pühapäev, 3. august 2003

Etendus "Harala elulood" Kiikla lastekodu toetuseks

Toompea Noortekoda korraldab KAteatri etenduste tuuri “Harala elulood”, millega toetatakse Ida-Virumaale Kiiklasse rajatavat laste- ja noortekodu.
"Harala elulood"- mis see on?
Mats Traat on võtnud kirjutada kokku ühe maanurga inimeste elud. Iga inimese elu mahub kõrvaltvaatajale väheoluliste detailide kaudu kokku võetuna mõnele reale. Kuid sellega saab kõik öeldud. “Harala elulood” on sünged, tõsised, ehmatavad. Nad on päris. Nad peaksid tuletama meelde meile tänulik olema oma heaolu eest, märkama oma elu õnne ja mõtlema nendele, kellel seda ei ole. Seetõttu sobib see etendus eriti hästi juhtima tähelepanu lastekodu temaatikale.
Etendust on mängitud seni peamiselt kirikutes. Kirik on sobiv taust vaatamaks tagasi elatud eludele ning mõtisklemaks enda elu üle. Iga etendus on unikaalne. Iga kord sobitutakse erinevasse mängukohta ning ka näiteseltskond on igal etendusel erinev. Ka etenduses kasutatavad episoodid varieeruvad etendusest etendusse. Etendust saadab improvisatsiooniline elav muusika klaveril või orelil.

KAteater – mis see on?
KAteater on 2003.aasta jaanuaris loodud mittetulundusühing, mille peaeesmärgiks on ette valmistada teatriprojekte kutseliste ja harrastusnäitlejatega. Teatri eesmärgiks on lavastustes sotsiaalselt päevakajaliste teemade käsitlemine ja eluväärtuste mõtestamine. Teatri idee kasvas välja 2002.aastal Tallinna Botaanikaaia kõrvalhoone lakas etendatud lavastusest “Niagaara”. KAteatri nimi tuleb alternatiivteatri sisust ja mittekommertsiaalsest vastandusest institutsionaalsetele teatritele. KAteatris puudub püsikoosseis. Igaks lavastuseks kaasatakse optimaalne näitetrupp. Teater tegutseb munitsipaalasutuse Tallinna Toomklubi ruumides Vene tn 6. Teatri kunstiline juht on Jaan Urvet. Teater kandideeris oma eelmise lavastusega Alonso Alegria “Niagaara” (lavastaja Jaan Urvet) 2003.aasta harrastusteatrite maailmafestivalile Kanadas, kuhu esitasid oma lavastusi üle saja teatritrupi kogu maailmast. “Niagaara” valiti maailmafestivalile 14 parima lavastuse hulka.
Etenduse “Harala elulood” mängimiseks koondab KAteater oma nime taha erinevate Eesti harrastusteatrite näitlejad, kutselised näitlejad ja erinevad avaliku elu tegelased, kes seni ei ole näitlejana üles astunud. Kutseliste näitlejatena teevad etenduses kaasa Tõnu Oja Eesti Draamateatrist ja Arvi Mägi “Ugalast”. Projekt ei välista teistegi kutseliste näitlejate kaasamist. Lisaks eelnimetatutele on seni toimunud etendustes kaasa teinud ka mitmed tuntud avaliku elu tegelased. Näiteks Rapla linnapea Aare Heinvee, Narva linnasekretär Ants Liimets, Tallinna linnavolikogu esinaine Maret Maripuu ja Eesti Vabariigi välisminister Kristiina Ojuland. Maret Maripuu on ühtlasi Kiikla lastekodu patroon. Kõik etenduses üles astuvad näitlejad ja avaliku elu tegelased teevad seda vabatahtlikena ilma tasu saamata.

Kiikla lastekodu – mis see on?
Kiikla lastekodu rajamisega tegeleb MTÜ Avatud Värav. Lisaks lastekodule rajatakse Ida-Virumaal Mäetaguse vallas asuvasse Kiikla mõisakompleksi noorte- ja turvakodu, hotell ja konverentsikeskus ning erinevad tootmisüksused. Lastekodu rajatakse renoveeritavasse ajalooväärtuslikku Kiila mõisa. Etendus “Harala elulood” on üks väikene osa kogu Kiikla projekti toetuskavast. Kiikla lastekodu eesmärk on leevendada Ida-Virumaa tänavalaste probleemi ning ühtlasi anda neile lastele korraliku ettevalmistuse elluastumiseks töökasvatuse läbi. Lisaks eelnimetatule loob loodav keskus hulgaliselt uusi atraktiivseid töökohti pidurdamaks elanikkonna katastroofilist vähenemist, vananemist ja vaesumist antud piirkonnas. Kiikla lastekodu rajamist toetavad ka mitmed teised vabatahtlikud organisatsioonid: soroptimistid, ülemaailmse ühingu Save The Children Soome osaühing, Rootsi Adoptsioonikeskus jpt. Lisaks on toetajate hulgas ka erafirmasid, nt. Radio Lännentie, Oilon, Tallinna Raamatutrükikoda, AS Tallinna Sadam, Äripäeva Kirjastuse AS. Mitmete toetajatega alles koostööläbirääkimised käivad. Kogu kompleks rajatakse toetusrahadega ning edaspidine tegevus toimib isemajandamise põhimõttel. Riigi toetust loodava lastekodu ülalpidamiseks ei ole ette nähtud rohkem kui lastekodulaste nn pearaha. Keskus majandab ennast ise tootmisüksuste ja konverentsikeskuse abil. Etenduste mängimisega Kiikla toetuseks on seatud eesmärgiks projekti tutvustamine, et näidata seda positiivse eeskujuna ning leida uusi toetajaid. Etendustest laekuv rahaline tulu annetatakse samuti Kiikla rajamise toetuseks.

Kommentaare ei ole: