pühapäev, 15. juuli 2012

Kuidas valmisid JCI Toompea kollased triiksärgid?

Mul on hea meel, et avanes võimalus külastada Sangari särgivabrikut Tartus. Ja kuna see oli seotud meie koja uute kollaste triiksärkidega, siis annan teile allolevalt ülevaate, kuidas meie koja särgid Sangari vabrikus valmisid.


Tootmine käib Sangaris kahel korrusel. Esimesel korrusel lõigatakse vastavalt mõõdule valmis särkide detailid. Siin lisati meie särkidele ka JCI Toompea tikandid. 

Särgi detailide lõikamine vastavalt mõõdule
Käimas on ruudulise ja triibulise särgikanga täpselt paikalõikamine
Selle masinaga lisati meie särkidele tikandid :-)
Siin kontrollitakse kõik särgi väljalõigatud detailid üle. Igaks juhuks pannakse tallele kasutatud särgikangast, et vajadusel defektse detaili asemel käsitsi uus lõigata. Tagumisest riiulist paistab ka meie särkide kollane kangas. 


Teisel korrusel käib usin kokkuõmblemise töö. Iga särk koosneb detailidest – hõlmad, selg, krae, krae kand, varrukad, mansetid. Liinis liiguvad särgi detailid kindlas nn operatsioonide järjekorras ning iga õmbleja vastutab oma operatsiooni eest. Huvitav oli vaadata, kuidas särgid õmblejate vahel konksu otsa riputatult liini peal liikusid. 

Kõige viimasena lisatakse särgile nööbid. Selleks on olemas spetsiaalne nööpimise masin, kus iga nööp liigub õigesse asendisse automaatselt nii kiiresti, et minu silm tabas vaid ilmumist :-) Järgnes särgi asetamine õigesse kohta ning masin õmbles nööbi kiirpistetega ette. Liini lõpus läbivad valmissärgid ennem pakkimist kvaliteedikontrolli ja pisemagi mittevastavuse korral suunatakse särk parandamisele. 

Iga päev valmistatakse ühes liinis keskmiselt 250 särki. Siin on valminud nii meie koja uued kollased kui ka JCI Tartu valged ja JCI Toomemäe violetsed triiksärgid. Ja oma panuse annavad selleks iga päev 4 liinis kokku 150 Sangari õmblejat + ülejäänud vabriku personal.

Alati särav Anu Pagel on JCI Toomemäe senaator ja tööalaselt Sangari tootejuht.
Foto on tehtud tootmisüksuse teisel korrusel. Käimas on usin särkide kokkuõmblemine. 

Tihti puutume särki valides ja ostes kokku nö jäämäe tipuga, ehk kaupluse müüjatega. Nüüd vaatan oma särki hoopis teise pilguga - meenub visiit vabrikusse ja panus, mis tehakse selleks, et meil oleks neid särke hea kanda. Kõlab võibolla reklaamina, kuid läbi enda kogemuse (varasemalt olemas paar executive seeria särki) võin julgelt Sangari särke soovitada. Ka nende slogan ütleb „kvaliteet detailides” ja seda see on. 

Hea oli ka kuulda, et peale firmapoodide Tallinnas ja Tartus on edukalt käivitunud Sangari e-pood.

Aga millised on siis JCI Toompea uued kollased triiksärgid?
Siin nad on!

Marju JCI Toompea naispere triiksärgis 
Kaido JCI Toompea meeste triiksärgis

Tänusõnad
Tänan kojarahva nimel uute triiksärkide projektijuht Marju Raadik-Kantsikut! Tean, et see ei olnud lihtne projekt - mudelite ja kanga valimine, värvi üle arutelud, arveldamised ja muu logistika. 

Tänan meie head abilist Sangarist - JCI senaator ja tootejuht Anu Pagel! Suured tänud ka selle huvitava ekskursiooni eest!

Mul on hea meel ka selle üle, et jätkasime traditsiooni - kollane on meie koja särkide värv olnud 10 aastat. Vahepeal oli küll väike proov punasega, kuid soe ja sõbralik kollane on rohkem JCI Toompea nägu :-)

Ilusaid hetki meie koja värvides!

Kaido
JCI Toompea toetajaliige

Kommentaare ei ole: