esmaspäev, 1. aprill 2024

Matk Pandivere kandis, 24.03.2024

24. märts kell 8:45 teen kodus veel viimased musid-kallid-paid ja astun toast välja eriline ootusärevus südames. Jumal tänatud, et matka alguspunkt on mul täpselt maja taga. Kas saab olla veel ideaalsemat ürituskorraldust? :-)

Esimesena on kohal Ando, kelle kohta võib juba kaugelt öelda, et tegu on kogemustega matkalisega. Matkavarustus on peensusteni läbi mõeldud - nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik. Kümne minuti jooksul on kõik huvilised kogunenud ja seiklus võib alati. Ja ma ei olnud ainukene, kes matka juba kannatamatult ootas :-)

Võtsime sihi Pandivere poole. Kui Tallinnast alustasime, oli selline mõnus, soe (+2 kraadi) matkailm ja kõik tundus ideaalne. Tund aega hiljem, kohale jõudes, olime jõudnud aga täiuslikku lumetormi. Minu valitud sulejope ja viimasel minutil kaasa haaratud vihmakeep olid omal kohal. See oli koht, kus terad eraldati sõkaldest. Aga eks need JCI-kad on omamoodi kamp. Need ju lähevad läbi lumetormi, nii et silm ka ei pilgu. Sest eesmärk võeti ju, et täna on matkapäev ja 15 km pärast ootab kuum saun! 

Õnneks elus on ikka nii, et etteseatud katsed on pärast esimest ehmatust üllatavalt lühikesed – ca 15 minutit pärast lumes rassimist oli päike väljas ja kevadlinnud metsas siristamas.


Esimesel poolel matkast jõudsime endisesse Kadila raketibaasi - keset ürgmetsa betoneeritud teed ja hiiglaslikud angaarid, mis olid mõeldud kaugmaarakettide hoidmiseks. Piltidelt on näha angaari jäänud seinamaalingud ja olulised meeldetuletused töötajatele. Siin juhusele ruumi ei jäetud. Üks rakett oli omal ajal suuteline lendama 2000 km ja sisaldas palju megatonne lõhkeainet. Matemaatikud meist üritasid arvutada, kui palju see oli suurem/väiksem Hiroshima tuumapommist. Numbrid läksid liiga suureks, et seda kõike päriselt hoomata. Vahel on parem kui kõiki numbreid ei tea. Õnneks sellest raketibaasist rakette välja ei lastudki, vaid need vananesid moraalselt enne kui said kellelegi kahju teha. Eks riigi põhiline ülesanne ongi inimestele tööd anda :-)

Mingi sisetunne ütles mulle, et pane suurem prioriteet toidule, kui matkavarustusele. Nii ma otsisingi kodus kapist välja kõik, mis isuäratav tundus – lihapallid, apelsinid, värsked küüslaugusaiad ja kommid. Kui saabus aeg piknikuks, siis tuli välja, et tegu on hoopis väikestviisi kokandusvõistlusega. Ando oli kaasa küpsetanud kapsapirukaid ja teinud imemaitsvat porgandihummust, Tõnis oli valmistanud eriti mahlase võileivatordi ning laualt ei puudunud ka kohvik Pätsi kurikuulsad pirukad. Minusugune foody enam ühtegi järgmist matka vahele ei jäta :-)

Pärast mõnusat piknikku sammusime rõõmsalt edasi. Järgmiseks huviobjektiks oli Lebavere metsavendade punker. Nii hästi säilinud punkrit pole ma ammu näinud. Seda ei teagi, kas ehitajad olid tõelised meistrimehed või on see renoveeritud. Aga jälle sai tõdeda, et ega tegelikult ei ole elus väga palju tarvis – ainult mugavat voodit ja sooja tuba.

Kui kõik olid punkris ära käinud tabas meid aga selle matka erilisim loodusüllatus – tedrekukk! Noormees oli meist ca 10 meetri kaugusel ja mul on tunne, et üritas meie naisperele muljet avaldada, sest ühtegi tedrekana küll näha ei olnud :-)  Nüüd on aga igal matkalisel telefonis vähemalt üks pilt uhkest tedrekukest. Kevad on ikka metsas imeilus aeg :-)

Matkale oli kokku sattunud eriline kooslus inimesi, nii et põnevaid vestlusi oli rohkem kui loodusevaikuse nautimist. Teepeal sai mindud inimpsühholoogia põnevatele radadele kui ka majaehituse detailidesse. Sellistes aruteludes läks matk imekiiresti ja ootamatult olimegi jõudnud autodeni ja tuli suunduda edasi sauna.

Arbavere saun asus väga ilusas kohas ja oli meie seltskonnale paraja suurusega. Taaskord oli laud lookas erinevatest hõrgutistest ning juttu jätkus kauemaks. Osalejad olid saunaprotseduurid tõsiselt ette võtnud: 120 kraadi on minu isiklik rekord ning julgemad leidsid jahutust 4 kraadises tiigis.

Päev oli täis inspireerivaid inimesi ja eneseületusi. Tõeliselt hea JCI ürituse musternäide. Aitäh Ando!

Muljetas: Kadri

Matka fotod: https://www.flickr.com/photos/jcitoompea/albums/72177720315735764

Kommentaare ei ole: