pühapäev, 16. oktoober 2011

JCI Toompea 2012 juhatuse Team Building

15.oktoober hommikul algas sõit Kõrgemäe matkaküla suunal.

Raili eestvedamisel oli kolme autode ekipaaži "pakitud" 2012 potentsiaalne
JCI Toompea juhatus koos TeamBuildingu koolitaja ehk siis meie senaator Elmoga.
Pooleteise päeva jooksul tekkis arusaam-pildike, kes me oleme (igaüks eraldi ja meeskonnaliikmena)  ning kas ja kuidas me 2012 aasta võiksime haakuda-sobida-toimida Juhatuse ehk Toompea Koda eestvedava meeskonnana.



Mulle meeldis Elmo kokkuvõte pühapäeva hommikul, kui ta mainis (koos oldud aja jooksul teistkordselt), et ühte tuppa on kokku kogunenud "tegijad" ning mõned visonäärid. Eraldi vaadates on igaüks tugev indiviid ning kui üksteisega tähelepanu saamise pärast võistlema ei hakata, siis kokkutulnud meeskond toimib ning üksteise toetamine on meeskonna vaimus olemas :-)

Elmo koolitused on alati kaasahaaravad olnud. Nii ka seekord.
Lähemal tundmaõppimise ringil saime teada, et Eestis ning Poolas külalislahkusega sh öömajaga probleeme ei teki:)
Külalislahkelt on uksed avatud kas toredaks nädalavahetuseks või gurmee õhtuteks vms nii:
- Priidu juures Nõmmel;
- Liisi juures Keilas;
- Minni juures Lasnamäel;
- Raini juures Kakumäel või suvel Peipsi ääres;
- Piia juures Herne tänaval;
- Raili juures nii  Kristiines kui kevad-suvi perioodil Pärnus;
- Elmo juures Polli talus Viljandimaal ning
- Olavi juures lähitulevikus Varssavis Poola Vabariigis.
Kohe tekkis esimene idee: üsna pea  KÜLASTAME Poolat Vabariiki ning teeme tutvust ka JCI Poolaga:)
PS! Projektijuht jäi selleks küll ametlikult meil määramata, aga kui Olavi end sisse seab, ega siis talle enam asu meeldetuletustega anta!

Järgmise huvitava nüansina sai selgeks, et potentsiaalsed 2012 juhatusse pürgijad on spordilembesed noorukid.
Piial on suisa kolm paari suuski soetatud ja nüüd oleks vaja suusatamine selgeks saada. Priidu soovitusel Piia neljandat paari ehk ei soeta vaid võtab Priidult mõned õppimisetunnid hoopis:)
Liisi koduukse taga/kõrval Keila jooksu-ja suusaradadele on kõik oodatud :)
Raini spordilembusest olin varemgi kõrvalt kuulajana-vaatajana aimu saanud ning Raili korvpall-võrkpall- jooksen-hüppan-tantsin harrastus on teada JCI erinevatest üritustest, kus meie meeskond-naiskonda ta julgelt esindanud on.
Huvitava uue teadmisena tuli lauda sõnapaar: Olavi ja võistlustants.
Tutvumisringis leidis kinnitust, et hoolimata  sellest milline Juhatus 2012 aktiivses tegevuses on,  2012 toimub TWIN SKI, sest mäed ootavad ning Priidul, Railil jne kodalastel on juba vaim valmis ning mäed silme ees terendamas.


loeb raamatut, aga sama
tähtsa ilmega kirjutas
gurmee-elamuste listi

Piia, aktiivse tegutsejana pliidi ääres, pani kirja kohe kõigi soovid-soovid-soovid seoses gurmee-elamustega ning nimekiri on Piia külmiku ääre peal (loodetavasti) tuleviku tarvis. Eriti meeldis mulle Elmo konkreetne soov: smooritud jänese praad.

Nii me esimesed tunnid omakeskis veetsime ning kuulasime teineteist selleks, et paremini aru saada, kes meie meeskonna liikmed on ja mis nad teevad ning mis igaühele meeldib ja ei meeldi.
Elmo soovitas eelpool kirjeldatud harjutust ehk siis Team Buildingu mõistes USALDUSERING läbi viia alati ennem uue meeskonna/projektimeeskonna tööle asumist. Selline soojendusharjutus annab hea tunde ja teadmise kogu meeskonnale: mis on igaühe panus - soov - ootus käesoleva projektiga liitumisel ning inimlikul tasandil teadmisel, kellega me koos projekti teeme.

Koolituse raames arutasime ning vaidlesime läbi meeskonna toimimise kõik 5 püramiidi astet alustades
- USALDUS/kokkulepped (usaldusring);
- IDEED ja LAHENDUSED;
- PÜHENDUMINE/koostöö;
- KOHUSTAMINE;
- ÜHINE TULEMUS.

Koosoldud pooleteise päeva jooksul kordasime mitu korda teooria faasis, et ÄRA mitte kunagi EELDA vaid pigem küsi - peegelda, selleks et eesmärgist-küsimusest-vastusest-ideest-lahendusest-kokkuleppest KÕIK OSAPOOLED ÜHTE MOODI ARU SAAKSID.
Küsimine ning omavaheliste kokkulepete sõlmimine on väga oluline, selleks, et maha võtta meeskonnas konfliktihirmu vm hirmu, mis pärsib meeskonna efektiivset toimimist.
Teoorias on seda kergem teha kui reaalses elus :)

Mulle meeldis, lähenemine = teadvustamine, et projekti edu või läbikukkumise eest vastutab kogu meeskond ühiselt mitte kulunud käibefraasiks saanud tõdemus: edu korral ulatatakse pärg meeskonna õlgadele ning ebaõnnestumises on alati patuoinas projektijuht mitte meeskond.
Teoorias lihtne , et nüüd tuleb hakata seda praktikas jälgima-juurutama hakata.

Hea meeldetuletuse iva tuleviku tarbeks, et peale igat projekti tuleb teha tagasiside ring meeskonnaliikmete vahel. See annab võimaluse lahti harutada õnnestunud tegemised ning fikseerida omavahel detailid, mida järgmine kord veel paremini teha saab.

Ennem, kui Elmo meile iseseisvad ülesanded kätte jagas, rääkisime lahti JUHI ja LIIDRI erinevused, millest on viimased 30 aastat pikalt ja põhjalikult diskuteeritud tarkade meeste-naiste poolt.
Lisaks sellele, et juht on formaalselt ametisse nimetatud ning täidab tema ametisse määrajate funktsioone, kannab juht ka otsustamise-vastutuse rolli ning võimu saavutamine ja hoidmine on tema käes.
Liidri rollis olles saab vastutust jagada koos grupiga ning liider saab otsustamist initsialiseerida - ei pea ise otsustama. Liidri puhul pole oluline võimu saavutamine, sest võim võib olla grupi käes. Liidriks saamise puhul on oluline meeles pidada järgmist viite oskust, mis meeskonnaliikmest (või ka juhist) liidri teeb ja mida liidrina meeskonnas silmas pidada:
1. tähenduse andmine
2. positiivse raamistiku loomise oskus
3. kommunikatsioon ja võrgustamine
4. kaasamine
5. tegemise energia hoidmine.

Kõik eelpool räägitu oli eeltööks-baasteadmiste andmiseks/kordamiseks ning nüüd algas nn ÖÖTÖÖ.
Elmo andis meile välja kaks projekti ning ootas pühapäeva hommikul neile projektidele kahte korralikku tagasisidet: 1) mis kasu saavad Toompea koda ja koja liikmed käesolevast projektist 2) projektimeeskond sh kes teeb ja kuidas teeb ning 3) mis on projekti ajakava ja tähtajad.

Nüüd algas kõva jutlemine ning pea 20 minutit tegeleti planeerimise ja mõtlemisega: kes ja kuidas meie meeskonnast seda 2 projekti tegema hakkavad.
Projektidega "madistati" sama aegselt õhtusöögi valmistamisega.

Öötöö sai paberile õhtusöögi aegu kella 21:00 paiku ning õhtusöögi lauaski arutleti-mõeldi-vaieldi projektisammude üle ning need mõttevahetused järgnesid hommikutundideni.

Olgu öeldud, et hommikuks esitasime kaks kohustuslikku projekti ning ühe ise tekitatud lisaülesande  ning kogu pooleteise päeva tegemistest olime ainult tunnikese ajakavast maas:)

Koht, kus me oma poolteist päeva veetsime, Kõrgemäe matkaküla on elamus omaette!
Mulle meeldis, et meie valduses oli üks majake kahe korrusega, teisel korrusel me ööbisime ning esimesel korrusel elasime: tegime süüa ning õppisime.
Selline omakeskis olemine-tegutsemine andis juba iseenesest sünergiat ja jõudu ning soovi koos toimetada ning teineteisega arvestada.
Lõuna-õhtu-hommikusöögid olid meie endi valmistada ning saime meeskonnana hästi hakkama: kogu aeg oli supipada tulele selliselt, et koolituselt keegi ei puudunud ning kõht kordagi tühjaks ei läinud.
Tore on teada, et Toompea kojas on ikka kokkamine ja isetegemine au sees :)
Suu jookseb vett praegugi, kui mõtlen tagasi pühapäevahommikustele Raili valmistatud õllepannkookidele!

Pühapäevase päeva kulminatsiooniks oli  peale võrratuid pannkooke ning projektide esitlust ning Meelise eestvedamisel rabamatkale suundumine. Rabamatka elamused koos piltidega ilmuvad eraldi loona:)

Selle koosveedetud suurepärase ning väärtusliku aja eest ütlen aitäh Railile, kelle peanupust tore idee teostuseni jõudis:
1) kohtuda meeskonnaga ennem valimisi, selleks et aru saada, kas ning kuidas need konkreetsed ja ägedad indiviidid ühe meeskonnana toimivad;
2) kutsuda meeskonna tunnetust kompama-õpetama-õppima koos Elmoga.

Veelgi sügavam kummardus kogu meeskonnale, kellega koos sai väga tore ja asjalik ning arendav nädalalõpp ühiselt veedetud.


Oma elamusi jagas teiega
Minni

4 kommentaari:

Olavi ütles ...

Sõnapaar Olavi ja võistlustants on ka mulle väga uus teadmine, kuna oma rumba ja valsi jmt. oskustest pole kellelegi poole sõnagagi iitsatanud :) Ilmselt pidasid silmas siiski Raini.

Tänud tõepoolest Railile sellise kohtumise vajalikkusele mõtlemast ja korraldamast! Nagu ka kohapeal rääkisime, siis sellest võiks saada hea traditsioon, et saada aimu meeskonna koostöövõimekusest ja tulevasele presidendile võimalus mõista, kuidas iga indiviidi kõige paremini rakendada.

Kõige väärtuslikum teadmine oli ilmselt siiski, et selle seltskonna puhul oleksin igaühega valmis uuesti tünni, rappa ja mujale minema :)

Marju ütles ...

Olen Poolas koolitamas käinud! Nii, et kui Poola minemise plaan tõsine, siis otsin oma kontaktid ka kõik üles. Seal ootaks meid kindlasti super soe vastuvõtt! :-)

JCI Toompea ütles ...

Piia - Minni, suured tänud sulle sellise imetoreda kokkuvõtte edastamise eest. Sellise üldpildi loomine andis veelkord tõestust, et meeskond sellisel kujul on Toompea koja edasiviiv jõud! Tänud Railile toreda ürituse korraldamise eest!

Ingelise Israel ütles ...

Aitäh hea kokkuvõtte eest! Mõnus tunne puges kohe sisse seda lugedes. Nagu oleks ise kohal olnud:) Jaa, Raili, see on väga hea mõte, teha sarnane teambuilding enne valimisi!

Ja ühtlasi tuletas põues pakitsema hakanud igatsus meelde, et me polegi ammu kojakaaslastega sellist mõnusat koosolemist-metsaskäiku teinud... Viimati ehk Ando korraldatud automatkal 2010? Kojaga Meli juures käigud on viimastel aastatel ära jäänud.

Ehk on siis lootust, et uus juhatus veel selliseid üritusi korraldab ja sinna kogu koja kokku kutsub!:)