! Milline oli matka marsruut ja kas on mõni eriline koht, mis eriti meelde jäi?

Marsruut kulges piki Peraküla-Aegviidu-Ähijärve matkateed, mis viis meid läbi mitmekülgsete maastike. Matka ajal olid vaatamisväärsused tõesti mitmekesised. Meile jäid eriti meelde maalilised liivakivipaljandid, millel oli oma võlu, Piusa jõe äärde jäävad vanad vesiveskid ning vanad sovhoosilaudad, mis annavad aimu piirkonna ajaloost ja eluolust.


Kuidas oli ilm matka ajal?

Õnneks ilm meid matka ajal alt ei vedanud. Enamasti oli päikesepaisteline ja soe ilm, mis lisas matkale positiivset meeleolu. Esimesel matkapäeval hästi kergelt korraks tibutas vihma, kuid see ei seganud meid sugugi.


Kõlab suurepäraselt! Kuidas ööbisite matka ajal ja kuidas see teie matkakogemust rikastas?

Esimesel ööl ööbisime RMK Kõverajärve matkamajas, mis asus ilusa järve kaldal. Saime nautida sauna ja värskendavat ujumist järves. See lähendas meid loodusele ning andis võimaluse lõõgastuda ning valmistuda järgnevaks matkapäevaks. Teisel ööl telkisime Härma lõkkekoha lähedal, mis tõi meid loodusele veelgi lähemale, kuna RMK Metsamaja poolt pakutavaid mugavusi enam ei olnud ning lootma pidime vaid iseendile ja oma kaasatoodud varustusele.  

Millist toitu ja jooke te matka ajal nautisite?

Matka ajal toitusime klassikaliselt, valmistades tatraputru lihaga, grillisime maitsvaid vorste ja liha ning nautisime võileibu. Loomulikult ei puudunud ka kohv ja tee, mis aitasid hommikuti ja õhtuti energiat anda. Samuti olid laual kaasatoodud küpsetised ning kohalikud ja eksootilised snäkid.

Millised olid teie jaoks matka kõrghetked või erilised elamused?


Matk pakkus nii füüsilist pinget kui ka vaimselt kosutavat looduse ilu. Üks kindel kõrghetk oli kindlasti suplus mõnusas jõevees pärast pikka matkapäeva ning ergastav hommikune suplus pärast jahedat ööd. Lisaks olid meeldejäävad liivakivipaljandid, mis pakkusid maalilisi vaateid all looklevale Piusa jõele. Kindlasti tuleb esile tuua kohalike elanike sõbralikkust ja lahkust.


Kas matka jooksul oli mingeid ootamatuid olukordi või katsumusi?

Õnneks oleme kõik kogenud matkajad ja suutsime enamiku väljakutsetega toime tulla. Üldiselt sujus matk suurepäraselt kindlasti jääb see matk meelde kauaks. Meeldetuletus iseendale, et tuleb hankida natuke soojem magamiskott.


Kuidas saaksite kokku võtta matka lõpuemotsioonid ja muljed?

Matk oli tõeliselt nauditav kuna tegemist on piirkonnaga, kuhu Põhja-Eesti rahvas niisama igapäevaselt ja möödaminnes ei satu. See oli meile meeldejääv matk, mida kindlasti veel meenutame.

Suur aitäh, Erkki, et jagasite meiega oma põnevaid matkakogemusi Piusa jõe ürgorus!


Matka fotod: https://www.flickr.com/photos/jcitoompea/albums/72177720310336153

Kommentaare ei ole: