pühapäev, 9. juuni 2013

BeWise suvekool 2013: Vabasta endas meisterkoolitaja!

8, 9 juunil 2013 oli kõigil koolitamishuvilistel võimalus osaleda BeWise suvekoolis!

Mis?
BeWise on JCI Tallinn eestvedamisel 2010. aastal ellu kutsutud projekt, mille eesmärk on pakkuda Eesti kõrgharidusele lisaväärtust aidates kooli tuua praktikutest külalislektoreid.
BeWise suvekooli ideeks oli toetada BeWise olemasolevaid ja potentsiaalseid lektoreid – neid tublisid praktikuid, kes soovivad noortele kõrgkoolides praktilisi kogemusi jagada. Suvekoolis kuulati ka tegijate kogemuslugusid ja autasustati eelmise aasta parimaid.

Kus?
Suvekool toimus JCIka Maario Laasi imepäraselt kaunis rantšos – Ranna Rantšos Hanila vallas Läänemaal. Ilm oli ilus, tuju oli hea, linnulaul ja karjamaa…

Kes?
Suvekooli viisid läbi JCI Tallinna kodalased, BeWise`ikad ja Loovuskohvik OÜ koolitajad Kristi Schumann ja Jaana Ojakäär.
Suvekoolis osalesid mitmed tublid JCI tegelased – nii vanakesed kui uuekesed.

Kuidas?
Meeldiv ühendati kasulikuga – nauditi looduslikult ilusat koolituskohta, suurepärast seltskonda ja õpiti. Rõõm oli suhelda ka kohalike loomadega.
Ranna Rantšos on 17 erinevat looma- ja linnuliiki, kes meelsasti inimestega suhtlevad sh 120 hobust. Kõik, kellel soovi said suhelda loomadega, kassid aga ei küsinud, kas meil selleks soovi on, nemad suhtlesid meiega – seda eriti agaralt õhtusöögi ajal.

Meie eelmise aasta parimaks BeWise lektoriks oli senaator Toivo Aalja, aasta areneja tiitli sai Anu Vunk. Otsitakse projektile uut projektijuhti ja alati on teretulnud ka uued lektorid.

Mida õppisime?
Õppisime, kuidas koolitada. Kahe mõnusalt suvise päeva jooksul rääkisime sellistest teemadest nagu täiskasvanud õppija eripärad, kuidas tähelepanu saada, kuidas kaasata, mis on oluline lühikoolituse ettevalmistamisel ja edasiviimisel. Tegemist ei olnud põhjaliku koolitusega, pigem voolavalt osalejatelt saadud sisendile reageerimisega. Üles kerkis eetiline küsimus – kellel on õigus teisi koolitada? Millal ollakse selleks valmis? Palju huvitavaid ideid tuli just grupi poolt ja parim, mis kõlama jäi oli JCI väliskonverentsilt nopitud nipp juhuks kui mõni inimene – kas osaleja või siis miks mitte ka esineja pikalt mõttetud ja teemavälist juttu hakkab ajama. Nimelt selleks, et teda katkestada, aevasta hästi kõvasti, siis vabanda: “Vabandust, mul on jama vastu allergia, aga jätkake palun, jätkake…”
Õhtul nautisime saunamõnusid ja õppisime uusi anekdoote – ei ole ammu nii palju naerda saanud!

Peamine sõnum?
Kõrvu jäi kõlama Anu idee, et peamine, millele peaks BeWise lektor keskenduma on see, et osalejad tulevad teda kuulama just nimelt tema praktilise kogemuse pärast – räägi aga julgelt eksimustest ja sellest, mida Sa neist õppisid.


Kokkuvõtte tegi Katrin Aedma
JCI Toompea auliige
JCI koolitaja ITF#134  


õppisime veel, et notsud nii kergelt ei andesta, kui inimesed... Loomalood olid parimad lood Bewise suvekoolis :)
Irma ja Ruts oli armas paar - metssead, kes ei saanud lapsi. Nu toodud siis Rutsile võõrad pruudid... Irma nägi pealt, kuidas Ruts kahele võõrale daamile tited tegi... Ruts tuli küll ula pealt koju Irma juurde tagasi, kuid see kõrvahüpe jäänud temal esimeseks ja viimaseks... Irma andnud Rutsile  peksa ja armastus saanud otsa... Andestanud ei olevat Irma Rutsile tänini (vahejuhtum toimus 3 aastat tagasi) ja nii Irma seal elabki kanadega... Ruts aga kahe uue naisega..

Kommentaare ei ole: