esmaspäev, 7. mai 2001

Teine Kõnekunsti kursus 05-06. mai 2001

Sel korral saime koolituseks kasutada Padise Vallamaja ruume. Üks oli lavaga suur saal, mida kasutas Ingo Normet ning mis talle väga, väga meeldis ning teine oli väike hubane ruum, kus oli võimalik teha videotreeningut. Vallamajast saime ka maitsvat lõunasööki.
Traditsiooniliselt jagati grupp kaheks- sel korral algajad ja edasijõudnud ehk need, kes olid ka eelmisel kursusel ja need, kes olid kursusel esimest korda.
Algajatele õpetas Ingo Normet kõnekunstialuseid, õiget hingamistehnikat ja hääle kasutamist nii, et rääkimine ei oleks pingutav.
Edasijõudnutega tuletati eelpoolnimetatud tehnikad meelde ja asuti kohe esinemiste juurde.
Etüüdideks olid: presidendikõne ( miks valida konkreetset inimest presidendiks?), koosoleku juhatamine ja kõige põnevam osa oli mõlemale grupile ehk pressikonverentsi imiteerimine. Vastaja istus laua taga rahva ees ja teised olid erinevate pressiväljaannete esindajad. Loomulikult oli eesmark, nii nagu ajakirjandusele kohane, esitada palju tavapäratuid, teemasse mittehaakuvaid ning provokatsioonilise sisuga küsimusi. Näiteks Valdariga jõuti küsimusteni: on teada, et tunnete Jüri Mõisa, kas see tähendab, et olete ka Meelis Laoga seotud? Sellest küsimusest hargnes tõeline intriig!
Näiteks Mare pidi vastama küsimusele: teil on seljas punane pluus, kas see on seotud Teie minevikumeenutustega? Nii et igati ühelt poolt lõbus ning teiselt poolt närvikava katsetav etüüd.
Samas ei olnud see kindlasti vaid lõbutsemise eesmärkil tehtud etüüd. Eesmärk oli, et kuidas reageerida provokatsioonidele, mida teha siis, kui Sinu jutu vahele segatakse, kuidas allutada ajakirjanikud enda tahtele jne. Peab mainima, et meie kojas on hea närvikavaga inimesed!
Toomas Takjas rääkis erinevatest läbirääkimiste tehnikatest, argumenteerimisest ja kogu teoreetiliselt õpitut sai ka rollimängudega läbimängitud.
Näiteks üks inimene oli haruldast apelsini omav ja kasvatav inimene, kelle eesmärk oli see ainulaadne eksemplar müüa maha sel aastal kallimalt kui eelmisel aastal. Tema vastas istus kolm potensiaalset ostjat, kes kõik said eelnevalt teda, mille jaoks nad apelsini vajavad ja palju on nende kasutuses raha. Üksteise ülesanded olid salajased. Väga põnev oli pärast arutleda, mida oleks võimud teha teisit, millist tehnikat konkreetses situatsioons oli kasutatud ja milline oli tegelk lõpptulem.
Tundub, et osalejad jäid rahule, kuna pandi paika ka juba uue koolituse aeg: 05.-06. oktoober, sel korral reede (orienteeruv algus kell 17.00) ning laupäev kuni 20.00-ni! Pühapäeval saab veel raskest töönadalast puhata! Loodetavasti saame õppida samas kohas.
Toomas Takjaselt on tellitud teemad: kuulamise erinevad tehnikad, stressi maandamise erinevad vormid, enesekehtestamine.
Ingo Normet mõtleb välja jällegi põnevaid etüüde ja tema koolituse eesmärk on panna inimesed vabalt, ilma esinemispalavikuta esinema ja suhtlema erinevatel teemadel.
Osaleda võivad ka algajad, nendest moodustatakse eraldi grupp!
Toompea Noortekoja poolt korraldatud teine üle-eestiline eneseväljenduse- ja kõnekunstikursus lõppes õnnelikult! Suur tänu Ülle ja Kalmer Kuningale, tänu kellele meil oli olemas koolituskoht, saun, ööbimine ja söök.
Võin öelda, et minu plaan, teha sel korral viimane sellelaadne kursus, läks luhta!

Kõnekunstikursuse algataja ja organiseerija
Küllike Lukkonen
Toompea Noortekoda
Eesti NKK VP´01





Mida arvavad koolitusest osalejad?
Kaido Irval
Mida koolitus andis? Nüüdsest tean, et pean rääkima aeglaselt, sõnade lõppe korralikult välja hääldades. Lisaks oli hea võimalus näha kõike läbi kaamerasilma ning kuulda kaasosalejate ja õpetaja arvamust oma argumenteerimise ja läbirääkimise taktika kohta.
Vahel on vaja vaadata end kõrvalseisja pilguga!



Toimetas ja täiendas Maarja Peinar-Järve märtsis 2012

Kommentaare ei ole: